ВојводинаНови Сад

Свратишту рођенданска донација НОВОСАДСКОГ САЈМА

Новосадски сајам наставља реализацију хуманитарних акција. Данас је поводом 22. фебруара, 14. рођендана Свратишта за децу и младе, али и 20. фебруара – Међународног дана социјалне правде, тој установи донирао више од 600 килограма прехрамбених производа.

 

У пакетима, које су представници Новосадског сајма однели на Булевар ослобођења 39, нашли су се уље, брашно, пиринач, пшенични и кукурузни гриз, пасуљ, коре за питу, со, прерађевине од млека и меса, конзервирани производи, зачини, газирани сокови, колачи…

-Ја сам на овом месту руководилац пар година и никада нисмо имали овакву донацију. Спремамо оброке, али не тако често рибу и такве сухомеснате производе. Поред оброка обезбеђујемо и две ужине. Сналазимо се, а ова донација ће помоћи да неко време не морамо да размишљамо. Деца су се највише обрадовала соковима и колачима, рекао је Никола Јовановић, руководилац Свратишта.

Елизабета Плавци је куварица у Свратишту и једина је ту од првог дана. Највише се обрадовала уљу, прашку за пециво, зачинима, смрзнутим малинама. – Сарма и пуњена паприка су омиљена јела, а шта ћу сутра кувати зависиће од инспирације. Могла бих да направим и рођенданску торту, каже Бета, како је у Свратишту зову.

 

Како каже Никола Јовановић почели су као невладин сектор 2010. године, а 2015. уз помоћ Града Новог Сада отворено је Свратиште за децу улице, на Булевару ослобођења 39. Грађани, компаније, установе и организације најчешће донирају гардеробу и храну, иако недостају одећа и обућа за најмлађе кориснике. Школски прибор им је потребан током целе године, а првенствено због организације разних радионица и едукација. Потребни су и производи за личну хигијену, а неопходне пелене свих величина и дохране.

 

Свратиште за децу и младе броји око 600 активних корисника. На дневном нивоу шездесеторо деце у њему пронађе свој мир, оброк и чисту гардеробу. Најмлађи корисници имају месец дана, а најстарији 19 година.

Циљ Свратишта је да спречи и смањи негативне последице које деца трпе због начина живота на који су принуђена, да укључи децу у образовни и здравствени систем и обезбеди доступност других услуга у заједници.