Архива

Вучевић: Са „Ми- глас из народа“ само ако преузму политичку одговорност за БГД

Министар одбране Србије и председик СНС-а Милош Вучевић изјавио је данас да је политички услов Српске напредне станке за формирање власти у Београду са представницима покрета „Ми – глас из народа“ да ова политичка групација јасно каже да заједно са СНС-ом преузима одговорност за град Београд и да је спремна да чини нову политичку већину.

Вучевић је истакао да би тек тада био постигнут пун политички легитимитет, који је од челних људи СНС-а више пута истицан као примарни предуслов за разговоре око формирања власти.

„То је за нас услов да се добије не само легална, него и потпуно легитимна већина. Ми данас имамо већину одборника у Скупштини града, али без беспрекорно чистог легитимитета не желимо то да радимо. Потребна је њихова чиста политичка изјава „да ми желимо са СНС-ом, са СПС-ом да формирамо политичку већину, Скупштинску већину у граду Београду и да преузмемо одговорност за град Београд“, а ако нема тога видимо се на изборима „, рекао је Вучевић за Б92.

Он је додао да верује да постоје једнаке шансе за консултовање нове скупштинске већине, али и нове изборе у Београду.

Вучевић је оценио да је у овом случају важније да се добије одговор на која је сврха политичке опције која се кандидовала на изборима, а која након њих не жели да преузме одговорност.

„Зашто људи гласају за вас? Да бисте били део неке већине, да бисте спроводили ону политику коју сте кандидовали на изборима. Не да бисте се хвалили како ви не жалите ни са ким. Или је ваш циљ да кварите игру? Не знам шта је циљ и шта је смисао те политике. Зашто би неко гласао за неког ко неће да спроводи ту политику? „, навео је он.

Вучевић је додао да СНС из тих разлога не жели ни промил сумње у евентуалну скупштинску већину јер „не жели да ради оно што је лидер Странка слободе и правде Драган Ђилас радио 2008. године“.

Он је рекао и да неће доћи до спајања локалних и београдских избора, уколико буду поновљени, јер постоје уставом и законом предвиђени рокови и процедуре.

„Ако нема скупштинске већине за Београд, председник Народне скупштине има рок од 30 дана да распише изборе у периоду од 45 до 60 дана. Остале локалне самоуправе које ће имати изборе у овој години, имају своје рокове у односу на то када су били одржани избори 2020. године. Ако се не варам, били су одржани 20. јуна, па онда имате рокове када су конституисани локални парламенти. Значи наспрам тих рокова ће опет председник Народне скупштине расписати изборе за 85, 86 јединице локалних самоуправа“, објаснио је он.

Вучевић је додао то није ствар ничије личне самовоље, већ да у Србији постоје Устав и закони који се поштују.

Он је рекао и да ће се СНС одазвати консултацијама са председником Србије Александром Вучићем и истакао да са нестрпљењем чека разговоре са њим.   „Да тражимо мандат за састав владе, и наравно да разговарамо с њиме и око мандатара, и да видимо који су то неки рокови које председник очекује да нова скупштинска већина дефинише у процесу стварања нове владе Србије“, рекао је он.

Вучевић се осврнуо и на изјаву новинара Слободана Ступара да ће „одласком председника Србије Александра Вучића са те позиције срушити и Патријарха, а СПЦ сломити тако да нико не може да је састави“.

„Много је паметан и хвала му о томе што је показао шта су њихова права размишљала. Њих иритира што опште имамо у имену реч Србије у имену наше државе. Многи међу њима идеолошки мрзе Српску православну цркву“, рекао је он.