Србија

Вучић на свечаном отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду

Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је вечерас на Београдском сајму, у присуству председника Србије Александра Вучића и грчке министарке туризма Олге Кефалогиани.

Грчка је земља партнер, а на сајму ће се до 25. фебруара представити готово 400 излагача из више од 27 земаља.

Свечаном отварању присуствују и министар туризма Хусеим Мемић, министар грађевинарства Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, директорка ТОС Марија Лабовић, директор ТОБ Миодраг Поповић, председници општина, као и представници Републике Српске…

На сајму, који се сутра отвара за посетиоце, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија.

Земље које се поново враћају на сајам су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

Паралелно са овим сајмом, у халама 2А и 2Ц, одвијаће се и 19. Међународни сајам угоститељске опреме „Хорека“ под слоганом „Послужите се“.

У павиљону Националне туристичке организације Грчке, биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.

Србија ће своје туристичке адуте представити у Хали 4 Београдског сајма кроз наступе Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова Србије.

Туристичка организација Србије представиће се под слоганом „Србија. Доживи!“, а поред активног одмора акценат ће бити на богатству различитости, кроз промоцију нових брошура под називом „Упориште духовности“ и „Мој Дунав“.

Међу излагачима Туристичке организације Србије су Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац и Агенција за безбедност саобраћаја

Наступ Туристичке организације Београда биће у знаку предстојеће изложбе ЕXПО 2027, када ће директор Миодраг Поповић потписати протокол о промотивној сарадњи између ЕXПО 2027 и ове организације и састати се са представницима туристичких организација из Измира, ради проширења туристичке сарадње са Турском.

Туристичка организација Београда представиће различите манифестације које нуде београдске општине.

Учесницима и туристичким агенцијама из земље и иностранства и ове године је био доступан Б2Б портал намењен за регистрацију како излагача, тако и пословних посетилаца.

Путем тог портала, више од 100 професионалних купаца заказало је више од 500 пословних састанака.

Међународни сајам угоститељске опреме „Хорека“ окупиће домаће и иностране компаније које се баве производњом, дистрибуцијом и продајом хотелског и угоститељског намештаја, опреме за кухиње, ресторане и барове, као и новим трендовима пословања.

Радно време сајма биће од 22. до 24. фебруара од 10 до 19 часова, а у недељу 25. фебруара од 10 до 18 часова.

Цена појединачне улазнице је 500 динара.

Групна улазница (најмање осам особа) кошта 400 динара, док пословна улазница са пакетом погодности изности 3.000 динара.

Цена паркинг места износи 200 динара по сату.

Србија прва у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019.

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто.

„Ово нисам рекао ја већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година.

„Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане“, навео је Вучић.

Нагласио је да би све то требало да значи да смо много тога урадили, али да нам је потребно много више да радимо и да није задовољан брзином којом се испоручују резултати.

Вучић на Сајму туризма прво посетио штанд Канцеларије за КиМ

Председник Србије Александар Вучић вечерас је на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду у обиласку штандова прво посетио штанд Канцеларије за Косово и Метохију, где су представљени туристички потенцијали 11 општина.

На штанду су представљени туристички потенцијали четири општине са севера Косова, као и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.

Председнику је уручен поклон народа из Сиринићке Жупе, као и поклон вино из манастира са КиМ.

„Хвала на дивним поклонима. Пренесите поздраве нашем народу на КиМ“, рекао је Вучић.

Констатовао је да је Канцеларија за КиМ дивно уредила штанд.

Вучић: Издвојићемо додатних 1,3 милиона евра подстицаја за етно села и салаше

Председник Александар Вучић најавио је током обиласка штандова на 45. Међународног сајма туризма у Београду да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама, салашима и слично.

„Већ смо увећали ниво ваучера и већ сам рекао да ћемо сутра да подигнемо за 150 милиона динара давања, дакле за 1,3 милиона евра додатних пара за етно села, етно куће и салаше…“, рекао је Вучић.

Истакао је да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.

„Не иде то у државне објекте, то иде у наш приватни сектор, јер желимо да им помогнемо да инвестирају како би могли да привуку више туриста. За ваучере увек издвајамо више, јер и тиме помажемо управо приватном сектору, у неким од мање развијених општина који имају величанствене бање, као што је Куршумлија са Пролом бањом, Луковском бањом и Куршумлијском бањом, али и Сокобању која је највећи корисник ваучера у Србији“, рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија мора да настави да ради на томе да понуди најбољи туристички садржаји, да се подстичу људи да улажу у туризам, као и да се ради на унапређењу инфраструктуре.

„Морамо садржај да нудимо на Дунаву, и даље да улажемо у бање, да идемо у приватизацију појединих бања, да подстичемо људе који желе да уложе новац и да се радујемо њиховом успеху, али и да не задржавано нешто у својим рукама, јер држава никада није довојно успешан власник. Још много морамо да радимо на инфраструктури“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да авио компанија Ер Србија има летове на 87 дестинација у 34 земље и да ће се радити на отварању нових линија.

Додао је и да број путника на аеродрому у Нишу бележи скок у односу на 2012. годину – од 27.000 путника на 448.000 путника и да ће се радити на томе да се њихов број још повећа.

„Београд ће ићи на више од десет милиона путника, убедљиво први аеродром у региону, али није довојно, мора да буде још много више“, навео је он.

Истакао је и да ће пруга Београд-Суботица, која ће бити отворена можда већ у новембру ове године, много да значи за север Србије и Палић.

Он је рекао да ће када буде изграђена пруга Београд-Ниш и од Ниша ка југу Србије моћи да се рачуна на још већи девизни прилив.

„То је једна од великих прилика Србије. Нисмо још понудили најбољи могући садржај за то су потребни новци, много рада и труда и то ћемо тек морати да радимо“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Вучић са Манчом о погоршању ситуације српске заједнице на Косову и Метохији

Новосадска ТВ

Петковић: Србија ће тражити ванредно заседање СБ УН, сутра отпочиње процедуру

Новосадска ТВ

Вучић са Пирц Мусар о свим темама од интереса за Србију и Словенију

Новосадска ТВ