Србија

КиМ: Грађани ни данас нису могли да подигну примања због уредбе тзв. ЦБК

Просветни радници са Косова и Метохије окупили су се испред експозитуре Поштанске штедионице у Косовској Митровици, али ни данас нису могли да подигну своје плате, због уредбе коју је донела такозвана ЦБК, а којом се забрањује употреба динара.

Један од окупљених из Економске школе рекао је за тв Мост да просветни радници стално уче ђаке праву и правди, а да се суочавају са неправдом.

Драгана Станојевић са Филозофског факултета апеловала је на међународну заједницу да се реше проблеми.

Гужве су се створиле и испред поште у Шилову у општини Гњилане, а просветним радницима су се придружили и пензионери и корисници социјалних примања, преноси РТВ Пулс.

Један од корисника који је био испред поште рекао је да су људи шокирани и да не зна како ће да преживе ако се овако настави.

„Режим из Приштине има за циљ да нас протера, самим тим јер нам ускраћује да подигнемо зарађени новац“, рекао је он.

Поред Срба погођени су и корисници албанске националности који добијају средства из централне Србије, а којих у овој општини има пуно, а додатни проблем је и што је прва најближа пошта у Бујановцу, до које, становници Косовског Поморавља путују 40 до 60 километара.

Једна од корисница албанске националности коју пензију прима у динарима не зна како ће да преживи и шта да ради.

„Пензија ми је око 20.000 динара, њом плаћам храну, рачуне, струју“, рекла је она.

Такозвана ЦБК донела је уредбу којом се од 1. фебруара брани употреба динара на КИМ, а пре два дана је саопштила да је у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама предузела додатне мере за како кажу, лакше спровођење уредбе о забрани коришћења српског динара.

Рок који су одредили, како су навели, неће моћи да буде дужи од три месеца.