Србија

Измењен Правилник о поступању школа у случају насиља у примени од 22. фебуара

Правилник о поступању школа у случају насиља усклађен је са изменама Закона о основама система образовавања и васпитања у протеклих годину дана, а у примени ће бити од 22. фебруара.

Шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању при Министарству просвете Снежана Вуковић изјавила је данас за Танјуг да је правилник свеобухватан и да садржи превентивне мере што до сада није био случај.

„Тим за заштиту од насиља сада има много већа овлашћења. Има могућност удаљавања ученика из непосредно обавезно васпитног рада, што не значи удаљавање из школе, али у времену најмање од пет дана до 20 дана колико траје васпитно – дисциплински поступак“, рекла је Вуковић.

Како је навела, поступање у кризним ситуацијма важан је део новог Правилника.

„Тешко је предвидети кризне ситуације, али можемо предвидети нека поступања школе да умањимо неизвесност и да умањимо стрес са којима се школа носи – директори, наставници, сви запослени, родитељи и ученици. Прописане су интервенције за кризне догађаје, неке су смрт ученика, насилна смрт ученика, смрт услед саобраћајне незгоде, самоубиство ученика или запослених, масовне туче, земљотреси, као и вишеструка убиства која смо имали током мајских трагедија, која су погодиле цео систем и биле окидач за увођење ових процедура“, казала је Вуковић.

Правилником је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје, који је подтим, односно део Тима за заштиту од насиља, као и програм поступања установе у кризним догађајима, навела је.

„Дефинисане су и кризне ситуације које на директан или индиректан начин могу погодити школску заједницу, као и кораци поступања у време и након кризног догађаја“, истакла је Вуковић.

Додала је да је Правилник објављен 14. фебруара.

„Примена увек почиње осам дана од објављивања у Службеном гласнику и можемо очекивати 22. фебруара да се примењује у школама“, рекла је Вуковић.