Нови Сад

Ватрометом истовремено у неколико градова обележен Дан државности Србије

Поводом обележавања Дана државности Србије, вечерас је у 20.30 сати истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и у градовима Републике Српске бити организован ватромет.

У Београду је 500 дронова извело кореографију трасом дужом од 750 метара речног тока, кренули су са Калемегдана у 20.25 сати.

Заустављањем код Куле Београд, формирали су облик и боје српске заставе, и тиме означили почетак ватромета.

Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде, истовремено је почео у Београду код Куле Београд, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, у Нишу са зидина Тврђаве, Крагујевцу поред реке Лепенице у близини Старе скупштине и Старе цркве, и у више градова у Републици Српској, међу којима су Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Требиње, Зворник, Бијељина, Нови Град.

Током трајања ватромета у Београду, на дисплеју Куле Београд приказана је српска тробојка, а на самом врху приказивана је реченица „Живела Србија“.

Специфичност ватромета је да су Пиро – музички, и први пут се изводе у овим градовима по јединственој музичкој нумери за све ватромете у Србији.

Манифестацију је у свим градовима посматрао велики број грађана.

Председник Србије Александар Вучић уручио је раније данас заслужним појединцима и институцијама Сретењски орден првог, другог и трећег степена, на церемонији одржаној у Председништву Србије, а прослава Сретења је настављена аудио-визуелним спектаклом под називом „Слава и трајање“.

Кроз 3Д уметничке инсталације на фасадама Института Сервантес, Народног музеја Србије, Народног позоришта, Старог двора и Палате Србија оживљена је славна српска прошлост.

 

 

Related posts

(ВИДЕО) Почео 24. Фестивал уличних свирача – ГРАДИЋ ФЕСТ!

Новосадска ТВ

Вучић са Чен Бо: Неопходна посебна седница Савета безбедности УН о КиМ

Новосадска ТВ

Селаковић: Децу треба да подижемо на јуначким традицијама српског народа

Новосадска ТВ