Србија

Породица са КиМ: Ако нам укину динар и Народне кухиње, деца ће нам бити гладна

Двадесеточлана породица Савић из Коретишта код Гњилана, која преживљава захваљујући издвајањима државе Србије, социјалне помоћи и хране коју добија из Народне кухиње у Прековцу, суочиће се са великим проблемима уколико због уредбе тзв. Централне банке Косова остану без примања.

Породицу чине Ивица са супругом, деветоро малолетне деце, од којих су једна беба и родитељи у једној, као и брат са седам чланова у другој кући, преноси РТВ Пулс.

Како се наводи Ивица Савић је запослен као помоћни радник у ОШ „Бора Станковић“ у Коретишту и каже да им храна из Народне кухиње много значи да прехрани деветоро деце.

Поред тога имају и здравствене проблеме – он је имао тешку операцију главе, а најстарија ћерка му је парализована.

„Живимо од помоћи Народне кухиње и уколико она престане са радом због укидања динара биће тешко нама. Нас је тринаесторо а код брата седморо, биће тешко без те помоћи. Осим хране, управница Народних кухиња, Светлана Стевић, даје нам и школски прибор, подмирила ми је и трошкове лечења и превоза до Ниша“, изјавио је Ивица Савић.

Његова супруга Јелена додала је да када би помоћ била укинута не би знали шта да раде.

„Много нам значи, посебно за децу, што добијамо хлеб и кувану храну“, каже Јелена Савић.

Народне кухиње на Косову имају око 2.300 корисника и њихов рад је немогућ без помоћи државе Србије и Епархије рашко-призренске.

Председник Србије Александар Вучић недавно је истакао да је држава повећала давања за рад Народних кухиња, чак четири пута и на годишњем нивоу сада издваја око 85 милиона динара.

Танјуг

https://youtu.be/PX-Jai16BWQ