Политика

Вучић:Србија чврсто опредељена за убрзање пута ка ЕУ,али очекујемо јасне сигнале

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом, да је у разговору са Мицотакисом истакао да је Србија чврсто опредељана за убрзање европског пута ка ЕУ, али да очекује од Европе и јасне сигнале подршке на том путу.

„Рекао сам Мицотакису недвосмислено да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци и да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Истакао је да је говорио са Мицотакисом и о ПЕМ конвенцији, тзв. зеленим тракама, као и Агенди раста.

„Али сам исто тако рекао да разумем да у Европи нису увек срећни свим нашим потезима, али исто тако да у Европи морају да разумеју да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао да је Грчка један од значајних и највећих искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу и напоменуо да се током разгвора поставило питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве и жели ли Србија да буде део ЕУ, али и жели ли Европа да Србија буде део ЕУ.

„Разговарали смо о нечему што ми називамо агендом Експо 2027. године. Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ и остварив сан да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од 100 милијарди евра“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је пре само десет година укупна вредност БДП Србије била 32 милијарде евра, док је данас 69,5 милијарди.

„Ми верујемо да за четири године можемо да достигнемо цифру од 100 милијарди евра. То би показивало један страховити напредак, један квантни скок у правом смислу те речи који је Србија направила у претходних 12 или 15 година. За то нам је потребна подршка и грчких пријатеља“, навео је Вучић.

Каже да је дошло сада 35 грчких фирми које ће учестовати данас на пословном форуму две земље и додао да је могло да их дође и 200 колики је интерес за сарадњу.

„И ми желимо добродошлицу свим грчким фирмама које хоће да зараде новац у Србији, а које нама могу да помогну, јер ми немамо капацитета да изведемо све оно за шта смо обезбедили новац. Парадоксалноп звучи, али Србија нема проблема с новцем. Ми имамо проблема с капацитетима како да изградимо, како да направимо све оно за шта смо новац обезбедили“, рекао је Вучић.

Додао је да је мало земаља које у свету имају тај проблем.

„Ми имамо проблем што немамо довољно компанија које могу да изведу све оно што ми морамо да направимо у годинама које су пред нама. И зато сам замолио премијера Мицотакиса да онај део грчких компанија који могу, поред онога што раде у Грчкој и неким другим земљама, да их пошаљу у Србију и да нам помогну у остваривању и ових наших снова, али и у остваривању важних задатака који су пред нама“, навео је председник Србије.

У оквиру државно-привредне посете у Палати Србија биће одржан и Српско-грчки привредни форум, у организацији Привредне коморе Србије и уз подршку Амбасаде Грчке, а на којој ће се обратити и Вучић и Мицотакис.Више министара у Влади Србије представиће на форуму развојне пројекте Србије.

Мицотакис:Наш став везан за КиМ остаје непромењен, дијалог једини пут

Председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис рекао је данас да став грчке владе о Косову и Метохији остаје непромењен и изразио уверење да су европско посредовање и дијалог једини пут за нормализацију односа између две стране што би значајно помогло и стабилности у региону.

Мицотакис је на заједничкој конференцији навео да га је председник Србије упутио у дешавања која се тичу дијалога са Приштином.

„Ви знате да наш став везан за Косово остаје непроменљив и ми верујемо да европско посредовање и дијалог јесу једини пут за нормализацију односа између две стране. И то би значајно помогло и стабилности у региону што је циљ свих нас“, рекао је Мицотакис истичући да и Александар Вучић жели да се оствари та стабилност.

Он је додао да Грчка са забринутошћу посматра и прати дешавања током последњих месеци.

Мицотакис је поручио и да Грчка снажно подржава Србију на европском путу и да је много пута разговарао у Бриселу о питању европског проширења, јер, како је рекао, за Србију и за западни Балкан постоји европска будућност.

„За Србију и за Западни Балкан постоји европска будућност, а будућност за нас не постоји без Западног Балкана и без Србије“, рекао је Мицотакис и указао да Београд треба да искористи позитивне околности у читавој европској процедури.

Истакао је да је Грчка најстабилнији партнер Србије када је реч о Европксој унији.

„Убрзавајући реформе које вршите у својој земљи ви ћете се приближити Европској Унији и верујем да 2024. године може да се оствари значајан напредак“, оценио је он.

Додао је да је са председником Вучићем разговарао и о другим питањима која се тичу међународне безбедности, о Блиском истоку, као и да о Украјини имају заједничке ставове и воде се међународним правом. И

„Желим да наш разговор ојача нашу стратешку сарадњу и да направимо један велики корак на заједничком путу“, закључио је он.

 

 

Фото: Страхиња Аћимовић

 

 

Related posts

Привремена измена одвијања саобраћаја због одржавања међународне бициклистичке трке

Новосадска ТВ

Одржано такмичење у баскету 3×3 и у малом фудбалу у Блоку у Новом Саду

Новосадска ТВ

НОВИ САД ЈЕ ЦЕНТАР АУТОМОБИЛИЗМА! EV DAYS следеће недеље на Новосадском сајму- МАНИФЕСТАЦИЈУ отвара премијер Милош Вучевић

Ivona