Друштво

Сеничић: Највеће интересовање за празнично путовање у Требиње и Будимпешту

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић изјавио је данас да се наши грађани за путовање у иностранство током предстојећег празника, Дана државности – Сретење који се прославља 15. и 16. фебруара, највише интересују за Требиње, као и за Будимпешту, Солун и Инстанбул.

Што се тиче цена аранжмана за предстојеће празнике, Сеничић је рекао за Танјуг да су порасле за 10 одсто у односу на прошлу годину и то аранжмани аутобуским превозом, док су аранжмани авионским превозом скупљи до 20 одсто.

Сеничић каже да наши грађани традиционално бирају европске градове и аутобуске аранжмане, јер су то најјефтиниј аранжмани који се могу наћи и за 40 евра.

„Постоји велики избор од једног, два, три, па и до пет ноћења, све зависи на шта се одлуче грађани. Овај празник нам добро пада, дакле имамо четири дана. Највећи број ових путовања почеће или у среду вече или у четвртак у току дана, а са путовања грађани ће се враћати у недељу током дана или вечери. За Републику Српску имамо разна путовања која се организују, али Требиње је једна од дестинација за коју влада велико интересовање већ неколико година, с обзиром на цену али и близину саме дестинације, рекао је Сеничић.

Напомиње да Требиње, ипак, посматрамо као нашу дестинацију, док када је реч о иностранству, највеће је интересовање за Будимпешту, Солун и Истанбул.

Имамо традиционално значајан број путника који иде и у Северну Италију и Беч, рекао је он.

Директор ЈУТА наводи да је понуда широка, од Истанбула до Солуна, Софије, Темишвара, Будимпеште, Беча, Прага и Северне Италије.

„У нашем окружењу Босна и Херцеговина, дакле Требиње, Бања Лука, Сарајево, онда Северна Македонија – Скопље, Охрид, затим Црна Гора, то су најатрактивнији и најјефтинији аранжмани. Међутим, цена зависи од дужине путовања, квалитета и нивоа услуге, као и категорије смештаја“, рекао је он.

Сеничић наводи и да је за овај празник предвиђен велики број путовања авионом, с обзиром да постоје редовне линије из Србије за целу Европу.

„Постоји и велико интересовање за нешто мало топлије дестинације, Шпанија, Португал, то јест за Валенсију, Барселону, Мадрид и Лисабон, затим имамо Италију, то јест Болоњу, Милано и Рим, дакле то су све дестинације које су врло атрактивне. Наравно, с почетка године грађани већ размишљају и о оним најтоплијим дестинацијама, као што су Египат и Тунис, иако још увек тамо није сезона купања“, рекао је Сеничић.

Што се тиче цена аранжмана за предстојеће празнике, Сеничић је рекао за Танјуг да су порасле за 10 одсто у односу на прошлу годину, и то аранжмани аутобуским превозом, док су аранжмани авионским превозом скупљи за 10 до 20 одсто.

Говорећи о ценама, Сеничић очекује да ће за отприлике исти проценат бити скупљи и летњи аранжмани, 10 до 20 одсто.

Сеничић је рекао да има још увек места за путовања за предстојећи празник када је у питању аутобуски превоз.

„Увек се може променити тип аутобуса, уколико је веће интересовање, може ићи већи аутобус, то јест дабл-декер. Кад је реч о авионским аранжманима, ту имамо проблем, јер постоји ограничени број седишта, па се не могу мењати и додавати места. За авионске аранжмане још увек има нешто места, али су они значајно скупљи“, објашњава Сеничић.

Он је најавио да ће последње недеље у фебруару у Београду бити организован Међународни сајам туризма и истакао да грађани могу да очекују велику понуду домаћих дестинација које ће представити туристичке организације и агенције.

„Биће и велики број страних излагача, за све оне који би волели да се упознају боље са неким дестинацијама које су им драге. Грчка је ове године земља партнер, биће ту Турска, Египат, Тунис, дакле све те нама значајне дестинације, Хрватску да не заборавимо, Црну Гору традиционално имамо већ на сајму“, рекао је он.

Када су у питању летњи аранжмани продаја је кренула још у октобру прошле године и највећи попусти су били до Нове године, који су попусти прелазили више од 50 одсто.

„Још увек попусти трају, али како се приближавамо летњој сезони тако су попусти нешто мањи. Попусти ће бити и током Сајма у Београду. Верујем да је један добар број људи који је могао да одреди свој одмор у тачном термину, већ то и урадио“, рекао је он.

Сеничић додаје да је највеће интересовање за летовање у Грчку и то за апартмански смештај и истакао да је то дестинација на коју одлази од 750.000 до 800.000 људи преко туристичких агенција, а између 100.000 и 200.000 индивидуалним аранжманима и да се очекује и ове године приближно исти број.

„Прве статистике које смо радили, на основу интересовања и уплата аранжмана, у односу на прошлу годину, говоре у прилог томе да смо приближно на истом нивоу. Тренутно један или два одсто има већи број продатих аранжмана у односу на прошлу годину“, додао је Сеничић.

Објашњава да ће се још видети каква ће бити заинтересованост и продаја за одређене аранжмане, поготово када се говори о Египту и Тунису.

„Рат Израела и Палестине ипак је на неки начин угрозио један део Египта када је реч о туризму. Дакле, треба бити стрпљив, да сачекамо, али ми се надамо успешној туристичкој сезони и ове године“, рекао је он.

Сеничић је упозорио да грађани треба да воде рачуна у којој агенцији уплаћују своје аранжмане и да се информишу о агенцији.

„Битно је да се провери да ли агенција поседује лиценцу Министарства туризма и омладине, да има валидну гаранцију путовања. За оне који уплаћују путовања која треба да се реализују у наредних неколико месеци, увек је предлог да се уплати додатно осигурање од отказа путовања, како би у случају сопствене болести или неких непредвиђених околности могли да наплате комплетно осигурање. И оно што је такође јако важно, увек могу да контактирају нас и да добију информацију о одређеној туристичкој агенцији уколико постоје неки проблеми“, рекао је Сеничић.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић