Политика

Вучић: Новац ће нашем народу на КиМ овако или онако бити обезбеђен

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија у тешкој ситуацији поводом забране уласка на КиМ возилу које је превозило новац за српски народ на тој територији, али да ће новац, како је рекао, „овако или онако бити обезбеђен“.

Вучић је ово рекао одговарајући на питање новинара шта ће Србија предузети поводом овакве одлуке Приштине, на конференцији након састанка са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом.

„У тешкој смо ситуацији, данас је Приштина потпуно противправно зауставила, полазећи од тога да је суверена држава, а ако је то већ тако ја постављам питање свим нашим западним партнерима – па зашто нас онда позивате у дијалог? Шта тражите у ствари од Србије? Шта хоћете од Србије? Шта ћемо вам ако на све имате право? И на то нема одговора“, рекао је председник.

Нагласио је да је ситуација тешка за наш народ, али да ће се гледати да се решавају проблеми и да ће новац у сваком случају „овако или онако бити обезбеђен“.

„Али ја морам да говорим о томе и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности“, рекао је Вучић.

Писторијус се надовезао на констатацију Вучића да „нема одговора“ и рекао да Немачка разговара са свим актерима на западном Балкану и са БиХ по питањима унутрашње стабилности, а и са Србијом.

„Јер нам је у интересу да имамо мирни и стабилизовани регион као будућег партнера Европске уније. Подразумева се да разговарамо о свим питањима и Србија је за нас важан партнер, највећи економски чинилац у региону са одговарајућим утицајем. Србија као најважнија земља испољава свој позитивни утицај како бисмо стекли ту дуготрајну стабилност у региону и целој Европи. Западни Балкан је не само културни, географски, него политички део Европе, ту немам никакве сумње“, рекао је Писторијус.

Вучић му је одговорио да је сагласан са њим и да није на то мислио, већ да не постоји одговор на два питања – један је прво по ком међународно правном акту Косово може да буде наоружавано, јер тај акт не постоји.

„Постоје само акти појединих држава које су признале независно Косово, као што сте и ви сами рекли, али не постоји ни један међународно – правни акт који би то одобрио. И, са друге стране, што се тиче самог дијалога, ми смо у дијалог позвани, јер другачије видимо правну природу ситуације на Косову. Претпостављам, ако смо ми ту само да верификујемо оно што ће приштинска страна да уради, онда вам ми ту нисмо потребни“, рекао је Вучић одговарајући Писторијусу.

Нагласио је да је Србија увек била отворена за дијалог и одлазила на дијалог и да се 11 година чека да неко формира Заједницу српских општина.

„У тих 11 година ми смо учинили бројне уступке и никада то није било довољно, а један једини који је Приштина требало да учини, а то је формирање ЗСО што није уступак, већ би добро дошло свима, они нису учинили. Али, није то тема за овај сусрет, а вама хвала на томе, оно што сам рекао и обећао да ће Србија да чува стабилност, захвалан сам вама због угледа који имате који је огроман, као и утицај. Ја сам вам нешто рекао и обећао чега ће се Србија држати“, рекао је председник у одговору Писторијусу.

Вучић: Сами одлучујемо, нико ми не наређује, ни из Вашингтона, Москве, Берлина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се поноси чињеницом да представља земљу која је слободна и независна и сама доноси одлуке и навео да нико не може да му наређује, ни из Вашингтона, ни из Москве, ни из Берлина, нити из било ког другог места.

Одговарајући на питање немачког новинара о броју Руса и руском утицају у Србији, Вучић је оценио да је руски економски утицај неупоредиво мањи него немачки, а када је политички утицај у питању, истакао је да не може да говори о свим актерима, јер на „некога можда имају утицај, на неког можда немају“.

„На председника Владе, на председника Народне скупштине, на председника Републике, нико, сем грађана Србије, нема никакав утицај“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара после састанка са министром одбране Савезне Републике Немачке Борисом Писторијусом.

Вучић је навео да нема много Руса у Србији, оценио је тај број на 45 до 50 хиљада и истакао да су ти Руси углавном оријентисани против председника Русије Владимира Путина.

Са друге стране, каже Вучић, Украјинци који су у Србији су углавном рускоговорећи и много више оријентисани у корист председника Путина.

Вучић: Као и Немачка и Србија је осетљива на брутално мешање у унутрашње ствари

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на заједничкој конференцији за новинаре са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом да је Србија озбиљна земља и да ће када заврши извештај о мешању страних сила у изборни процес обавестити јавност.

Вучић је на питање Алгемајне Цајтунга везано за извештај о мешању у изборни процес о чему је раније говорио, новинара из Франкфурта подсетио да мора да буде свестан чињенице да је и Србија као и земља из које долази осетљива на брутално мешање у унутрашње свари.

„Само морате да имате у виду онолико колико сте ви осетљиви на брутално мешање у ваше унутрашње ствари, толико смо и ми. Србија је осетљива на то. Ништа више од тога“, рекао је Вучић новинару који је желео да зна и када ће објавити извештај јер је, како је додао, после избора говорио о мешању важних држава у изборни процес и обећао да ће предочити нека документа или извештаје везане за то.

„Чим завршимо извештај обавестићемо јавност. Озбиљна смо земља и озбиљно се тиме бавимо“, навео је председник.

На питање да ли су истините гласине да мисли на Русију када говори о утицају страних сила, Вучић се надовезао са констатацијом „да ли постоји руска пропаганда, па постоји. Да ли постоји нека друга пропаганда, па постоји“.

„Интересантно, у овом случају нисам мислио на Русију. Чим завршимо извештаје, упознаћемо јавност с тим“, рекао је председник Србије.

Председник је додао да српске службе раде свој посао и да треба да се зна да је Србија озбиљна земља, озбиљна држава, која неће на основу прича и гласина да саставља извештаје.

„Када то саставимо, онда ћемо прво са својим партнерима о томе да разговарамо и да их упознамо са тим, да добијемо праве одговоре, а не да излазимо у јавност са тим што смо видели на друштвеним мрежама. То није озбиљно и тако се не раде озбиљне ствари у било којој одговорној држави“, рекао је Вучић.

 

Фото: Сава Радовановић

 

Related posts

Сутра распуштање Скупштине АП Војводине

Новосадска ТВ

Вучевић са министром спољних послова Анголе о јачању билатералне сарадње: Драгоцена подршка пријатеља

Новосадска ТВ

РИК: До 12 часова гласало 21,33 одсто грађана

Новосадска ТВ