Политика

Петковић: Србија ће тражити ванредно заседање СБ УН, сутра отпочиње процедуру

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да ће Србија затражити ванредно, хитно заседање седнице Савета безбедности (СБ) Уједињених нација (УН) и сутра почиње процедуру тиме што ће Мисија Србије у Нујорку поднети захтев председавајућем Савета безбедности УН.

Он је за РТС рекао да је у фебруару председавајућа Гвајана, која је, нажалост, признала самопроглашену независност Косова.

Петковић је истакао да је „догорело до ноктију“ због насиља Аљбина Куртија над Србима на КиМ.

Ми ћемо се борити да добијемо потребну већину гласова како би та седница била одржана, а разлог због чега тражимо ванредно заседање СБ УН је тај што својим поступцима, ескалаторним актима насиља из дана у дан, Аљбин Курти врши етничко чишћење српског народа на Косову и Метохији.

„То се правно у конвенцијама каже ствара неподношљиве услове живота и намерно подвргава Србе таквим условима да они не могу да опстану на КИМ, већ траже излаз, нарочито на простору централне Србије“, рекао је Петковић.

Подсетио је да је од тренутка избијања свих ових криза у последњих годину дана преко 14 одсто Срба већ напустило простор КиМ и отишло у правцу централне Србије.

Говорећи о предлогу Европске комисије да обавезе из Охридског споразума буду саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, Петковић је нагласио да је држава Србија спремна да преговара и иде у правцу компромисног решења за КиМ, пре свега да би сачувала свој народ на том простору и да тежи политици мира и стабилности на простору западног Балкана, али да је Приштина та која не жели дијалог.

„Управо због тога смо користили сваку прилику да разговарамо јер дијалогом можете да решавате проблеме, а када га немате имате овакво стање на терену које иде у правцу етничког чишћења српског народа на КиМ“, рекао је Петковић.

Он је подсетио да је Србија и у Охриду рекла да је спремна да иде у правцу имплементације многих ствари које ће ићи у правцу или у корист нормализације односа Београда и Приштине, али да имамо наше црвене линије које нећемо прећи, а то је да Србија никада неће пристати на чланство тзв. Косова у УН, као и у агенцијама и организацијама у оквиру система УН.

„И председник је те вечери, 18. марта у Охриду, али и у Скупштини и на свим другим местима, након састанка са великом петорком у Бриселу, такође, више пута у јавности говорио о тим црвеним линијама Републике Србије, а то је да Република Србија никада неће пристати на чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама, као и у агенцијама и организацијама у оквиру система УН. Тачка“, нагласио је Петковић.

Указао је да је проблем што Курти неће да испуњава оно што је потписано пре десет година, а то је пре свега формирање Заједнице Српских општина.

„Сада је ово питање и тај предлог у рукама држава чланица ЕУ, видећемо како ће се по том питању изјаснити, али већина ипак разуме и схвата ’црвене линије’ Србије, јер Србија не може против свог Устава, нити хоће. И док имамо председника Александра Вучића, Косово засигурно неће постати чланица УН“, нагласио је Петковић.

Доао је и да „нон-стоп“ трају дипломатске активности и контакти са бројим међународним званичницима по питању КиМ.

„Последњих неколико дана и ноћи смо у контакту са бројним међународним званичницима, посебно председник Александар Вучић, то су даноноћни разговори, разговори са Квинтом, са значајним међународним представницима. Апсолутно чинимо све да међународна заједница обузда Куртија у намери да протера српки народ“, навео је Петковић.

Додао је да док државни врх води заиста тешку борбу и води рачуна о сваком човеку и свакој инстиситуцији на КиМ, део опозиције у Београду напада председника Вучића, а ни реч не каже о Куртију.

Петковић је истакао да је ситуација на КиМ искључиво последица деловања Куртија, а да ће се Србија борити за свој народ и неће га оставити на цедилу.

На питање да ли је дијалог на леду, Петковић је одговорио да је Београд увек спреман да разговара и да је то питање за Куртија, који одбија да разговара.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

Related posts

Град наставља са подршком за куповину бицикала

Новосадска ТВ

Од 100.000 туристичких ваучера око 55 одсто отишло пензионерима

Новосадска ТВ

Вучић: Седница Савета за националну безбедност у наредних седам дана

Новосадска ТВ