Друштво

Вучић: Као и у време светог Саве Србија изабрала слободу, а не подаништво

У Македонском народном позоришту вечерас је почела свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, којој први пут присуствује и председник Србије Александар Вучић. На академији ће се обратити Вучић, а говориће и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Академији присуствују и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања у Влади Србије Никола Селаковић, директор управе за сарадњу са дијасппром и Србима у региону Арно Гујон, као и многобројни представници српске заједнице у овој земљи. У културно-уметничком прогаму ће наступити Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом „Србски православни појци“, група „Искон“ и ансамбл „Коло“. У Северној Македонији 27. јануар је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу. Ове године установљен је и програм „Светосавска недеља“ током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу. Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни је у Битољу.

 

Председник Александар Вучић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је као и у време светог Саве и данас пред Србијом избор – слобода или сизеренство, независност или подаништво и нагласио да смо изабрали слободу и независност.

Вучић је истакао да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

„Прича о светом Сави стаје у једну реч – избор, од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији“, рекао је Вучић.

Али без обзира на тежину изазова, наша држава је изабрала пут слободе и пут независности, истакао је Вучић на академији, којој присуствују и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић.

 

Срби немају ближег народа од Македонаца

Срби немају ближег народа од Македонаца и да једино што би Србија волела је да са Северном Македонијом гради још боље односе рекао је председник.

„Ја сам председник Србије, али не плашим се да кажем да су нама Македонци најближи народ. Ми ближег народа од Македонаца немамо. Као што видите, ја нескривено јасно пред целокупном српском и македонском јавношћу кажем. Ми ништа не тражимо од Северне Македоније. Ми немамо никакве услове ни за шта. Ништа не очекујемо. Једино што бисмо волели то је да градимо још боље и ближе односе“, рекао је Вучић говорећи на Светосавској академији у Скопљу.

Председник је рекао да Србија од Северне Македоније не тражи никакве промене у Уставу и да сматра да је то унутрашња ствар.

„Годинама се питам како је то Свети Сава успео да буде Доситеј пре Доситеја, Слободан Јовановић пре Слободана Јовановића, Црњански пре Црњанског, Варнава пре Варнаве, Павле пре Павла. Како то да је он и данас наш највећи просветитељ, наш најзначајнији правнички ум, наш велики песник и највећи духовник“, рекао је Вучић.

Додао је да је до скора био без одговора на то питање.

„А онда, као откровење, захваљујући Доментијану, видео сам мапу путева коју је Сава походио, видео сам топониме читавог тада познатог света и места до којих је ретко који модерни Србин успео да добаци, видео сам невероватну жељу за учењем, видео сам најтемељитију особу коју је Српкиња родила, видео сам и разумео да је управо Сава утемељио научну мисао око нас и то пре осам векова“, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је једини непревазиђени валидан закон код Срба Законоправило или Номоканон.

„Та наша Крмчија (један од назива) коју нам је Сава написао, е управо њом ми данас крстаримо мутним морима духовних и животних изазова и надам се, не чинимо грешке“, истакао је председник Србије.

Додао је да и када направимо грешке, гледамо да се одмах подигнемо, баш као што је то и Свети Сава умео.

„Владика Николај пише да је дошавши као млад монах у царски манастир Ватопед, Сава, као на изложби, је могао посматрати врхунац префињене византијске цивилизације, уметности, архитектуре, сликарства, поезије, хорског појања, дубореза, каменореза, лепог писања, чак и учења о лепом понашању“, нагласио је Вучић.

Вучић је додао да Свети Сава представља ренесансни ум пре појаве ренесансе, и оценио да је он наш први и до сада највештији дипломата, наш први озбиљан писац, творац наше историје и њен хроничар, наш просветитељ, први законописац.

„Ми данас са ове дистанце можемо да кажемо да је управо Свети Сава, темељ наше цивилизације, личност која је на наш народ имала највећи утицај. Као што то велики Дучић тврди, сваки верујући човек у одсудном часу призива или своју мајку или Бога. Ми у Србији уз мајку и Бога у помоћ призивамо и Светог Саву“, нагласио је Вучић.

Вучић је додао да као спомен на величину Србије и њене културе Србија носи његов лик високо на својим барјацима, указујући на које моралне вертикале тежи.

„Све добро што је неки Србин урадио након Светог Саве је проткано у својој бити и његовим благотворним утицајима. Богдан Богдановић и Тесла и Пупин и Миланковић, сви су они Срби који су пили воду са Савиног извора и поносно то истицали. Данас, баш следећи пример наших великана, ми враћамо макар делимично свој дуг према Светом Сави градећи нове школе, факултете, научно-истраживачке центре“, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је Николај Велимировић, рекао да бити добар Србин значи пре свега бити добар човек.

Позивам македонске пријатеље да учествују у Експу 2027

Председник Србије Александар Вучић позвао је македонске пријатеље да учествују у великом пројекту и изградњи Експа 2027. године, као и да Северна Македонија заједно са Србијом наступи на тој светској манифестацији.

„Позивам нашу браћу и пријатеље Македонце да учествују у великом пројекту Експо 2027. Да ваше компаније раде. Биће нам потребни извођачи, пројектанти, радници, биће нам потребно много људи који могу да зараде новац… Позивам вас да то заједнички припремимо. Да ваша прелепа земља има највећи и најлепши штанд на Експу. Можемо да се договоримо у оквиру Отвореног Балкана“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су јужни суседи увек чували Отворени Балкан, „упркос бројним притисцима којима су били изложени, па да Београд и Скопље заједнички наступе на великој светској манифестацији“.

Он је рекао да верује да ће Србија од 2012. до 2027. године, од почетног БДП од 32 милијарде евра, завршити на крају 2027. године на 100 милијарди евра.

„То је троструко, и веће, повећање за 15 година. Али, то можемо само уз вашу помоћ, уз сарадњу свих у региона, пре свега, уз сарадњу наших пријатеља из Северне Македоније.

Никада вас нећемо ни на шта наговарати, нисмо те снаге као велике силе да приморавамо, терамо, нећемо ни да наговарамо, него само да молимо да чувамо најближе односе и да их никад не покваримо. За крај, драги Срби из Северне Македоније, бескрајно хвала на величанственом дочеку, срећан Савиндан, срећан празник“, поручио је Вучић.

 

 

 

 

Фото:РТС

 

Related posts

Alesso, Sofi Tukker и Hot Since 82 обележили суботу на Exitu!

Новосадска ТВ

Министар Вучевић отворио изложбу „Хартије једног времена – немачка ратна пропаганда 1941-1944.“

Новосадска ТВ

У акцији Интерпола и МУП-а Србије контролисано 516 особа у Суботици и Сомбору

Новосадска ТВ