Нови Сад

ЕУ – партнер Пољопривредног сајма

Међународни пољопривредни сајам, који ће на Новосадском сајму бити одржан од 18. до 23. маја, добио је снажног Партнера – Европску унију.

Протокол о пословној сарадњи Новосадског сајма и Делегације Европске Уније у Републици Србији потписан је данас, а потписе су на документ ставили шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Емануеле Жиофре и генерални директор Новосадског сајма, Никола Ловрић.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да се пољопривредне праксе развијају прилично брзо, како у Европи, тако и у свету, ка одрживијем коришћењу ресурса и зеленијим технологијама, што су и неки од главних циљева Европске уније. Истовремено, амбасадор је истакао, да ЕУ ради на томе да обезбеди највише стандарде у погледу безбедности хране, као и у домену заштите јавног здравља људи, здравља животиња и добробити биљака. “У свим овим областима Европска унија има много шта да понуди, те нам је веома драго што као главни партнер учествујемо на Сајму пољопривреде у Новом Саду 2024. године. Европска унија ће на овогодишњем Сајму представити многобројне могућности које нуди пољопривредницима и пољопривредним газдинствима у Србији, укључујући и могућности кроз инструмент за предприступну помоћ у области руралног развоја (Pre-accession assistance in Rural Development) IPARD program“, додао је амбасадор Жиофре.

Модерним концептом новосадски Пољопривредни сајам подстиче међудржавну и привредну сарадњу, интегрише унапређење знања, производње и развој науке. Уз то промовише значај иновација и представља синтезу искуства и достигнућа у српској пољопривреди, снажна је подршка привреди Србије, а његов допринос и значај мери се успесима излагача које остварују под кровом Новосадског сајма.

„Нови Сад је био Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе, а слободно можемо да кажемо да је од данас и европска престоница пољопривреде. Данас је на Новосадском сајму велики и значајан дан, јер ћемо са делегацијом ЕУ потписати протокол о партнерству у вези сарадње и наступа на 91. међународном пољопривредном сајму, који ће од 18. до 23. маја бити одржан у Новом Саду. Новосадски сајам, који је прошле године обележио 100 година постојања, ове године је добио најјачег и најзначајнијег партнера пољопривредног сајма, Европску унију. Европска унија је највећи инвеститор, најзначајнији трговински партнер и највећи донатор Србије. Имати ЕУ за партнера сајма је велика част и привилегија за нас, али и велика обавеза и одговорност да испунимо висока очекивања која ово партнерство захтева. Сигуран сам да ће присуство ЕУ на МПС допринети још већој заинтересованости излагача за наступ на сајму, као и да ће број посетилаца бити већи од 125.000, колико их је било прошле године на Пољопривредном сајму. Ово је јединствена прилика да се излагачи и посетиоци на Међународном пољопривредном сајму у директном контакту са представницима ЕУ едукују и информишу о свим критеријумима и бенефитима сарадње са ЕУ“, истакао је генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић.

„Као друштвено одговорна фирма, Новосадски сајам мисли глобално, ради локално, жели да да свој допринос успеху светске специјализоване изложбе која ће се 2027. одржати у Србији – Београду. С тим у вези, трудићемо се да сваку манифестацију, поготово међународног карактера, организујемо тако што ће се наши гости, посетиоци и излагачи вратити задовољно у своју земљу, са спознајом да су били и да ће увек бити добродошли и драги гости. Слоган Новосадског сајма је „Место на којем стичете предност“. Уз ветар у леђа који нам даје ЕУ, то ће Новосадски сајам и остати“, додао је Ловрић.

Пољопривредни сајам, у години у којој Новосадски сајам улази у други век постојања ће, као и до сада, у Новом Саду окупити најзначајније компаније и мале произвођаче из Србије и света, на свим познатим сегментима приредбе. Учешће су већ потврдили бројни излагачи из Србије и иностранства, док је велики број земаља најавио колективне изложбе. Најзначајнији агробизнис догађај у овом делу Европе има јаку подршку институција – од градских, преко покрајинских до републичких, спонзора и дародаваца у Поклон-игри. Генерални спонзор је компанија Глобос осигурање.