Политика

Вучић: Од 1. марта би требало да ступи на снагу слободно тржиште рада Отвореног Балкана

Председник Александар Вучић изјавио је да ће данас у Скопљу бити потписана два протокла који ће омогућити да од 1. марта ступи на снагу потпуно слободно тржиште рада земаља Отвореног Балкана.

„Имали смо неколико важних ствари, увек буде понеких непријатних детаља, али не желим о томе да говорим“, рекао је Вучић.

Казао је да ће у данас у 14 сати бити потписана два проткола која су од изузетног значаја.

„И то смо месецима чекали, што значи да би од 1. марта коначно требало да ступи на снагу оно о чему смо говорили, а то је потпуно слободно тржиште рада у земљама Отвореног Балкана – Србији, Северној Македонији и Албанији. То је велика и важна вест и мислим да ће у многоме да допринесе стварању бољег пословног амбијента и за домаће и за стране компаније, превазилажењу проблема са недостајућом радном снагом и стварању тржишта радне снаге које више није од шест или седам милиона становника, већ ако додате и Албанију и Северну Македонију, приближавамо се на 11 милиона становника“, рекао је Вучић.

И већ то довољно говори колико су то за нас значајне ствари, додао је он.

„То ће ићи и овај протокол о идентификационим бројевима и верујем да тиме улазимо у нову фазу разговора како да олакшамо комуникацију и између грађана, али и између пословних људи, између компанија и у приватном сектору, али разуме се и у јавном сектору. И то је део свега онога што је неопходно да радимо у наредном периоду.

Прва средства из Плана за раст Западног Балкана могли би да добијемо у мају или јуну

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Скопљу, где учествује на скупу „Западни Балкан и ЕУ“, да би Србија прва средства из европског Плана за раст Западног Балкана могла да добије већ у мају или почетком јуна.

„Уколико ми будемо успели да до априла усвојимо и легислативу, што значи да би било важно да парламент изабере владу што се нас тиче најкасније, иако то није уставни оквир, до 15. марта и да пробамо до краја марта да изгласамо важне законе, да би у априлу могли они да донесу у Европи одређене одлуке, тако да би то прво распоређивање тог новца могло да буде већ у мају или почетком јуна“, рекао је Вучић у изјави за медије.

Додао је да бисмо тако добили новац пре избора у ЕУ који су 9. јуна.

Вучић је навео да је синоћ у Скопљу одржан састанак лидера земаља Отвореног Балкана.

„Имали смо сусрет са Џејмсом О’Брајаном, америчким представником за много шире него што је Западни Балкан, али за нас је важно да је и за нас задужен. Потом смо имали вечеру на којој су били сви, било је представника Албанаца из Северне Македоније, Али Ахмети, укупно четворо Албанаца, били су Ковачевски и Пендаровски као домаћини, О’Брајан и Копман и ми. Било је веома важно то што смо разговарали са Копманом и са О’Брајаном“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је важно што смо истакли жељу да се формира заједничко регионално тржиште и да би то значило да се поштују оне четири слободе – слобода кретања робе, капитала, људи и услуга.

„Јер то ће подићи наше структуралне капацитете за даљи раст и развој у складу са планом који сам изнео пре два дана. И за нас је ово од великог значаја и сад ово што сам питао на крају Копмана и он је изнео на врло конкретан начин, иако сте некада сагласни, а некада нисте са Холанђанима око неких ствари, али је добро када чујете од њих на прецизан начин одговоре када је реч о роковима шта ми морамо да урадимо (за добијање средстава од ЕУ)“, навео је Вучић.

Истиче да Србија у овом тренутку има готово 4,5 милијарди евра на рачуну.

„Најликвиднији смо, ликвиднији смо од многих земаља Европске уније, које су чак и веће од нас и немамо потребу за излазак на финансијска тржишта, осим за роловер. Дакле, немамо потребе за новим задуживањем, нити било шта слично, а ниво нашег јавног дуга је веома контролисан на нивоу од 52 одсто БДП-а“, нагласио је Вучић.

Морамо да се постарамо да стопа раста буде до 3,8 одсто

Морамо да се постарамо да стопа раста у Србији буде 3,6 одсто, 3,7 одсто или 3,8 одсто ове године и да се остваре пројекти о којима смо говорили, изјавио је данас у Скопљу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре подсетио да су представници Светске банке и данас поновили оно што је он чуо у Давосу, а то је да ће ова година бити најлошија за свет што се тиче стопе раста у последњих 30 година.

„Једна од две најлошије уз ковид и прошлу годину. За нас није била тако лоша. Ми имамо већу стопу раста, значајно већу стопу раста него што је европски просек. Али морамо да убрзамо раст и као што сам рекао пре два дана, наш циљ увек мора да буде четири одсто… али морамо да се постарамо и да пробамо да буде 3,6 или 3, 7 или 3,8 одсто, да уложимо све што можемо, да бисмо тај раст остварили“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је јако важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за ЗБ.

„Оно што је за нас важније, то су такозване зелене траке, зелене линије за наше камионе. Тако бисмо страховито смањили оперативне трошкове, уколико бисмо их имали са ЕУ. И на томе ћемо да радимо са Хрватском и Мађарском. То је оно што је за нас од суштинског значаја. Није, да ли ћемо моћи да добијемо 50 милиона, 100 милиона, то није новац за потцењивање, али за нас су много значајније ове структуралне ствари“, рекао је Вучић.

Како је додао, реформе и промене значе много, „јер у том случају ми смо ти који можемо да зарађујемо свој новац и то много веће суме новца од оних које се овде помињу“.

Поново ћу доћи у Северну Македонију и присуствовати Светосавској академији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће за неколико дана поново доћи у Северну Македонију где ће, како је најавио, присуствовати Светосавској академији.

„Ја ћу у Северну Македонију поново да дођем за који дан. Биће одржана Светосавска академија на којој ћемо се представницима српског народа обратити председник Стево Пендаревски и ја. Бићемо гости на свечаној академији“, најавио је Вучић.

 

Фото: Танјуг видео

 

 

Related posts

Ђурић: Потврђен кредитни рејтинг Града Новог Сада

Новосадска ТВ

НЗС: Данас исплата накнаде незапосленима, сутра лицима на и изван територије КиМ

Новосадска ТВ

Вучевић:Избори 17.децембра најважнији у 21.веку, они су питање опстанка Србије

Новосадска ТВ