Друштво

Данас је зимски Крстовдан

Српска православна црква обележава данас зимски Крстовдан, дан који се слави уочи Богојављења.

Празник се слави као успомена на прве хришћене који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија, уз ритуал великог освећења воде, који прати празнично богослужење. Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и према обичају, чува у кућама ради здравља.

На Крстовдан се увек пости, и то строго на хлебу и води.

У неким местима у Србији постоје обичаји да се уочи празника крст стави у воду и да се унесе у цркву, ако се смрзне верује се да ће година бити плодна, у супротном цела година ће бити лоша.

Према народним обичајима у неким деловима Србије на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа. На Крстовдан су се, преносе хроничари, јели остаци бадњеданског пасуља и – спремане су пихтије. Али како је Крстовдан посни дан, то су их јели сутрадан, на Богојављење.

Верује се да се у ноћи између 18. и 19. јануара, односно између Крстовдана и Богојављење, небо отвара и јаваља се Бог. Тачно у поноћ, у тренутку између ова два празника, небо се отвара свега на секунд и тада би требало да гледате у небо и замислите жељу. Нека буде нешто важно, нешто што већ дуго желите, али и нешто на чему сте спремни заиста да радите.