Друштво

Вучић: Циљ да се уклони траг постојања Србије и српског народа на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вућић изјавио је данас да рушење међународног правног поретка даљим наоружавањем тзв. косовско-безбедносних снага, има за циљ да се супротно резолуцији 1244, са територије Косова и Метохије у потпуности уклони било какав траг постојања Републике Србије, као и српског народа.

„Изјаве појединих тзв. косовских званичника недвосмислено говоре о њиховом циљу уништења српског народа“, рекао је он после обиласка Дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције (ВБА).

Вућић је додао да одлука о даљем наоружавању није само најављена већ је донета у америчком конгресу и одиграва се готово свакодневно и посредством других земаља, пре свега Турске, али и НАТО земаља и Хрватске.

„Када се хвале да ће свака полицијска патрола бити наоружана дугим цевима, шаљу јасну поруку да за Србе нема места, јер само одређене јединице имају право и могућност да носе такво наоружање. Сада ће бити присутни наоружани полицајци са дугим цевима само како би Срби осећали несигурност и што пре напустили Косово“, рекао је Вучић приликом обиласка дежурне службе Војнобезбедносне агенције.

Вучић: Ускоро крећемо у серијску производњу домаћих дронова „самоубица“

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ускоро, први пут, кренемо у Србији са серијском производњом дронова „самоубица“ и најавио да би већ пре краја ове године могли да имамо више хиљада таквих дронова и предатих Војсци Србије на употребу. Вучић је током обиласка Дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције рекао новинарима да то може са поносом да најави и захвалио људима из Војнотехничког института и свима другима који у том учествују, што су вредно и напорно радили по том питању. „Променићемо и бојеву главу за тај први ‘киллер’ дрон са којим ћемо ми да изађемо и верујем да ћемо више хиљада комада имати завршених и предатих војсци на употребу већ пре краја ове 2024. године“, рекао је Вучић. Нагласио је да су ти дронови резултат домаће памети и домаће производње.

За куповину оружја наменске индустрије 186 милиона евра

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија у овом тренутку има 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР-а и да ће тих 186 милиона бити одмах потрошено на куповину оружја и оруђа из фабрика српске наменске индустрије.

„То ће бити осам Нора, а најефтинија је куповина када од сопствене домаће памети то купујемо и зато ћете да видите колико тога можете за релативно мали новац да купите и колико то више вреди него 246 ‘џавелина’ које су изузетно снажне противтенковско и противоклопног оружје, али не снажније од нашег, али не одговара се истом врстом оружја на исто оружје“, рекао је Вучић након обиласка Дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције.

Он је додао да ће Србија поред осам Нора узети 81 продужени „Милош“ за превоз пешадијских јединица и додао да ће свако од тих возила бити наоружано дупсом или 12,7 или 14,5 милиметара или 20 милиметара и противоклопним ракетама како би могло да у сваком тренутку пружи одговор и тежим оклопно-механизованим јединицама и борбеним возилима. „Узећемо 30 купола за Лазаре са специјалним дупсовима, узећемо и део мађарске робе коју набављамо, то је 26 борбених возила пешадије и још неких делова“, рекао је Вучић и додао да је стигла и опрема која је купљена пре две године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и нисколетећих летелица, хеликоптера и авиона. Навео је да Србија приводи крају потпуно опремање ПВО система, који ће, према његовим речима, представљати изузетно велики проблем за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.

Војска је данас десетоструко јача него пре 10 година

Председник је изјавио да је Војска Србије данас десетоструко, а могао би, како је навео, да каже и да је стоструко јача него пре десет година што показује колико се тада неодговорно односило према држави. Вучић је, одговарајући на питање да ли је набавка оружја и оруђа коју је најавио одговор на наоружавање Приштине или реализација претходних планова, Вучић је казао да Србија има своје планове, али и да добро разуме шта је то што се збива и не само када је реч о Приштини.

„Добро анализирате ситуацију у свету, анализирате ситуацију у региону, сагледавате све чињенице, добро видите како се крећу и политичке прилике, добро разумете интересе и чији су све интереси да Србија буде сломљена. У складу са тим доносите одлуке и наравно у складу са својим могућностима. Наше су могућности изузетно мале у односу на велесиле попут САД, Турске и многе друге које брину о албанским нелегалним и криминалним структурама“, рекао је Вучић.

Како је додао, Србија њима не може да се супротстави, ни у новцу, ни у оружју, али може да увек буде довољно снажна да то буде одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је угрози. „И то је одговорно и то је озбиљно понашање“, рекао је Вучић. Имао је и поруку за оне који тврде да не треба да се улаже у Војску него у нешто друго, рекавши да без војске Србија не би постојала. „Позобали би је за три дана и то одлично знам, пошто нико у овој земљи силом прилика, силом посла који обављам, не зна међународне прилике као што их ја познајем, не познаје међународну ситуацију као што ја познајем и не познаје актере те ситуације као што их ја познајем. И знам колико је важно да наша војска снажи“, рекао је Вучић.

Тзв. КБС има 223 оклопна возила, а не би смели да постоје

Председник Србије Александар Вучић рекао је да тзв. косовске снаге безбедности располажу са 223 оклопна возила и да им је план да тај број повећају на 350. Како је навео, нерегуларне и нелегалне снаге Албанаца на КиМ уопште не би смеле да постоје. „Тзв. косовске снаге безбедности, које не смеју да постоје по међународним јавно-правним нормама и по Резолуцији 1244, без сопствене производње, укупно у овом тренутку имају, заједно са тзв. косовском полицијом 223 оклопна возила.

То су лако оклопљена возила, најчешће су возила за превоз пешадијских јединица. Ту има осим „гардијана“, „хамера“ највише, али има и турских „вурана“, „кирпија“, „кобри“, неких „амбера“ и тако нешто. То су све турска возила која су добили“, рекао је Вучић. Вучић је навео и да је план да се број тих оклопних возила повећа, као и број особља. „Они желе да повећају на 350 оклопних возила, желе да 2027. имају 5.500, како они то кажу, професионалних војника у КБС-у и још 20.000 у првој резерви, то су њихови планови.

За нас ту нема изненађења. Америка то води, Америка тиме руководи, то раде велики стручњаци, озбиљни људи, они ће бити и ментално, и физички, и организацијски, врло, врло спремни. Американци и НАТО то раде на изузетно озбиљан и одговоран начин“, изјавио је Вучић. Председник је рекао да је наше да разумемо шта је то што се збива око нас, да чувамо мир, да чувамо стабилност, али и да снажимо нашу војску. Како је рекао, координација безбедносних структура Србије тј. МУП-а и војске је врло добра.

 

Related posts

Вучевић: Водићемо суверену и мултивекторску спољну политику

Новосадска ТВ

Дневни хороскоп за 12. септембар 2024. године: Ован у љубавном узбуђењу, Близанци под стресом!

Новосадска ТВ

Тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”

Новосадска ТВ