Политика

Вучић посетио Руски дом у Београду

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Руски дом у Београду.

Председника Вучића дочекали су директор Руског дома Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.Вучићу ће у Руском дому бити уручена књига, чланска карта библиотеке и слика.

Председник ће заједно са директором и амбасадором одгледати и историјски филм о Русији и Србији.

Вучић добио чланску карту биоблиотеке у Руском дому

Председник Србије Александар Вучић добио је данас чланску карту библиотеке у Руском дому у Београду.

Вучића су директор Руског дома Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко упознали са историјатом Руског дома у Београду и том приликом је истакнуто да је оснивање Руског дома подржао Александар Први Карађорђевић 1933. године.

Како је речено, библиотека Руског дома има 75.000 књига.

Истакнуто је да Александар Први Карађорђевић није био у земљи када је отворен Руски дом, али да су били његова жена и цела родбина, као и да је отварање било по његовом наређењу.

Вучић:Односи Србије и Русије врло добри, Србија није ничији потекторат

Односи Србије и Русије су врло добри, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић прилико посете Руском дому у Београду.

Истакао је да је Србија независна и суверена земља и да није протекторат, ни Русије, ни Британије, ни Америке, ни Немачке, нити било кога другог.

„Србија се дичи својом самосталношћу и зато јесам разочаран изјавом британског министра спољних послова Камерона да је Србија протекторат Русије, као и причама о томе да ћемо ми да будемо ти који дестабилизују регион“, казао је он.

Вучић је нагласио да му се чини да многи други управо на томе раде,

„здушно и свесрдно уз помоћ управо оних фактора који нам деле лекције свакодневно“.

„Али добро, шта да радите. Очигледно да многима сметате када желите да имате своју политику и када та политика није послушничка. Ми ћемо наставити да имамо своју самосталну и независну политику, па и по питању Руске Федерације и по питању многих других“, нагласио је Вућић.

Вучић у књизи утисака: Србија и Русија ће градити још боље односе

Председник Србије Александар Вучић уписао се данас у књигу утисака у Руском дому и у поруци изразио уверење да ће Србија и Русија имати снаге да у будућности граде још боље односе.

„Срећан сам што сам имао прилику да посетим Руски дом и сазнам много о култури наших руских пријатеља и потврдим традиционално и чврсто пријатељство између српског и руског народа. Уверен сам да ћемо у будућности имати снаге да градимо још боље односе. Желим вам успех у раду“, написао је председник Србије.

Вучић је током посете посебно истакао сарадњу две земље у области културе и нагласио да има и лични однос према Руском дому, јер је, како је рекао ту долазио као дечак.

„Када сам имао пет-шест година, мој отац иначе, искрени велики русофил ме доводио. Цртани филмови које су Руси правили су били стварно најквалитетнији и најбољи“, рекао је он.

Нагласио је да је гледао и друге филмове и да прати и руске медије и руске телевизије, јер код нас, како је рекао, може све да се гледа.

„Овде код нас могу да се гледају и руски и белоруски и канали са Запада и заиста може све да се гледа“, нагласио је он.

Вучић рекао да се пријатељство између Србије и Русије не може стављати по страни чак ни у тешким временим, као и да изузетно цени руску културу, истучићи дивљење према лику и делу Фјодора Достојевског.

„Изузетно ценим руску културу. Кад кажем култура, мислим и на књижевност, сликарство, вајарство. Не спадам у оне који ће рећи да Достојевског воле највише, а Достојевског ценим највише од свих светских писаца, на њему сам васпитаван“, рекао је Вучић и додао да су Браћа Карамазови посебни записи.

Како је навео, он није један од оних који ће се дивити руској култури, а презирати руску политику.

„Наше је да поштујемо наше пријатеље“, рекао је Вучић.

На питање шта мисли како ће се тумачити његова посета Руском дому, председник је рекао да се право пријатељство познаје у тешким временима.

„Пријатељство два народа не можете стављати по страни у тешким временима. Ако то урадите, онда то није пријатељство“, рекао је Вучић.

Харченко:Не тражимо од Србије да се претвори у проруску земљу

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко рекао је данас да Русија не тражи од својих партнерских земаља да се претворе у проруске државе, већ да те земље поштују своје националне интересе, јер то пружа најбољу могућност за развој односа.

„Наши билатерални односи имају предности, могућности, перспективу. И због тога Русија никад не тражи да партнерска земља, као што је и Србија, братска, да се претвори у проруску земљу. Ми желимо да земља тражи и поштује своје националне интересе, јер то пружа најбољу могућност за нормалне билатералне односе и развој односа“, навео је Боцан Харченко приликом обиласка Руског дома са председником Србије Александром Вучићем.

Он је сагласан са оценом Вучића да је Србија земља где је могуће пратити извештавање свих светских медија, за шта каже да није случај свуда у Европи.

„Слична ситуација је и у Русији, без обзира што се води специјална војна операција, али није ни код нас ништа забрањено, што тиче медија, што се тиче телевизија. Изузев, наравно, онога што не дозвољава, ако има позива на насилије или нека неприхватљива етничка мржња“, рекао је Боцан Харченко.

Он је истакао да су односи Србије и Русије напредовали током претходне године а посебно економски.

„То је најважније, и за Србију, и за нас наравно“, рекао је он.

Додао је да се нада да ће и политички односи и сарадања у култури да се наставе јер, како је рекао, не постоје никакве препреке за то.

 

Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

Related posts

Вучевић и Глишић обишли чланове СНС-а у Поморавском и Шумадијском округу

Новосадска ТВ

Вучић: Лаж Приштине да су натерали Данила да скине мајцу-Предаја није опција

Новосадска ТВ

Вучић и Додик положили венце на спомен-обележје на Петровачкој цести

Новосадска ТВ