ДруштвоСрбија

Почела изградња БИО 4 кампуса

У Београду је данас почела изградња БИО 4 кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће, како се најављује, омогућити Београду да постане један од препознатих биоекономских центара у Европи.

Прве машине и радници су јутрос већ на локацији на којој ће бити изграђен објекат, јавља репортер Танјуга.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса који ће се простирати на око 20 хектара површине, почели су 29. маја ове године и сви радови би требало да буду завршени 2026.

Процењена вредност новог биоекономског хаба је око 350 милона евра, а из кредита Развојне банке Савета Европе обезбеђено је 200 милиона евра.

Како су раније казали у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, БИО4 кампус представља спој биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета и јединствен је мултидисциплинарни пројекат у ширем региону а планирано је да се у њему налазе научне институције и факултети.

Председник Србије Александар Вучић истакао је јуче да је тај пројекат велика ствар за Србију.

Премијерка Ана Брнабић најавила је раније да ће у Кампусу бити окупљено 1.400 професора, истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 доктора наука и да ће се ту налазити 300 најсофистициранијих лабораторија.

Будући станари БИО 4 кампуса су Биолошки, Фармацеутски, Хемијски, Медицински, Пољопривредни, Техничко-металуршки и Факултет спорта и физичког васпитања, Научно технолошки парк Београд, као и девет института – за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, мултидисциплинарна истраживања, примену нуклеарне енергије, медицинска истраживања, за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, за вештачку интелигенцију, за хемију, технологију, „Биосенс“ и Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић казала је да је ово највеће улагање као појединачан пројекат у науку у Србији икада, и да је ово и нека промена концепта науке у Србији.

Вучић, Брнабић и Беговић данас на свечаности поводом издавања дозволе за БИО4

Председник Србије Александар Вучић данас ће заједно са премијерком Аном Брнабић и министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, присуствовати свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус.

Свечаност ће бити одржана у 18 часова у Палати “Србија“, саопштено је из прес службе председника Србији и из Владе Србије.

Изградња БИО4 Кампуса, као јединственог мултидисциплинарног пројекта, који ће омогућити Београду да постане један од признатих и препознатих биоекономских центара у Европи.

БИО4 означава биомедицину, биоинформатику, биотехнологију и биодиверзитет.

БИО4 Кампус, који ће се простирати на око 20 хектара површине, окупиће институције с богатом научном традицијом – седам факултета Универзитета у Београду, девет научних института, као и екстензију Научно-технолошког парка Београд.

Related posts

Отворен Сајам електричних возила „EV Days“ на Новосадском сајму

Новосадска ТВ

За парламентарне изборе до сада предато осам, проглашено седам листа

Новосадска ТВ

Канцеларија за КиМ:Хапшење Софронијевића наставак застрашивања и провокација

Новосадска ТВ