ДруштвоСрбија

Почела изградња БИО 4 кампуса

У Београду је данас почела изградња БИО 4 кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће, како се најављује, омогућити Београду да постане један од препознатих биоекономских центара у Европи.

Прве машине и радници су јутрос већ на локацији на којој ће бити изграђен објекат, јавља репортер Танјуга.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса који ће се простирати на око 20 хектара површине, почели су 29. маја ове године и сви радови би требало да буду завршени 2026.

Процењена вредност новог биоекономског хаба је око 350 милона евра, а из кредита Развојне банке Савета Европе обезбеђено је 200 милиона евра.

Како су раније казали у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, БИО4 кампус представља спој биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета и јединствен је мултидисциплинарни пројекат у ширем региону а планирано је да се у њему налазе научне институције и факултети.

Председник Србије Александар Вучић истакао је јуче да је тај пројекат велика ствар за Србију.

Премијерка Ана Брнабић најавила је раније да ће у Кампусу бити окупљено 1.400 професора, истраживача, 4.000 студената, преко 1.000 доктора наука и да ће се ту налазити 300 најсофистициранијих лабораторија.

Будући станари БИО 4 кампуса су Биолошки, Фармацеутски, Хемијски, Медицински, Пољопривредни, Техничко-металуршки и Факултет спорта и физичког васпитања, Научно технолошки парк Београд, као и девет института – за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, мултидисциплинарна истраживања, примену нуклеарне енергије, медицинска истраживања, за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, за вештачку интелигенцију, за хемију, технологију, „Биосенс“ и Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић казала је да је ово највеће улагање као појединачан пројекат у науку у Србији икада, и да је ово и нека промена концепта науке у Србији.

Вучић, Брнабић и Беговић данас на свечаности поводом издавања дозволе за БИО4

Председник Србије Александар Вучић данас ће заједно са премијерком Аном Брнабић и министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, присуствовати свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус.

Свечаност ће бити одржана у 18 часова у Палати “Србија“, саопштено је из прес службе председника Србији и из Владе Србије.

Изградња БИО4 Кампуса, као јединственог мултидисциплинарног пројекта, који ће омогућити Београду да постане један од признатих и препознатих биоекономских центара у Европи.

БИО4 означава биомедицину, биоинформатику, биотехнологију и биодиверзитет.

БИО4 Кампус, који ће се простирати на око 20 хектара површине, окупиће институције с богатом научном традицијом – седам факултета Универзитета у Београду, девет научних института, као и екстензију Научно-технолошког парка Београд.

Related posts

Састанак министра Вучевића са командантом Команде здружених снага у Напуљу адмиралом Манчом

Новосадска ТВ

Отворен сајам запошљавања „Career fair“ на ФТН-у

Новосадска ТВ

Унук Душана Михалека пронађен мртав у Израелу

Новосадска ТВ