Србија

УЖИВО СЦЕНЕ НАСИЉА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА

Група демонстраната покушала је вечерас на силу да упадне у Скупштину града Београда. Они су разбили стакло на вратима, али су их задржале полицијске снаге на улазу у зграду.

22.01 – Ухапшена тројица демонстраната

Тројица демонстраната ухапшена су испред Скупштине града Београда.

Како Курир сазнаје, они су имали фантомке и одведени су у станицу Бежанијска коса.

21.57 – Министарка правде за Курир: „Власт може да се освоји само на изборима“

Министарка правде Маја Поповић осуђује насилне активности окупљених испред градских и државних институција.

Поповић је у изјави за Курир истакла да је власт могуће освојити једино на изборима.

Поповић „осуђује насилне активности окупљених испред градских и државних институција и позива окупљење да не уништавају државну имовину и не изазивају хаос, нереде и панику и не врше кривична дела“. Истиче да државни органи неће толерисати насиље, да је дрћава јача од сваког девијантног појединца и организованих насилних група и да ће сачувати уставни поредак.

Министрка Поповиц истиче и да је власт могуће освојити једино на изборима.

21.47 – Председник Вучић се поново огласио

Председник Србије Александар Вучић огласио се из Председништва, где се тренутно налази, на само 80 метара од Скупштине града, где су вечерас забележене сцене насиља.

– Тренуци предаха у председништву. Важно је да сачувамо мир, похапсимо насилнике и обезбедимо будућност нашој деци. Желим да ви, драги пријатељи, знате да сам увек на свом радном месту и спреман да штитим стабилност земље, позивам на уздржаност, али и недвосмислено сачувам државу. Нашу Србију. Једну једину – пише на Инстаграм налогу председника.

21.38 – Лука Петровић: Насиље, варваризам и непоштовање демократских принципа

Члан Председништва и потпредседник Извршног одбора Српске напредне стране Лука Петровић осудио је вечерашњи вандализам присталица покрета „Србија против насиља”.

– Дубоко осуђујем упад присталица покрета „Србија против насиља” у Скупштину Града Београда, који је обележен насиљем, варваризмом и потпуним недостатком поштовања демократских принципа. Иза ових срамних напада на јавне институције и срце демократског друштва, стоје управо Драган Ђилас, Шолак и сви они који желе унижену, слабу, зависну, потцењену Србију. Они који желе да нас врате у време када су странци одлучивали ко ће бити министар и ко сме у Владу, а ко не! Србија је независна, самостална и слободарска држава и таква ће и остати! – навео је, између осталог, Лука Петровић.

21.35 – Разбијене плочице испред улаза, демонстранти гађају зграду

Испред зграде Скупштине града разбијене су плочице, и крхотинама су потом групице демонстраната гађале зграду.

21.32 – МУП кренуо у акцију хапшења свих који су изазивали нереде

МУП је у сарадњи с Вишим тужилаством кренуо у акцију хапшења свих који су вечерас испред Скупштине града Београда изазивали нереде, насилно покушали да упадну у Скупштину, учествовали у стварању хаоса и кршили закон…

21.25 – Премијерка Брнабић: Ово је покушај Мајдана, али Мајдана у Србији неће бити!

Премијерка Србије Ана Брнабић је, говорећи о сценама насиља на улицама Београда, рекла да је важно напоменути да је председник Србије у згради Председништва, на 80 метара од ових насилника, и додаје да је најважније да ће се сачувати мир и обновити све оно што су они рушили вечерас.

„Они руше народну имовину и то ће народним парама морати да се обнови“, рекла је Брнабић.

Како каже, припадници МУП-а су сачували мир, били су суздржани и имали су инструкције да не реагују како нико не би био повређен.

Брнабић је рекла да је сваки покушај упада у институције драматичан и показује намеру да се насиљем мења изборна воља народа. Додаје да ово јесте покушај Мајдана, да је ово мржња и насиље и оно на шта су упозоравали све време током изборне кампање.

„Упозоравала сам да они не маре за кампању, изборе и резултате, већ да је једина њихова намера насилна дестабилизација Србије“, каже Брнабић.

Она је истакла да је важно да грађани знају да је лично разговарала са свим страним дипломатама западних земаља са жељом да их упозори на ово.

„Имали смо податке од служби које су упозоравале на ово. Пре свега и руска безбедносна служба нам је доставила те податке, међутим оптужили су нас да ширимо дезинформације и да су то све глупости. Смејали су се, и као што је председник рекао, неко је схватио озбиљно, неко је желео да помогне, а многи су знали и нису желели да помогну“, рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Како каже, важно је да се зна да ће у овој земљи о томе куда ова земља иде одлучивати народ али на изборима демократским путем, додаје да ће ту изборну вољу поштовати и да неће бити новог Мајдана у Србији.

21.24 – Мали: Показало се ко су највећи насилници и вандали

Исти они који се заклињали у борбу против насиља вечерас су се показали као вандали, рекао је вечерас Синиша Мали, министар финансија.

– Вечерас се показало ко су највећи насилници и вандали – исти они који се заклињали у борбу против насиља. Поручујемо им да насиље неће проћи! Демонстрацијом силе су још једном показали да не поштују демократску вољу већине грађана. Држава Србија неће дозволити мањини незадовољних изборним резултатима да узурпира живот и угрожава друге људе. Сачуваћемо мир, независност и стабилност наше земље – написао је Мали на свом инстаграм налогу.

21.21 – Несторовић на Твитеру: Покрет сутра доноси одлуку о покушају Мајдана

– Наш покрет ће сутра донети одлуке поводом вечерашњег покушаја Мајдана у Београду – објавио је др Бранимир Несторовић на друштвеној мрежи X (бивши Твитер).

Можемо да се не слажемо са влашћу, али држава не сме да се руши по налогу одређених служби, написао је он, и додао:

– Нови 5. октобар нећемо дозволити у Србији.

21.07 – Настављени покушаји упада у зграду

21.04 – Милица Ђурђевић Стаменковски за „Курир“: „Окрећу Србе на Србе зарад својих политичких интереса“

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, коментаришући за Курир вечерашње насилне сцене у Београду, позива народ на одговорност и поручује му да не треба да буде опозиција својој држави.

„Ово вечерас је почетак Мајдана. У питању је сценарио на који смо упозоравали, а иза ког директно стоји намера одређених политичких центара да радикализацијом уведу Србију у вазални положај како би се од актуелног руководства изнудило увођење санкција Русији, сврставање у НАТО колону и дефакто и дејуре признање независности Косова“, каже Милица Ђурђевић Стаменковски и додаје:

„Лидери политичких организација који вечерас злоупотребљавају незадовољство грађана, окрећу Србе на Србе и зарад својих политичких интереса који су заправо интереси страних структура у Србији. Покушавају да ископирају украјински сценарио и да Србија доживи судбину спаљене земље“.

На крају, закључује:

„Ово говорим као председник политичке странке која је опозиција власти у чијој се немилости налази дужи низ година, али која није и никад неће бити опозиција државе“.

20.49 – Др Несторовић за Курир: „Ово је испипавање пулса, Мајдан почиње ускоро“

Др Бранимир Несторовић, лидер покрета „Ми – Глас из народа“, у изјави за Курир осудио је вечерашње инциденте дела опозиције у Београду.

„Иронија, ‘Србија против насиља’ покушава насилно да дође на власт. Недељама причам о сценарију Мајдана. Види се иста рука, лого покрета је стилизована песница, лого АНТИФЕ“, рекао је др Несторовић и додао:

Подсећамо, група демонстраната, на челу са представницима дела опозиције, покушали су вечерас на силу да упадну у Скупштину града Београда.

20.46 – Разбијање прозора на згради Скупштине града

Групе демонстраната се крећу испред зграде Скупштине града Београда и разбијају прозоре, кроз које ипак не могу да упадну у зграду, пошто су свуда јаке полицијске снаге.

Извор:Курир/Фото:Курир

Related posts

МУП: Злоупотребом службеног положаја оштетили буџет за 124,1 милион динара

Новосадска ТВ

Вучић: Мој сан је најразвијенија Србија у овом делу Европе, а Курти сања ратове

Новосадска ТВ

Вучић у посети породици Николић: Људи су наша снага

Новосадска ТВ