Друштво

Вучић примио Орден првог степена Словачке Евангеличке цркве: СВЕДОЧАНСТВО О БРАТСКОЈ ЉУБАВИ СРПСКОГ И СЛОВАЧКОГ НАРОДА

Председник Србије Александар Вучић примио је данас Орден првог степена Словачке Евангеличке цркве а.в. за изузетне досадашње заслуге и подршку словачкој цркви и народу.

Орден је председнику уручио бискуп Словачке Евангеличке цркве у Србији Јарослав Јаворник.

Словачка Евангеличка црква аугзбуршке вероисповести у Србији је протестантска црква лутеранског усмерења, која се по статусу убраја међу традиционалне цркве у Србији.

Ово је највећа протестантска црква на подручју бивше Југославије и има око 49 хиљада верника.

Већина чланова цркве живи у Војводини, а седиште бискупије је у Новом Саду.

Орден сведочанство о братској љубави српског и словачког народа у Србији

Председник Србије рекао је да је та награда сведочанство о братској љубави између српског и словачког народа који вековима живе заједно у нашој Србији.

„За мене је велика част и са усхићењем прихватам највећу награду коју Словачка евангеличка црква додељује. Иако је овај орден формално намењен мени, заправо је сведочанство о братској љубави између наших народа, српског и словачког народа који вековима живе заједно у нашој Србији“, рекао је Вучић.

Нагласио је да орден припада свим грађанима наше земље који добро разумеју потребу не само да живимо заједно, већ и да смо сагласни око највећег броја ствари – да заједнички радимо и деламо ка истом циљу.

„Древна словачка пословица каже – добар сусед је најбоља ограда. Ми Срби и Словаци из дана у дан потврђујемо ову максиму градећи заједно боље друштво и бољу будућност“, рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће заједно у нади и весељу дочекати бољу 2024. годину.

Председник је рекао да је срећан због подршке коју је држава пружила Словачкој евангеличкој цркви и заједници, као и на реконструкцију цркава и храмова, али је додао да то није сасвим довољно.

„Верујем да ћемо имати и више новца и могућности да помогнемо и Словачкој евангеличкој цркви и словачком народу у целини“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће посетити Бачки Петровац који, како је рекао, није имао прилике да обиђе ни током првог ни другог председничког мандата.

„Ускоро долазимо у Бачки Петровац да сагледам све проблеме и да помогнем да заједнички те проблеме превазиђемо и да уложимо више новца у ту предивну општину, недалеко од Новог Сада“, рекао је председник.

Вучић је истакао да добијање ордена за њега представља изузетну одговорност и додао да ће у будућности дати све од себе да ни он, а ни држава не разочарају припаднике словачке заједнице у Србији.

„Хвала вам на овој дивној части и на овој изузетној привилегији да будем носилац овог важног ордену. Нека живи братство и пријатељство словачког и српског народа“, поручио је Вучић.

 

 

Фото: ТАНЈУГ/ НЕНАД МИХАЈЛОВИЋ

Related posts

Данас почиње летња кампања добровољног давања крви

Новосадска ТВ

Дизел и бензин скупљи за три динара

Новосадска ТВ

ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА МИЛАН ЂУРИЋ НА ТЕРЕНУ СА КОМУНАЛНИМ СЛУЖБАМА: Страшно невреме погодило град, ради се на санирању штете

Новосадска ТВ