Србија

Вучић са Алијевим на приказу НАОРУЖАЊА И СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ у Нишу

Председник Србије Александар Вучић прусуствује данас у Нишу, заједно са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, приказу наоружања и способности специјалних јединица Војске Србије.

На војном аеродрому „Наредник- пилот Михајло Петровић“ у Нишу представљени су противдронски ПВО системи, беспилотне и управљане ваздухопловне и земаљске борбене платформе, а своју способност представиће 63. падобранска бригада и друге специјалне јединице.

Присуствују и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и министар финансија Синиша Мали и министар спољних послова Ивица Дачић.

На аеродрому биће изведен прказ ПАСАРС-16 у различитим варијантама са антиндрон системом: ПАСАРС – Мистрал, четвороцевац, са новоразвијеним ракетама земља – ваздух, радар и ометач и ПАСАРС – 16, „нулта“ серија.

Затим биће приказана убојна средства ракете земља – ваздух РЛН-РФ и РЛН-ТК и нове ракете ваздух – земља, ракете АЛАС и Лоитеринг муниција ГАВРАН.

Војска Србије приказаће и беспилотне летелице ПЕГАЗ, СЕНКА са земаљским станицом, Систем РВМЛ-02, ВРАБАЦ, Килер дрон ОСИЦА, Наоружани дрон ОБАД и наоружани мини КВАДРИКОПТЕР.

На Војном аеродрму биће и приказане и копнене беспосадне платформе Мали Милош В2, Мали Милош В1, Мали Милош логистицки, Мали Милош ултра лаки и Земаљска безпосадна платформа МФ Ниш.

Након тога Војска Србије представиће и Систем за управљање ватром минобацача.

И 63. падобранска бригада извешће приказ вертикалног и хоризонталног маневра са хеликоптером Х-145, Ми-35М, Ми-17 и Ми-8, модуларног теренског возила МТВ, борбених возила Милош 4×4 и Хамер.

Након тога своје способности представиће и 72. бригада за специјалне операције употребом хеликоптера М-17 и даљински управљиве беспосадне платформе Мали Милош Н/В1.

Домаћи дрон убица – „Осица“ биће спреман за употребу у Војсци Србије 2024.

На приказу наоружања и способности специјалних јединица Војске Србије у Нишу председнику Србије Александру Вучићу и председнику Азербејџана Илхаму Алијеву представљена је и српска беспилотна летелица – дрон камиказа са бојевом главом за једнократну употребу „Осица“, која ће бити спремна за употребу у Војсци Србије 2024. године.

„Дронови које зовемо Осице имају домет од 25 километара за извиђање, а ова има домет од 20 км. Има сопствену камеру и овде можемо видети један од напада“, рекао је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић представљајући наоружање које развија Војска Србије.

Милорадовић је рекао да тај дрон има моћну бојеву главу која се користи против танкова и на питање председника Вучића, када ће бити спреман за употреби, рекао да ће све бити спремно 2024. године.

„Све приказане машине и дронове превозимо у нашим оклопним возилима. Такође их можете спаковати у ранац и њих може понети пешадија на места где возило не може отићи“, рекао је Милораводић.

Реч је о беспилотној летелици, тзв. дрону убици коју развија Војнотехнички институт, а којим се управља путем бежичне радио-везе.

„Осица“ се може поредити са летелицама које се користе у рату у Украјини.

Током обиласка су представљена и сва оружја за копнене снаге, на нивоу бригаде или комбиноване групе.

„Ово је Пегазус систем – (домаћи) дрон домета 200 км, има веома моћан систем оптике кроз који може да види мете, да уноси, даје податке у систем управљања борбом и да напада мете на земљи кроз два типа муниције“, навео је Милорадовић.

Он је током приказа наоружања на војном аеродрому „Наредник- пилот Михајло Петровић“ у Нишу представио и возила опремељена гранатама и која имају аутоматски нишан.

„У истом делу имамо сет од три катапулта, три дрона које зовемо осице. И они имају домет од 25 километара за извиђање, а ова друга има домет од 20 километара. Има сопствену камеру и моћну бојеву главу против тенкова. Биће у употреби 2024. године“, рекао је Милорадовић.

Милорадовић је показао и митраљез, те указао и на антитенковске пројектиле који се могу лансирати са раздаљине од једног километра.

„Може се попети чак и уз покретне степенице у метроу. И можете добити све могуће информације о потенцијалним нападима, а такође ћете знати шта је машина открила. И све оне међусобно размењују податке. Ово је нешто што развијамо. Потпуно роботизовано возило. Може радити и много тога. Може да разруши гранате. Може да иде по веома неприступачном терену“, навео је Милорадовић.

Представљени су противдронски ПВО системи, беспилотне и управљане ваздухопловне и земаљске борбене платформе, а своју способност представиле су 63. падобранска бригада и друге специјалне јединице.

 

Фото: Танјуг Димитрије Николић

 

 

 

Related posts

(ВИДЕО) ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Индустрија ради пуном паром уз заштиту животне средине!

Новосадска ТВ

Почео билатерални састанак Петковића и Лајчака

Новосадска ТВ

Дубона: 8 мртвих, 13 рањених потрага за убицом у току

Новосадска ТВ