Србија

Снежна мећава изазвала проблеме у више делова Србије

У више делова Србије данас је проглашена ванредна ситуације због снежне мећаве праћене јаким ветром, а најтеже су погођени Пријепоље, Нови Пазар, Сјеница и Ивањица.

Око 800 грађана у Пријепољу остало је без струје због снега које је створио проблеме на електроенергетским водовима, а начелник Штаба за ванредне ситуације у том граду Изудин Шантић рекао је Танјугу да је у току отклањање квара.

“Управо су ми јавили из наше локалне електродистрибуције да је у току пуштање једне трафо станице на Јабуци и, уколико то успемо ноћас да урадимо, онда ћемо тај број од 800 смањити на 300, јер то је подручје насеља Јабука. Радници покушавају да отклоне те кварове и још увек су на терену. Иако је пао мрак, радници дистрибуције су под лампама на стубовима и покушавају да отклоне те кварове“, рекао је Шантић.

Додао је да ће им, уколико успу да реше Јабуку, остати још само шире подручје насеља Ајновићи где има 300 потрошача.

„Они ће дефитинитивно остати за сутра, зато што је врста квара таква да се мора сутра приступити отклањању квара на том подручју“, рекао је Шантић.

Председник општине Сјеница Мунир Мујагић изјавио је за Танјуг да је ситуација у тој општини доста компликована, с обзиром да је у претходна два дана пала велика количина снега која је изазвала хаварије на електро мрежи, као и да је непроходан већи број локалних путних праваца.

Ванредна ситуација проглашена је и у Новој Вароши где је највише кварова и где је око 2.000 људи остало без струје.

Снежна олуја праћена ветром створила је проблеме и у општини Ивањица где су четири особе спашене из снега, док је неколико села на Голији завејано и без елекричне енергије.

Председник те општине Момчило Митровић изјавио је Танјугу да је највише проблема било је на путној инфраструктури.

„На појединим путним правцима, где смо имали пријаве пацијената који су ишли на дијализу, послали смо механизацију. За остале путне правце смо сачекали да се стабилизује стање и да престане снег. За сада, стање у Ивањици је нормализовине и потрудићемо се да, ако не буде снега, сваки сеоски и атарски путни правац буде очишћен. Људи су спремни да делују, поделили смо одређену количину горива месним заједницама,доста људи опремили раоницима да могу својим тракторима да се пробију на путним правцима“, рекао је Митровић.

Снега има у расквашеном стању до пет сантиметара на територији Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Врања, Зајечара.

На појединим деоницама, саобраћај је обустављен због снега. ЈП “Путеви Србије“ саветују возаче да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут.

 

Фото: Танјуг Александар Нићифоровић

 

 

 

Related posts

Вучић прима представнике Удружења,родитеље и децу оболелу од ретких болести

Новосадска ТВ

Порфирије: Молимо се за мир свуда у свету, посебно за децу

Новосадска ТВ

Вучић: Ценимо пријатељство са ЦАР и што поштују територијални интегритет Србије

Новосадска ТВ