Друштво

Вучић: Увек ће подизати лествицу за Србију јер их занима само признање Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Београд у складу са домаћим правом и законодавством учинити одговорним оне који су учествовали у извршењу кривичних дела у Бањској, да Војска Србије ничим није прекорачила своја овлашћења и да ћемо сами одлучивати где ће снаге бити распоређене.

„Што се Бањске тиче, то се догодило годину дана пошто су неки обманули Србију, а потписали декларацију у децембру месецу 2021. да неће бити прогоњени и да неће бити процесуирани људи који су били на барикадама. А онда су кренули албански полицајци који, по бриселском споразуму немају шта да траже на северу Косова и Метохије, као и припадници косовских безбедносних снага који су у међувремену упуцавали српску децу зато што су носили бадњаке, а који на основу резолуције 1244 немају право уопште да постоје“, нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за штампу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом који борави у званичној посети Београду.

Вучић је додао да Београд има другачији став и виђење разлога за неке догађаје на северу КиМ од НАТО.

„Ми ћемо и у будућности се трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО-ом. Што се тиче Војске Србије она је професионално обављала своје задатке, никада није прекорачила своја права, своје овлашћења, увек имала коректан однос са КФОР-ом и НАТО-ом“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је до протеста на северу КиМ дошло након избора за градоначелнике у четири општине са српском већином на којима је изашло три одсто гласача

„Желим да подсетим генералног секретара и све друге. А то је да је све то настало због тога што су неки одржали изборе са три посто изашлих и са три посто изашлих прогласили легитимним и легалним владавину тих наметнутих градоначелника и када су се Срби побунили, они су довели своју специјалну полицију да се обрачуна са њима и то је изазвало сукоб“, подсетио је Вучић.

Вучић је навео и да је сарадња са Кфором и НАТО увек била коректна.

„Морам да се извиним господину Столтенбергу јер мора да слуша и сав мој политички јед, а мора да слуша и другу страну. Притом они ни за шта нису криви. Ми смо се понашали професионално, понашали се одговорно увек, и чини ми се да смо увек имали коректну сарадњу. Србија ће чувати мир, Србија ће чувати стабилност, Србија ради у процесу дијалога све што може да се дође до компромисног решења и да будем сасвим отворен према вама нема ништа од ЗСО и неће она бити формирана све док је Ајлбин Курти на власти“, рекао је Вучић.

 

Вучић: Увек ће подизати лествицу за Србију јер их занима само признање Приштине

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна Косово.

„За нас је важније оно о чему смо причали са Столтенбергом, а то је како да сачувамо мир и безбедност за Србе на Косову, пошто су они једини угрожени на КиМ“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а на питање Танјуга докле ће се дизати лествица за оно сто Србија треба да уради.

Додао је да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

„Сарађиваћемо са њима, наша војска са КФОР има одличну сарадњу, ми ћемо урадити све у договору са њима, али да нам Приштина говори шта ће наша војска да има на 10, 15 или 20 километара одатле, то нам не пада на памет. Свака сарадња са КФОР је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас“, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати због напада на Србе на КиМ, Вучић је рекао да нико неће одговарати, јер је тамо нормално да се Срби нападају.

„Неће нико одговарати. Нико не води истрагу. Они су ухапсили Душана Обреновића за кога смо показали снимак да ништа није урадио, чак се и НАТО сагласио да ништа није урадио и још је у притвору од маја. Само су га КФОР-ове снаге увукле у свој круг. Ништа није урадио, није се ни супротстављао“, рекао је Вучић.

Додао је да се за Драгишу Гаљка не води истрага, а упуцан је са два метка.

„Кога брига, имате права да пуцате у Србе, али ће зато цео свет да вам се накачи ако се деси супротан случај. То је правда за Србе, али нема то везе са Јенсом Столтенбергом, није посао НАТО да спроводи истрагу већ Еулекса и приштинске полиције. Он је толико коректан да ми је на састанку рекао – зашто ме ниси позвао лично телефоном када се то десило. Ја не волим да злоупотребљавам то, али ћу од сада звати лично генералног секретара“, истакао је Вучић.

Нагласио је да су људи који су упуцали децу зато што су носила бадњак – на слободи, као и они који су упуцали Драгишу Гаљка и седморицу Срба.

„Кога брига, то није Бањска. Јовановић је носио посуђе на пијацу и упуцан је, ваљда због кашика. Никада нико неће одговарати и нико их неће питати зато што је то нормално“, закључио је Вучић.

 

Фото: Танјуг, Сава Радовановић

Related posts

Председник Вучић поводом претњи Данилу: Борићемо се и изборити за нормалну Србију

Новосадска ТВ

ЂУРИЋ: У Ветернику асфалтирано 26 улица, уложено скоро три милијарде динара

Новосадска ТВ

Вучић: Пробијено 58,83 одсто тунела „Иришки венац“, наставићемо да радимо вредно

Новосадска ТВ