Хроника

Хитна помоћ: У железничкој несрећи код Оџака повређене 52 особе, петоро теже

Између Раткова и Оџака у петак је путнички воз налетео на теретни, а том приликом су повређене 52 особе, од којих пет теже, речено је Танјугу у служби Хитне помоћи у Оџацима.

„Пет особа је теже повређено, остали су лакше повређени и они су пребачени у болницу у Сомбор, док је један младић, стар 19 година, пребачен у болницу у Новом Саду“, наводе из Хитне помоћи у Оџацима.

Танјугу је синоћ у МУП-у речено да је повређено око 20 особа.

Из Инфраструктуре железнице Србије синоћ је саопштено да је путнички воз између Раткова и Оџака налетео на теретни воз, да у овом судару возова нема погинулих, да су повређена четири путника, а да је машиновођа повредио раме.

И путнички и теретни воз саобраћали су из Новог Сада ка Богојеву, а до налета је дошло када је путнички воз сустигао теретну железничку композицију и ударио у задњи вагон теретног воза.

Према првим извештајима са терена, узрок овог ванредног догађаја је људски фактор, наведено је у саопштењу.

Железничка комисија за ислеђење ванредних догађаја спроводи истрагу, како би се утврдило ко је одговоран за судар возова.

Из Србијавоза је саопштено да су се железничка комисија за ислеђење ванредних догађаја, коју чине екипе компанија „Србијавоз“ и „Инфраструктуре железнице Србије“, одмах упутиле на место незгоде и да је, према првим информацијама, узрок незгоде људски фактор.

“Србијавоз наглашава да је безбедност путника и целокупног железничког саобраћаја приоритет наше компаније и да ћемо наставити да чинимо све како се овакве и сличне несреће у будућности више не би догађале“, додаје се у саопштењу.

Болница: 4 хоспитализованих после несреће стабилно, 1 на интензивној нези

Од пет хоспитализованих пацијената који су повређени у синоћњој железничкој несрећи код Оџака један је са тешким телесним повредама јетре и преломима ребара смештен на Јединици интезивне неге, док су четири пацијента, који су тренутно у стабилном стању, смештени на Одељење хирургије због повреде главе и прелома ребара, саопштила је данас Општа болница у Сомбору. Како је наведено, у Општој болници у Сомбору прегледана су 52 пацијента, од којих је пет пацијената хоспитализовано. Остали пацијенти су, након прегледа и дијагностике, враћени на кућно лечење са преломима носа, доње вилице, нагњечењима грудног коша, трбуха и крста, као и са истегнућима вратне кичме, раменог зглоба, колена и скочног зглоба. У саопштењу је наведено да се, по сазнању о саобраћајној несрећи, одмах одазвао на позив за збрињавање повређених додатно већи број лекара Опште болнице Сомбор – специјалиста ургентне медицине, хирургије, радиологије, офталмологије и оториноларингологије, урологије и анестезиологије, као и велики број медицинских сестара и рентген техничара, због чега су сви повређени адекватно збринути за веома кратак период од три сата. Већина пацијената у болницу је упућена приватним путничким возилима, а три пацијента је довезла Служба хитне медицинске помоћи Оџаци, која је на лицу места вршила тријажу повреда, наведено је у саопштењу.

Један запослени Инфраструктуре железнице Србије усмено признао пропуст у раду

Инфраструктура железнице Србије саопштила је данас да је током истражног поступка запослени тог предузећа Ј.М. на пословима отправника возова у станици Ратково усмено признао пропуст у раду који је изазвао настанак синоћње железничке несреће код Оџака, када је путнички воз налетео на теретни.

У даљем истражном поступку ће ово бити потврђено након прикупљања материјалних доказа и утврђивања чињеница под којима је дошло до личног пропуста у раду запосленог, наведено је у саопштењу Инфраструктуре железнице Србије.

Према прелиминарним информацијама, машиновођа је, након уочавања препреке спровео кочење, изашао из кабине и додатно спречио теже последице.

Ислеђење ове несреће врши истражна комисија Инфраструктуре железнице Србије.

У саопштењу је наведено да је 17. новембра у 18.42 часова, на регионалној прузи број 207 Нови Сад – Оџаци – Богојево, приликом саобраћаја воза број 25412 превозника Србијавоз, између службених места Ратково – Оџаци, дошло до налета воза 25412 који саобраћа на релацији Нови Сад – Суботица на крај међународног теретног воза број 49028 (лок 753-782 и 9 Сгс товарених кола контејнерима, превозника Трансагент Оператор).

Највећа допуштена брзина кретања возова на овој деоници је 100 километара на сат, наводи се у саопштењу Инфраструктуре железнице Србије.

На место настанка несреће излазио је и истражни судија, покрајински инспектор за железнички саобраћај и представници ЦИНС-а (Центра за истраживање несрећа у саобраћају).

Прекид у организацији саобраћаја возова на делу пруге Ратково – Оџаци траје од 18.42 и даље до санације последица несреће, а због ове несреће отказују се возови за превоз путника на релацији Сомбор-Нови Сад-Сомбор (превозник Србијавоз), наведено је у саопштењу.

За отклањање последица ове несреће ангажован је помоћни воз из Београда.

Из опште болнице у Сомбору данас је саопштено да је од пет хоспитализованих пацијената који су повређени у синоћњој железничкој несрећи код Оџака један са тешким телесним повредама јетре и преломима ребара смештен на Јединици интезивне неге, док су четири пацијента, који су тренутно у стабилном стању, смештени на Одељење хирургије због повреде главе и прелома ребара.

У Општој болници у Сомбору прегледана су 52 пацијента, од којих је пет пацијената хоспитализовано, навела је та здравстевна установа у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Вучић: У Србији ће владати мир, ред и закон, грађани не треба да се брину

Новосадска ТВ

Невреме поново погодило Нови Сад

Новосадска ТВ

Градоначелник угостио виолинисткињу Лану Зорјан

Новосадска ТВ