Политика

Вучић:Док је Курти на власти нема напретка у дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће једна од тема вечерашњег разговора у Паризу бити дијалог Београда и Приштине, али да не верује да ће ту бити икаквог напретка док је год је на челу привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„И нема велике филозофије, мислим да је свима њима сад јасно, на западу, да Курти уопште не жели да формира заједницу Српских општина, да не жели никакав напредак у дијалогу, а да су све остало било балкански трикови који могу да упале један пут или два пута, али дугорочно свакако не“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће у Паризу бити речи о дијалогу Београда и Приштине.

Додао је да је за Београд важно да сачува мир и животи Срба на КиМ.

„Не верујем да ће било каквог озбиљнијег напретка, посебно не до формирања ЗСО док је на власти у Приштини Курти. Да ствари потпуно јасно и чисто поставимо онакве какве јесу“, рекао је председник.

На питање да ли би могло да дође до састанка са Куртијем рекао је рекао да не планира такав састанак и да не би ни знао о чему да разговара са њим.

Вучић је рекао да га чуди и састанак представника БиХ са Куртијем.

„Он је бирао са којим представницима Босне и Херцеговине ће да се састане. Чудно да су они то прихватили. Па се онда питам какви су то двоструки аршини, лицемерни приступи. Решавању проблема на простору бивше Југославије где негде признајете територијални интегритет и тражите да се поштује територијални интегритет. А с друге стране, ономе од кога тражите да поштује територијални интегритет, интегритет његове земље не признајете. Али добро, ваљда и то добро за нас да знамо где смо, да знамо са ким имамо посла“, рекао је Вучић.

Вучић: У Паризу разговори о европским интеграцијама Србије, КиМ, региону..

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Паризу, где се одржава мировни форум, одржао велики број важних састанака и да је једна од тема био и Извештај ЕК и да је констатован напредак Србије у реформама у скоро свим областима.

„Нигде није било назадовања и разговарали смо о КиМ дуго, о свему што се збива у јужној српској покрајини и свему што је пред нама“, рекао је Вучић који је пренео детаље из разговора са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом.

Разговарали смо и о билатералним односима, о доласку белгијских компанија у Србији, о њиховом пословању и даљем инвестирању, навео је Вучић.

„Замолио сам Александра Де Кроа зато што он због унутрашњих ствари прошли пут није дошао у Београд када су дошли Руте и Бетел, када је требало тројка Бенелукса да дође. Наши односи са Белгијом су такви да смо већ били близу милијарду евра трговинске размене, дакле 936 милиона, евра што је историјски максимум. Верујем да у годинама које су пред нама то може да буде на још вишем нивоу. Белгија је из много разлога важна за Србију и разговарали смо о свим регионалним питањима и о многим другим важним стварима“, навео је Вучић.

Пренео је новинарима да је после тога присуствовао почетку француског Мировног форума, као и да је имао посебно значајан разговор са председником Гане.

Додао је да је имао и разговор са представницима Министарства спољних послова Бахреина и имао сусрете и разговоре са готово свим регионалним лидерима.

Вучић је напоменуо да су сви могли да примете да је главни фокус био на израелско – палестинском сукобу и да је конференција о Гази била посећенија чак и од „великог Мировног форума“.

Вучић: Покренута тема да се неким земљама дозволе више стопе дефицита

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Паризу, на мировном форуму, покренута и веома важна тема да се појединим земљама дозволе и нешто више стопе дефицита ако имају довољно девизних резерви, како би се обезбедио бржи раст и нагласио да би то било веома важно и за Србију.

„Покренута је први пут тема, како да се понекад неким земљама дозволи нешто виша стопа дефицита, уколико имају довољно девизних резерви као успаваног капитала, којим би то могли да покрију“, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Када би тако нешто било дозвољено, то би за Србију било чудесно, истакао је Вучић.

Како је рекао, то би значило много бржи раст и убрзаније стварање услова за неупоредиво виши животни стандард него што је то случај био до данас.

Он је нагласио да Србија има 24 милијарде евра девизне резерве.

Наравно да то ојачава нашу валуту и економију, нагласио је Вучић и додао да је важно и то што Србија има тако дуго стабилан курс динара.

Казао је да је то једна од две важне ствари које су покренуте данас у Паризу када је реч о економији и додао да се друга тема тиче омогућавања повољнијих финансијских инструмената за земље у развоју.

„Кад афричким земљама кажу да ће морати да одустану од дела експлоатације својих гасних и нафтних ресурса због климатских промена и свега другог, сад се поставило питање око новца – како ће да добију тај новац. Важно је то што је рекла и директорка ММФ Кристалина Георгиева, али и шта су представници азијских финансијских институција говорили, а то је да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти који неће више да буду до 15 година, већ и до 30 и 40 година“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће, када се отвори та прича, то бити посебно важно за земље у развоју.

Вучић: Два пута разговор с Макроном на мировном форуму, вечерас у четири ока

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Паризу, где се одржава мировни форум, разговарао на кратко у два наврата са председником Француске Емануелом Макроном и да ће вечерас са њим имати и разговор у „четири ока“.

„На кратко у два наврата сам разговарао са председником Макроном, да вас обавестим вечерас вероватно у Јелисејској палати имамо и састанак – билатералу, један на један. То је вечерас у 20.15, а после тога још важних активности имамо и вечеру са регионалним и светским лидерима“, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Очекујем много тога и упутићу позив Макрону да у најкраћем временском периоду посети Србију.

„И ја га очекујем, може да се догоди да већ пре краја године видимо Макрона у Београду, надам се томе“, рекао је Вучић.

Он је додао да је председник Француске данас изузетно заузет јер је у Паризу присутно више од 20 државника.

„Он је заиста показао огромно поштовање према Србији, и част свим грађанима наше земље. Разговараће са председником Србије о свим важним и билатералним, али и свим европским питањима“, рекао је Вучић.

Он је додао да Макрон сада преузима важне иницијативе како на плану климатских промена, тако и успостављања мира у руско-украјинском сукобу и у палестинско-израелском.

„Могли сте да видите да од првобитне велике осуде Хамаса, сада полако јавно мњење и у Француској и Белгији, због друштвених мрежа, али због самих догађаја, прелази скроз на другу страну“, напоменуо је Вучић.

 

Фото: Танјуг видео

 

 

 

 

 

Related posts

МУП: Од сутра појачане контроле коришћења појаса и правилног превожења деце

Новосадска ТВ

ДЕБАТА О РУДНИКУ УШЛА У СЕДМИ САТ! Вучић: Неповерење грађана у Рио Тинто највећи проблем, добро је да је директор дошао

Новосадска ТВ

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ: Само заједно можемо да остваримо нове велике победе за Нови Сад!

Новосадска ТВ