Војводина

Одржана комеморативна седница Скупштине АП Војводине поводом смрти Иштвана Пастора

Скупштина АП Војводине одржала је данас комеморативну седницу поводом смрти председника покрајинског парламента и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, на којој је председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић истакао да је Пастор био доследан пријатељ који је допринео и веровао у помирење Срба и Мађара.

„Уместо да данас заједно као и претходних осам година припремамо одлуке за последњу седницу сазива, чинићемо то само наизглед без њега“, рекао је Мировић.

Рекао је да је Пастор био цењен и поштован од српског и мађарског народа.

„Борио се за вредности и у њих је веровао. Био је упорни и брижни заступник Мађара у Војводини који ствара мостове. Ако будућност будемо градили по мери дела које је он оставио, често ћемо се подсећати његових визија“, истакао је Мировић.

Како је рекао, Пастор је говорио о мери, вредностима, принцима, реду и заједништву.

„Пастор је говорио о потребама свих, посебно мађарске заједнице за коју је дао све. Његово прегалаштво је оставило дубок траг. Био је прави друг, доследан и предан пријатељ, следбеник истине и чињенице“, рекао је Мировић.

Нагласио је да им је Пастор „предао важну мисију срца“.

„Молим вас да наставимо да је предајемо даље у година које наилазе“, закључио је Мировић.

Потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница је истакао да је Пастора видео кроз три улоге, као председника Скупштине АП Војводине, као лидера Мађара у Војводини и као човека.

Како је нагласио, захваљући њему војвођански парламент је место дијалога и пристојности.

„Нико није доводио у питање његову оданост и намеру у заштити интересе и Мађарске и Србије“, рекао је Зобеница.

Зобеница је истакао да је уписао у књигу жалости речи „манири, образовање, интелигенција и мудрост“.

Председник посланичке групе Странке војвођанских Мађара Бојан Баги је рекао да је Пастор сву своју снагу уложио у очување заједнице а да су његову политичку активност карактерисали тражење компромиса и помирење.

„Процес помирења између Срба и Мађара који је он покренуо био је прекретница у односима“, рекао је Баги. „Цела заједница била је потресена вешћу о смрти председника Пастора. Његова смрт нас испуњава дубоком тугом. Његов карактер је био благ, а његове речи увек биле дирљиве и срдачне“.

Комеморацији су присуствовали син Иштвана, Балинт Пастор, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић, министар грађевинарства Горан Весић и министарка културе Маја Гојковић.

Пастор ће бити сахрањен данас на Бајском гробљу у Суботици у 14 сати.

„На моју молбу, од њега ће се говором опростити мађарски премијер Виктор Орбан, председник Републике Александар Вучић, Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР) у име мађарске заједнице ван матичне државе и Балинт Јухас председник Извршног одбора СВМ-а у име странке. Хвала им!“, објавио је син Иштвана Пастора, Балинт Пастор на свом Фејсбук налогу.

Пастор је преминуо 30. октобра у 68 години живота.Био је председник Скупштине АП Војводине у три мандата, од 2012. године до данас.

Одликован је сретењским орденом Првог степена Републике Србије, као и државним орденом за заслуге Републике Мађарске.

 

Фото: Танјуг Тара Радовановић

 

Related posts

Вучевић: Више не ћутимо о нашим жртвама и неправди НАТО бомбардовања

Новосадска ТВ

Вучић сутра у једнодневној посети Бриселу

Новосадска ТВ

Вучић: Крећу радови на путу од Памбуковице ка Убу који ће бити завршени до 6. маја

Новосадска ТВ