Србија

Сахрањен Иштван Пастор; Вучић: Изгубили смо великог лидера, не само мађарске државе већ и Србије

На гробљу у Суботици данас је почело опело председнику Скупштине АП Војводине и лидеру Савеза војвођанских Мађара Иштвану Пастору, коме присуствују председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан, као и други званичници, али и велики број грађана.

Међу присутнима су и председник Републике Српске Милорад Додик, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар трговине Томислав Момировић, као и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и други.

На молбу сина Пастора на сахрани ће се од њега, говором, опростити председник Србије, председник РМДСЗ-а Хунор Калемен(у име мађарске заједнице ван матичне државе), председник извршног одбора СМВ-а Балинт Јухас(у име странке), као и мађарски премијер Орбан.

„На моју молбу, од њега ће се говором опростити мађарски премијер Виктор Орбан, председник Републике Александар Вучић, Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР) у име мађарске заједнице ван матичне државе и Балинт Јухас председник Извршног одбора СВМ-а у име странке. Хвала им!“, објавио је син Иштвана Пастора, Балинт Пастор на свом Фејсбук налогу.

Пастор је преминуо 30. октобра у 68 години живота.

Био је председник Скупштине АП Војводине у три мандата, од 2012. године до данас.

Одликован је сретењским орденом Првог степена Републике Србије, као и државним орденом за заслуге Републике Мађарске.

Вучић: Изгубили смо великог лидера, не само мађарске државе већ и Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на сахрани председника покрајинског парламента и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора у Суботици на Бајском гробљу да ће Пасторово име бити записано не само у мађарским већ и у српским уџбеницима.

Пастор је урадио много за односе две земље, а био је велики лидер не само мађарске државе већ и Србије, рекао је Вучић на сахрани на којој је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, а којој су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик и бројни министри из Владе Србије.

„Успео је више од свих ратника и војсковођа, државника и свих којих су нам била пуна уста, које смо неретко прецењивали, а тако велике људе као Пастора неретко потцењивали. Био је човек који нас је упознао са Виктором Орбаном, човек који је спојио две највеће партије у Србији и Мађарској“, рекао је Вучић.

„Био је човек који је радио на поверењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба и увек довољно паметан да направи компромисе без којих нема ни напретка ни будућности“, навео је председник и нагласио да је Иштван Пастор постао један од најважнијих људи на српској политичкој сцени без кога је било тешко замислити стабилности и односе Србије и Мађарске.

Председник је рекао да са њим никада није било изненађења када год су причали о изборима и да никада није тражио фотељу више.

„Желим да то зна мађарски народ, увек га је интересовало колико ће путева проћи кроз мађарска села, колико фабрика можемо да доведемо“, рекао је Вучић.

Рекао је да ће Пастора запамтити по једној речи, коју је изговорио први пут када су гледали колико је урађено, и причали о прузи Београд – Будимпешта.

„Иштван се окренуо и рекао ми је – Александре урадили смо онолико, то је та српска реч коју су користили српски владари јос у 19. веку, није могао бољу да пронађе“, рекао је Вучић и нагласио да је Иштван Пастор био човек који је окупио и ујединио све нас и Србе и Мађаре.

Подсетио је да га је последњи пут видео пре 15 дана да је био јак и стабилан, весео, да је тада из болнице изашао уверен да ће још дуго да поживи.

Причали смо о будућности, шта да замолимо Виктора да нам помогне, рекао је Вучић и додао да је онда пар дана касније од Виктора Орбана чуо да нема добре вести.

Вучић је рекао да жели да сви знају, да му се пожалио пре годину дана да му је све теже, да није неко ко не може да трпи притиске и претње, али да не зна да ли може то да издржи.

„Показао је тада невероватну одлучност енергију и снагу, он је први пут повисио тон и стегнуо леву песницу и рекао – ако могу да те замолим, иако не знам шта се дешава. Све то издржи, јер се они само праве да су јаки, а не виде шта се догађа код њих у дворишту. Само издржи ми ћемо те подржати, не смемо да попустимо. Пред собом сам видео снажног великог лидера, не само мађарског већ и српске државе, по годинама нешто старијег од кога сам могао нешто да научим“, рекао је Вучић и објаснио да не жели да чита говор јер у њему не пише кроз шта су пролазили и о чему су причали.

Вучић је навео да је Србија одласком Пастора изгубила пријатеља, брата, великог политичког лидера и дивног човека и изразио наду да оно што је учинио нико неће моћи да погази у будућности.

„Верујем и у нашег пријатеља Виктора Орбана, верујем у наследнике у породици и политичкој партији коју је предводио Пастор“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће имати према њему, јер ће Пастор генерацијама још живети и бити поштован, како од Мађара тако и од Срба.

Председник Србије Александар Вучић је раније поводом смрти Пастора рекао да је то велики губитак за Србију, да је Пастор човек који ће ући у историју и зато што је својом енергијом и снагом из „раља сукоба“ извукао српски и мађарски народ.

„Он је човек који је најзаслужнији за креирање мађарско-српских братских односа“, рекао је Вучић.

Сахрани присуствује и премијер Мађарске Виктор Орбан, који се опростио од Пастора, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Испраћају лидера Савеза војвођанских Мађара присуствују и бројни министри Владе Србије, међу којима Милош Вучевић, Томислав Момировић, Ивица Дачић, Ђорђе Милићевић. Међу присутнима је и председник Народне Скупштине Владимир Орлић, као и председник Извршног одбора СВМ-а Балинт Јухас.

 

 

Related posts

Паркиралиште испод МОСТА СЛОБОДЕ БИЋЕ ПОТПУНО РЕКОНСТРУИСАНО

Новосадска ТВ

Од сутра до недеље у Петроварадину: Хуманитарни турнир за Мају Давидовић, мајку једногодишњег дечака која се бори с раком дојке

Новосадска ТВ

Министар Вучевић одликован Орденом Светог Стефана Штиљановића највишим одликовањем Епархије осечкопољске и барањске

Новосадска ТВ