Друштво

Преминуо Иштван Пастор

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор преминуо је данас у 68. години после тешке болести.

Иштван Пастор рођен је 1956. године у месту Мајдан у Новом Кнежевцу, а по занимању је био правник.

Постао је члан Савеза војвођанских Мађара 1995. године када је странка и основана, а 2007. године постаје председник те странке.

У периоду од 1992. до 2000. године обављао је функцију одборника у Скупштини општине Суботица, а у мандату 1996-2000. био је посланик у Савезној скупштини СРЈ.

Од 1999. до 2002. године био је члан привременог Националног савета мађарске националне мањине и истовремено председник извршног одбора тог савета.

Од 2000. до 2008. године обављао је функцију покрајинског секретара за приватизацију, предузетништво и мала и средња предузећа, а након тога од 2008. до 2012. године био је покрајински секретар за привреду. Пастор је био председник Скупштине Војводине у три мандата: од 2012. до 2016, од 2016. до 2020. и од 2020. до смрти.

Такође, у два мандата обављао је функцију потпредседника Извршног већа АП Војводине.

Саучешће председника Вучића поводом одласка Иштвана Пастора

Са великом тугом сам примио вест о смрти Иштвана Пастора, великог човека, часног политичара и пријатеља са којим смо заједно градили снажне темеље поверења између Срба и Мађара и радовали се сваком успеху који је донео бољи живот нашим грађанима, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић поводом одласка председника Скупштине Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора.

“Иштван је уживао неподељено поштовање свих поштених и радних људи Србије, што је било и највеће признање за његов неуморан рад и огромне напоре које је улагао у бољи и безбеднији живот свих и стварање стабилне и перспективне будућности за генерације које долазе. Његова улога у промоцији и афирмацији мађарског идентитета у Србији, остаје део богатства наше земље и једна од највиших вредности за које се доследно залагао“, поручио је председник Србије.

Истакао је да је Иштван Пастор увек био спреман да преузме и подели одговорност и бригу за решавање сваког изазова у тешким временима заједничке борбе за бољу Србију.

“Више него многи други, допринео је напретку земље, њеном економском бољитку, као и пријатељству између Србије и Мађарске. Са великом пажњом и посвећеношћу, радио је на свим пројектима од значаја који су додатно учврстили везе између наших народа, засноване на међусобном поштовању и разумевању“, нагласио је председник Србије.

Пасторово политичко искуство и знање, како је истакао, представљали су посебно јак ослонац у тешким и преломним тренуцима по нашу земљу, а визија развоја Србије, као заједничке куће свих нас за чији напредак и развој се вреди борити, остаје залог његове политике и подстрек свима нама да те циљеве наставимо да остварујемо.

“Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима, саборцима и поштоваоцима Иштвана Пастора.

Драги пријатељу, почивајте у миру“, поручио је председник Србије.

Мировић: Иштван Пастор био је савезник за историјска дела, пријатељ и поштовалац српског народа и велики лидер мађарске заједнице у Војводини

Примио сам са неверицом вест да нас је после краће болести напустио Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара, са којим сам, још од деведесетих година делио посланичке клупе у парламенту, а последњих готово осам година и заједничку и највећу одговорност за политички рад у Војводини и њен развој.

Пленио је отвореношћу и поштовањем аргумената и великим уважавањем српских ставова и разумевањем заједничке судбине и заједничких изазова. Био је лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед, и друг и пријатељ на кога сам могао да се ослоним. Заступао је принципе у јавном деловању, а данас је таквих људи мало и тим пре је пленио својим ставовима и залагањем.

Српско-мађарско пријатељство уздигнуто је на висок ниво захваљујући и њему и то ће бити белег за вечно памћење. Његова преданост и посвећеност мађарској заједници у Србији била је потпуна и свеобухватна и оставила је трајне резултате уграђујући ову заједницу у темеље заједништва које нам је насушно потребно.

Био је велики друг, ведар, оптимиста до последњег часа. Памтићу га као једног од последњих политичара који је вредностима давао предност у односу на голе бројеве. Његовим одласком изгубили смо пријатеља, савезника и прегаоца који ће нам у будућности недостајати и више него што смо у стању да то данас схватимо.

Његовој породици и мађарској заједници у нашој земљи упућујем искрено саучешће.

Дачић упутио саучешће поводом смрти Ишвана Пастора

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас саучешће поводом смрти председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора његовој породици и Савезу војвођанских Мађара.

”Са великом тугом примио сам вест да нас је напустио Иштван Пастор, пријатељ и неуморни борац за напредак Србије као модерне и толерантне заједнице свих њених грађана и народа“, навео је Дачић.

Истакао је да је Пастор „својом мудрошћу и великом енергијом предводио мађарску националну заједницу у Србији путем сарадње и заједништва, што ће остати упамћено као његово историјско наслеђе“.

„Србија је била богатија са Иштваном Пастором и његовим делом, па ће његов одлазак оставити неизбрисив траг, али и обавезу свима нама да наставимо да живимо у слози и посвећеношћу напретку и будућности Србије. Породици Иштвана Пастора и његовом Савезу војвођанских Мађара упућујем изразе искреног саучешћа”, навео је Дачић.

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор преминуо је данас у 68. години после тешке болести.

Виктор Орбан одао почаст Иштвану Пастору

Премијер Мађарске Виктор Орбан одао је почаст Иштвану Пастору, председнику Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара, који је данас преминуо.

„Ишао је путем ратника. Покој му души“, написао је Орбан на Фејсбуку.

Мађарски премијер је објавио и заједничку слику са Пастором, уз речи „Збогом, пријатељу“.

 

Фото: Скупштина АП Војводине/Андраш Отош

Related posts

Црква данас слави светог Илију Громовника

Новосадска ТВ

Вучић: Курти жели да Србију увуче у отворени рат с НАТО пактом

Новосадска ТВ

СУТРА ЈЕ ПЕТАК 13: Многи га сматрају „најбаксузнијим даном“ у години, а ево шта никако да не радите ако сте сујеверни!

Новосадска ТВ