Друштво

БЛИСКОИСТОЧНИ СУКОБ: СБ УН данас о Гази; Хуманитарна криза се погоршава, деца пију слану воду

Сукоб израелске војске и Хамаса траје 24 дана. Савет безбедности Уједињених нација, на захтев Уједињених Арапских Емирата, одржаће ванредну седницу о ситуацији у Гази. Хуманитарна криза се погоршава – хиљаде људи упало је у складиште УН због основних животних намирница. Израелска војска поново је издала хитно упозорење Палестинцима да се изместе на југ.
Израелске снаге прошириле су копнене операције у Гази, док је Хамас током јучерашњег дана ракетирао централни део Израела.

 

На хиљаде становника Газе је због хране и основних животних намирница провалило у складишта палестинске агенције Уједињених нација за избеглице.
Из УН је саопштено да је то забрињавајући показатељ да је друштвени поредак почео да се урушава.
У међувремену, министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од почетка сукоба 8.005 Палестинаца убијено у израелским нападима, од којих је 3.324 деце.
Са друге страна, израелска војска је навела да је број талаца, које држи милитантна група Хамас, порастао на 239, као и да су њихове породице обавештене.
Израелски министар одбране Јоав Галант поручио је да је копнена операција израелске војске управо и повезана са напорима да се таоци ослободе.
ИДФ је, истовремено, још једном издао хитно упозорење Палестинцима да се изместе на југ Газе, али и позвао на евакуацију болнице Ал Кудс.
Из Светске здравствене организације саопштено је да је немогуће изместити пуне болнице, док је палестински Црвени полумесец навео да се у болници налази око 14.000 цивила, те да би евакуција значила њихово убиство, посебно пацијената на интезивној нези.
За то време, амерички председник Џозеф Бајден, британски премијер Риши Сунак и француски председник Емануел Макрон позвали су на заштиту цивила у Гази, истичући да је већи прилив хуманитарне помоћи преко потребан.

 

Фото: Mohammed Dahman (STR)

Related posts

Вучић: Пооштравамо услове за држање оружја, разоружаћемо Србију

Новосадска ТВ

(ВИДЕО,ФОТО) Почела са радом ПРВА ПОДЗЕМНА ЈАВНА ГАРАЖА у Новом Саду

Новосадска ТВ

У току су завршни радови на изградњи Палате правде у Новом Саду

Новосадска ТВ