Србија

Данас славимо Свету Петку

Српска православна црква и верници данас 27. октобра обележавају празник посвећен Светој Петки, за коју верују да је заштитница жена. Празник се назива Преподобна мати Параскева, а поштује се вековима, а славе је и неки народи који не припадају хришћанској вери.

Света Петка је рођена у Епивату, код Калитракије у Малој Азији. На иконама је представљена у монашкој одећи са крстом у руци и гранчицом мирте.

Верници јој се обраћају молитвама за здравље, заштиту од невоља и олакшање при животним тешкоћама. Светој Петки се посебно моле жене јер се сматра њиховом заштитницом и чуваром женских срца. Верници сматрају да је светитељка прослављена због својих чуда, а њене мошти се налазе у Румунији, у граду Јашију.

За празник Свете Петке везују се многи обичаји и веровања, а једно од њих је веровање да се светитељка са разлогом јавља у сну. Верује се да се Света Петка верницима приказује у сну као жена у црном плашту са крстом и обично долази како би људе утешила и донела им лепе вести, док понекад сан указује да је потребно да се мењамо набоље и променимо неке лоше навике. Према старом обичају на празник Свете Петке се не раде тешки физички послови, не само због одмора, већ како би верници имали времена за молитву и духовни развој на овај дан. Постоји више извора освећене и лековите воде који се везују за Свету Петку, а један од њих је у Капели Свете Петке на Калемегдану. Такође, многи верници на овај дан иду на ходочасничка путовања и посећују храмове посвећене Светој мати Параскеви.

Фото:Википедија

Related posts

Вучић: Листа „Србија не сме да стане“ за будућност земље и сигурност грађана

Новосадска ТВ

Пре краја године значајно повећање плата лекарима и медицинским техничарима

Новосадска ТВ

Епархија: Земља манастира Високи Дечани уписана у катастар

Новосадска ТВ