Србија

Србија почасни гост сајма пољопривреде „ОМЕК“ од 20. до 22.октобра у Будимпешти

Српски пољопривредни произвођачи ће наступити на Националном сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије „OMEK“, који ће бити одржан од 20. 22. октобра у Будимпешти.

На позив министра пољопривреде Мађарске Иштвана Нађа упућеног министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танасковић, Србија учествује у статусу почасног госта, наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Србија је добила почасно место у централном павиљону HUNGEXPO простора, а наступ на поменутом сајму добра је прилика да домаће компаније представе своје производе и пласирају их на тржиште Мађарске.

Сајам је подељен у осам тематских области које обухватају следеће категорије производа: воће и поврће; производе од меса; пекарске и кондиторске производе; мед; млеко и млечне производе; органик, алкохолна пића и сокове; месо од дивљачи и рибу.

Србију ће представити компаније „Апис мед“, „Нектар“, „Винарија Алексић“, „Винарија 100 жена“, компанија „Станић“, „Савез ракијаша Србије“, „Сербиа органик“ и „Унда МД“.

„ОМЕК“ је сајам из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, и пољопривредне технологије, који се одржава сваке друге године, а 81. издање највећег сајма и изложбе агробизниса Карпатског басена пољопривреде, има историју дугу 190 година.

Циљ сајма ОМЕК је да представи компаније у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, да презентује здраве, одрживе производе и производе без ГМО, да обезбеди професионални форум за индустријске лидере, где могу да разговарају о актуелним питањима агробизниса.

Тржиште Мађарске је јако интересантно за привреднике из Србије, који у све већем броју остварују сарадњу са мађарским партнерима, наводе из Привредне коморе Србије.

У прилог томе говори и чињеница да према подацима у прва два квартала 2023. године Србија бележи суфицит у спољнотрговинској размени у роби са Мађарском, а извоз на тржиште Мађарске порастао је за 13,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Мађарска је, како наводе, 4. извозни партнер, а 6. увозни партнер Србији од почетка ове године.