Политика

Споразум о слободној трговини са Кином потписан у присуству Вучића и Сија

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си ЂинПингом у Пекингу.

Састанку присуствују и чланови српске делегације, међу којима су министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар трговине Томислав Момировић и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

После састанка биће потписани и билатерални документи између две земље.

Најважнији споразум је споразум о слободној трговини који потписују министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине.

Биће потписани средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе НР Кине и Владе Србије, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине, као и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, који потписују министар финансија Синиша Мали и Џенг Шанђие, председавајући Националној комисији за реформу и развој.

Споразум о слободној трговини са Кином потписан у присуству Вучића и Сија

У присуству председника Србије Александра Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга данас је у Пекингу потписано четири споразума од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини је потписао министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине.

Поред тог споразума потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине, као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе НР Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие.

Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

Дан уочи потписивања Вучић је рекао да се очекује да ће процедура око споразума о слободној трговини бити завршена у парламенту до краја марта, а да ће ступити на снагу до маја или јуна.

Како је рекао, то би значило да више не бисмо имали никакве царине које су данас веома високе, на спрску јабуку, шљиву, брескву, сојино уље, јер нам је то један од најпродаванијих производа.

Додао је да неће бити царине ни на смрзнуту малину, која бележи раст од 350 одсто у односу на претходну годину.

Затим ни на пиво, воду, киселу воду, готово све фарамацеутске и индустријске производе.

„Вино ће бити без царина у потпуности за пет година, пошто ће се царина постепено смањивати по 20 одсто у наредних пет година, док данас морају да се урачунају и чине 30 одсто укупне цене. То ће бити нула одсто после пет година и наши винари ће имати много бољу цену на том тржишту“, истакао је Вучић.

Нагласио је да ће то пуно значити за наше винарије широм Србије.

Када је реч о ракији, у периоду од 10 година биће укинута царина, пошто ће сваке године бити нижа за по 10 одсто, додао је он.

Каже да су то за нас велике ствари које ће помоћи да увозимо сировине по значајно нижим царинама и за наше челичане и руднике.

„И када кажу шта ћемо да увеземо за наше потрошаче… па не може ни ЕУ да се такмичи са Кином, а не ми. Ти производи које, иначе, увозимо из Кине имаће неупоредиво нижу цену“, навео је Вучић.

Тај уговор о слободној трогивини, како је рекао, показује колико смо се трудили да поправимо позицију пољопривредних произвођача и индустријских, напоменуо је Вучић.

Вучић: Споразум о слободној трговини отвара нове видике у односима Србије и Кине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Споразум о слободној трговини, који је данас потписан у Пекингу, отвара нове видике у односима две земље, као и да је иницијатива Појас и пут донела много доброг нашој земљи.

„Веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да данас будем у Пекингу. Са мном су и министри Владе Србије што говори о поштовању и самој прилици да будемо ту. У свим областима у којима сарађујемо бележимо напредак. Иницијатива Појас и пут донела је много доброг нашој земљи“, објавио је Вучић на инстаграм налогу buducnostsrbijeav након сусрета са председником Кине Си Ђинпингом.

Поносим се нашим пријатељством и резултатима које смо постигли, нагласио је Вучић.

„Хвала Вам, председниче Си, на личном ангажману на јачању веза наших држава и народа“, навео је председник Србије.

Вучић: Подршка Кине Србији по питању КиМ од изузетног значаја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу, на састанку са председником Кине Си Ђинпингом, да је пријатељство две земље издржало тест тешких времена и да је у условима врло сложене ситуације на КиМ подршка Кине Србији од изузетног значаја.

„Оно што је моја молба господине председниче јесте, да ћу због врло сложене ситуације коју имамо у региону и на КиМ, на делу територије Србије, имати додатну прилику да вас о томе обавестим, јер нама је подршка Републике Кине, политичка и свака друга, од изузетног значаја. Моја молба за Вас је да још снажније подстакнете долазак кинеских привредника и кинеских туриста“, поручио је председник Вучић на састанку.

Такође, нагласио је да је његова највећа молба, коју понавља већ пети пут на заједничким састанцима, да Си, током његовог председничког мандата, поново посети Србију.

„Ми жељно ишчекујемо и верујемо да ћемо Вас дочекати на најбољи могући начин, јер сада знамо шта је Кина све урадила за Србију, и молим Вас да још једном размотрите могућност посете нашој земљи“, рекао је Вучић и још једном захвалио Сију на гостопримству.

Вучић је у свом говору истакао да је Србија једина земља у Европи која се никада није придружила ниједној декларацији против Кине и додао да је политичка и свака друга подршка Кине Србији од изузетног значаја.

„Поштовани председниче Кине, веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да вам се данас овде обратим, заједно са мном у посети је највећи део Владе Србије, готово сви министри, што говори о нашем односу према Кини и поштовању које имамо, али и нашим очекивањима“, рекао је Вучић на састанку.

Казао је да је Си изговорио важну реченицу – да је наше пријатељство прошло тест тешких времена, са чиме је сагласан.

„И морам да кажем у условима не малих притисака на Републику Србију, наша земља је једина у целој Европи која се никада није придружила декларацијама које би критиковале или нападале Кину, по било ком питању. И по питању Хонг Конга, Тибета, Синђана, Тајвана или било ког другог, увек смо били на страни Кине, политици једне Кине и тако ће и остати“, поручио је председник Вучић.

Додао је да је веома поносан на чињеницу што се Србија није придружила ниједној декларацији против Кине, као и на наше пријатељство.

„Поносан сам и на наше пријатељство, на то што увек указујете поштовање према једној бројчано малој земљи као што је Србија и на томе смо Вам бескрајно захвални“, нагласио је Вучић.

Казао је да Србија и даље не може да заборави претходну посету председника Кине, када је посетио Смедерево, након што је Кина помогла даљи развој Србије, довела компанију Хбис, која је помогла Србији да превазиђе тешкоће са којима се суочавала у пословању железаре.

Вучић је навео да Србија и у свим другим областима друштвеног живота бележи напредак, а да је иницијатива Појас и пут, коју је Си покренуо, донела много тога доброг грађанима Србије.

„Урадили смо веома значајне инфраструктурне радове у нашој земљи и раде се и даље, заједнички градимо путеве и пруге“, рекао је председник Србије.

Додао је да Србија нема никакве проблеме са стопом јавног дуга, пошто је на нижем нивоу него у 90 одсто земаља ЕУ.

„Ми се поносимо нашим пријатељством и резултатима које смо у претходном периоду остварили и захвални смо на могућности да током ове посете потпишемо уговор о слободној трговини, јер верујемо да то отвара нове видике за развој односа наше две земље“, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да Србија подржава све три иницијативе Кине за глобални развој, глобалну безбедност и иницијативу за глобалну цивилизацију.

Вучић је додао да ће држава Кина добити и писану потврду о томе од органа Републике Србије.

Председник Вучић је изразио жељу да од председника Сија лично добије подробније објашњење о његовом виђењу ситуације и промена у свету, пошто је Си рекао да присуствујемо промена које се дешавају једанпут у једном веку.

 

Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

 

 

 

 

Related posts

Вучић: Пружићемо пијетет жртвама, али не очекујте да газимо сопствени народ; Први циљ резолуције о Сребреници – укидање Р. Српске

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић: Наша, а најбоља на свету!

Новосадска ТВ

Ђурић на чишћењу Бегечке јаме: Ово је лепо излетиште за све, апелујем на људе да место иза себе оставе чистим

Новосадска ТВ