Друштво

Вучић: Видећемо 21. октобра који „пакет“ доноси „петорка“

Председник Србије Александар Вучић каже да ће се видети какав ће „пакет“ 21. октобра донети изасланици из пет земаља, чији је долазак најављен за крај месеца.
Одговарајући на питање да ли очекује додатне притиске, Вучић је рекао да не зна шта значе додатни притисци јер се свакога дана, како каже, суочава са притисцима.

 

„То вам је живот, то вам је посао. Сучавате се са спољним притисцима, са онима који би да руше Србију на различите начине, не верујем да је то случај са „петорком“, верујем да они желе да на другачији начин поставе проблеме око решавања кризе на КиМ. Надам се, видећемо какав је то пакет и шта доносе 21. октобра.“, рекао је Вучић новинарима.
Он је додао да се суочава са тим да један део људи жели споља да ограничи Србију, да спусти снаге Србије и у томе проналази помагаче у нашој земљи.
„Је л’ разумете шта се догодило? Неко је писао писмо Жозепу Борељу из ове земље, не да уводи санкције Куртију, онима који малтретирају српску децу и српске људе на КИМ, већ против лидера њихове земље зато што не могу да га победе другачије. Јел’ ви разумете, то се никада нигде није догодило. Је л’ разумете са ким имамо посла?“, упитао је Вучић.
Он је додао да они који то раде немају политику, већ свакога дана говоре да се уведу санкције Русији.
„То слушам сваки дан. Шта вам је политика? Ако можемо да срушимо, нека страда и наша земља само да би се ми дочепали власти“, рекао је Вучић.

Рецесија у земљама ЕУ свакако може да утиче на Србију

Председник Вучић рекао је да то што је у 10 земаља Европске уније званично објављено да су у рецесији свакако може да утиче на Србију јер је земља добрим делом везана за ЕУ, иако ове године нешто мање у трговинској размени него претходне.
„Претходне нешто мање него пре три године али и даље убедљиво најзначајнији партнер нам је ЕУ. То је тржиште за наше производе и због бројних и њихових, али и других фабрика које долазе са азијског континента, тако да крајње тржиште и исходиште за ту робу је западна Европа и када год они имају нижу потрошњу и рецесију наравно да ми то осећамо“, рекао је председник одговарајући на питање новинара да ли би рецесија у 10 ЕУ земаља могла да утиче и на Србију.
Преседник је додао да Србија очекује пристојан раст ове године који ће бити на нивоу оних који у Европској унији имају највиши раст, или можда чак више од тога.
„Ми тиме смањујемо разлику у степену развоја између нас и њих али да је ситуација једноставна, посебно после ових последњих сукоба у Израелу, наравно да није, али шта да радите не можете да бирате време у ком живите и не можете увек и у потпуности да утичете на околности кроз које пролазите“, рекао је председник.

Идем у Њујојорк 21. октобра, немам времена за оптужбе о Експу

Председник Србије рекао је данас да ће 21. октобра ићи у Њујорк на седницу Савета безбедности УН која се одржава 23. октобра и да га поред тога очекује много важних догађаја тако да није имао времена да се бави оптужбама неких поводом спровођења пројекта EXPO2027.
Председник је најавио да се припрема отварање аутопута у суботу, а да у недељу одлази у Кину те да га након повратка очекује долазак међународних посредника у Београд.
„Пре тога ћемо имати отварање железничке станице 20. октобра, они долазе 21. октобра а ту ноћ већ идем у Њујорк на седницу Савета безбедности која је 23. октобра тако да нисам имао баш много времена али не морају да брину, увек постоје људи који би желели да Србији буде што горе да тада њима буде боље“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише оптужбе на рачун пројекта ЕXПО2027 и да ће се новац трошити нетранспарентно.
Он је рекао да није чуо да неко брине за EXPO.
„Али ако мислите на неке наше, нисам баш стигао све да пратим последњих дана, у гужви сам какву не памтим у претходних 10, 11 година“, рекао је Вучић.

 

Вучич: Радоичић ће да одговара пред нашим органима, тек предстоји оптужница

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас ће Милан Радоичић, кога Тужилаштво терети за тешка кривична дела која је сам признао, да одговара пред нашим органима и да тек предстоји подизање оптужнице.

„Не бих да браним Радоичића јер он одговара пред нашим правосудним органима и тек му предстоји оптужница, када се истрага спроведе, да ли ће бити проширења истраге или не, то је на надлежним државним органима. Они ће установити све те чињенице“, рекао је Вучић.

 

Вучић је рекао да је Радоичић улагао новац у своју кућу на КиМ, и да није износио паре из Србије, као што то чине многи лидери бившег режима и опозиције.

„Спроводи се истрага, нисам тужилац и нисам судија да бих доносио било какву пресуду, то би било противправно“, рекао је Вучић.

Он је додао да тужилац Радоичића гони за веома тешка кривична дела која је сам признао.

„Сам је признао, није било потребе да чујете било кога другог, човек је дошао и рекао „ја сам то урадио“ и понудио себе“, рекао је Вучић и додао да ће истрага бити настављена, оптужница подигнута

„Сви аспекти истраге биће покривени, одакле новац за оружје на црном тржишту, све ће бити установљено. То је наша обавеза и ми ћемо свој посао да обавимо“, закључио је Вучић.

 

Фото: Танјуг (Страхиња Аћимовић)

Related posts

Ђоковић се прикључио репрезентативцима у Малаги

Новосадска ТВ

Одржан панел у УН на коме сведоче жртве рата у БиХ, присуствује Вучић

Новосадска ТВ

Вучић са Харисом о унапређењу билатералних односа и унапређењу војне сарадње

Новосадска ТВ