ВојводинаДруштво

Министар Вучевић присуствовао обележавању 20 година ЈВП „Воде Војводине“

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је синоћ обележавању 20 година постојања и рада ЈВП „Воде Војводине“ у Новом Саду.

Министар Вучевић, честитао је јубилеј запосленима тог јавног предузећа, које, како је рекао „као Дунав, као Тиса, тече незаустављиво“ већ две деценије и указао на повезаност Министарства одбране са оним што раде, између осталог, у једном делу „Воде Војводине“.

– Рећи ћу вам да све оно што одржавају „Воде Војводине“ на овој територији наше државе је директно у функцији одбране наше државе и оно што је највидљивије јесу активности Речне флотиле као део Копнене војске, која користи не само Дунав, Саву и Тису, него и каналску мрежу. И то је од непроцењивог значаја, то су за њих једини могући путеви. Оно што могу да јавно кажем у концепту опште одбране наше државе – све оно што видите као део водне мреже на територији Војводине, севера Србије и јесте у функцији одбране наше државе. Надам се да то никада нећемо морати да тестирамо, проверавамо и активирамо, али све то што се одржава јесте у функцији одбране наше државе – нагласио је министар Вучевић.

Министар одбране је подсетио и на важност треће мисије Војске Србије, која подразумева и сарадњу са цивилним властима.

– Кад год је било тешко или кад је најтеже Министарство одбране и Војска Србије су били уз свој народ па и у борби против поплава, прављењу привремених мостова, понтонских мостова, свему ономе што је требало и кад год је требало да се помогне грађанима. И зато Војска и јесте неотуђиви део ове државе и зато војска јесте од самог оснивања, од обнове наше државе, практично од Првог српског устанка, народна војска. И као народна војска, учествује и у оним активностима, између осталог, са којима се баве „Воде Војводине“ – нагласио је министар Вучевић.

Указујући на значај „Војводина вода“, он је нагласио да је важно да сви знају чиме све запослени у том предузећу баве, а што је изузетно важно за све грађане.

– Вама запосленима желим да будете поносни на то да радите у таквом предузећу, да га чувате, да разумете да имате јединствену прилику да нешто урадите за своју средину, за своје комшије и за своју државу. Волео бих да наравно нам реке буду још безбедније, чистије, да се боље односимо према њима, да непричамо само сви о екологији и заштити животне средине, а готово нико ништа не жели лично да предузме или врло мало, него да свако од великих прича пође ка сопственом понашању или да крене од себе – нагласио је министар Вучевић.

Од малих корака све почиње, истакао је министар Вучевић, додајући да ако се сви будемо односили према природи па и овом сегменту воде, јавних вода, биће нам свакако много боље.

– Желимо и да борба против риборкрадица, не заборавите то није сада прича неког пасионираног риболовца, него је то крађа јавног добра, природног добра, што припада свим грађанима, буде још одлучнија, да не кажем, немилосрднија, у складу са законом. Да више грађана ужива у ономе што имамо. Да не причамо стално о другим државама како су лепе, уређене и чисте, него да уживамо у својој држави, да поштујемо своју државу, да волимо своју државу. Од нас зависи колико су нам чисте реке, канали, језера, какве су нам обале и колико има рибе у водама или да ли смо посадили неко ново стабло или гледамо само шта ћемо исећи или већ шта урадити што није у духу природе.

Према речима министра Вучевића, тај баланс није лако наћи.

– То јесте задатак и државе и Владе наше Републике, да нађе баланс између економског развоја и заштите животне средине. То јесте, такозвани одрживи развој, који представља две гране једног дрвета. Ако одсечете било коју биће лоше у сваком систему или сваком погледу. Сигуран сам да ће и Републичка Влада на челу са Министарством пољопривреде, водопривреде, шумарства снажно подржавати активности оба предузећа која су задужена за воде у нашој држави, и „Србија воде“ и „Воде Војводине“, без било какве разлике. Да ће Покрајинска Влада, односно надлежни Секретаријат исто имати овај ниво инвестиција. Ово су велике цифре у односу на претходни период, али да вам кажем то и даље није довољно, да би имали онај ниво инвестиције који „Воде Војводине“ треба да имају. Молим да водите рачуна и о свим водопривредним друштвима широм Војводине. Заједно са Републичком и Покрајинском владом, јер то су и партнери – нагласио је министар Вучевић.

Министар Вућевић је подсетио да је у периоду када је био градоначелник Новог Сада, посебно истакао сарадњу са рибочуварима.

– Са њима сам провео изврсно време и сјајни су момци. Треба их само охрабрити да смеју и даље, не да смеју, него да раде још боље, још посвећеније свој посао. У име Републичке Владе, Владе Републике Србије, поштовани запослени у „Водама Војводине“ и први међу једнакима, поштовани Срђане, честитам вам првих 20 година, да течете као што теку наше реке, и да нам чувате овај део државе као што вам га је држава и поверила. Срећних првих 20 година и на многаја љета – поручио је министар Вучевић на крају обраћања.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, поздрављајући присутне, рекао је да то предузеће „управља водама и чува природу“.

– Захвалио бих свима који својим радом и знањем утичу на то да „Воде Војводине“ буду оно што су данас – успешно предузеће које има снаге да се одупре свим изазовима. Хвала и Влади Републике Србије која од 2016. године издваја средства да можемо да градимо, унапређујемо и ширимо број хектара које наводњавамо и хвала и Покрајинској влади на улагањима. Хвала свима што сте препознали потребу водопривреде – рекао је Кружевић.

Уз честитке поводом јубилеја, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и потпредседник Покрајинске владе покрајински секретар за пољопривреду Владимир Галић у својим обраћањима, указали су на значај које то јавно предузеће има, као и на значај водоснабдевања, водопривреде и хидросистема за очување плодне војвођанске равнице.

Related posts

Данас смена сунца и облака, највише до 28 степени

Новосадска ТВ

На југу Србије данас киша, наоблачење увече у Војводини, температура до 22 степена

Новосадска ТВ

Данас претежно облачно, температура до 6 °C

Новосадска ТВ