Политика

Вучић: Курти ће наставити прогон и малтретирање Срба, нисмо далеко од тога да Срби крену да пакују ствари

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у гостовању на ТВ Хепи да ће Курти наставити прогон и малтретирање Срба.

„Имаће подршку за то, дају му одрешене руке, нисмо далеко од тога да Срби крену да пакују ствари,“ изјавио је председник.

Потребно је наставити са борбом како би се одупрели терору Аљбина Куртија

Председник је рекао да није први пут да је Србија пред тешким искушењима и поручио грађанима у централној Србији и онима на Косову и Метохији да је потребно наставити са борбом како би се одупрели терору који спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„Ово је проблем који захтева наше јединство, да будемо одговорни, да чувамо свој народ и да градимо земљу. Да размишљамо како да наставимо напред. Да знамо да никоме не можемо да верујемо ништа, али да морамо да будемо и део света. Ја сам крив што сам им у једном тренутку поверовао, али сам им поверовао, јер нисам имао куд“, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Он је додао да је сада јасно да Курти хапси Србе на КиМ по унапред припремљеним списковима које допуњава на дневном нивоу.

Хладнокрвно убиство Србина је вероватно наручио Курти заједно са Свечљом

„Не могу да оправдам убиство полицајца, али хладнокрвно убиство Србина је вероватно наручио Курти заједно са Свечљом,“ изјавио је председник.

У Гранади ћу говорити истину о догађајима на КиМ

„Очекујем да у Гранади будемо највећа тема, ја ћу говорити истину о догађајима на КиМ, нећу да учествујем у хајци против српских момака, они нису то радили јер су терористи већ зато што је дотерало до краја,“ каже председник.

Морамо да се боримо за веће присуство Кфора

„За нас важе посебна правила и важиће и даље све док неко не призна независно Косово или не дође до преокрета у свету, али ми морамо да се боримо за веће присуство Кфора и да подижемо земљу,“ рекао је Вучић.

Нећемо да оставимо Србе на КиМ

„Јаки сигнали Куртију да могу да наставе терор, али није први пут да смо пред тешким искушењима која траже јединство, а Албанци не морају ништа да испуне, крива је Србија увек, али нећемо да оставимо Србе на КиМ,“ истакао је председник.

Крив сам јер сам веровао да ће ЕУ и САД испунити шта су написали

Председник је изјавио да је за ситуацију на КиМ крив јер је веровао ЕУ и САД да ће испунити шта су написали у решењу од пре годину дана и што је дозволио да зависимо од других.

„Крив сам јер сам веровао да ће испунити што су написали и што сам Србе довео у ову позицију. Друга грешка је та што сам себи дозволио да зависимо од других и они су нас крунили део по део стајући на Куртијеву страну“, рекао је Вучић на телевизији Хепи говорећи о дешавањима на северу КиМ од пре годину дана.

Како је подсетио, у септембру прошле године након спора око регистарских таблица постављене су барикаде, као и због смене регионалног командира полиције Ђурића, што је, како каже премијер привремених приштинских институција наручио директно из Берлина.

Косовски полицајци добили налог да уклоне барикаду 

„Косовски полицајци су добили налог да уклоне барикаду, један је наишао на експлозив и погинуо, други је рањен, тако је све кренуло,“ истакао је председник.

Видећемо да ли ће сведок убиства Мијаиловића добити статус заштићеног сведока

Вучић је рекао да ће се у наредним данима видети да ли ће сведок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска на КиМ добити статус заштићеног сведока.

„Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је сведок, он је то својим очима видео, а није неко ко има посредна сазнања, јер му је неко нешто рекао“, истакао је Вучић у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Председник Вучић је рекао да је за нас веома важно што је сведок то лично видео и чуо.

Корен проблема онога што се десило пре пар дана је у Куртијевом режиму

„Важно је да укажемо на сопствене пропусте и грешке, али и да разумемо корен проблема овога што се десило пре пар дана, а то је у Куртијевом режиму и његовим доласком на власт,“ изјавио је председник Вучић у гостовању на ТВ Хаппy.

Отишло је 11 одсто Срба откад је Курти на власти

„Отишло је 11 одсто Срба откако је Курти на власти, од тада почиње прогон Срба, они то виде и чекају да Косово остане без Срба, крив сам што сам веровао, а и да није ово смислили би нешто друго, сваки пут стају на Куртијеву стану,“ рекао је Вучић.

Тзв. косовска полиција има пушке произведене у Крагујевцу

Председник је изјавио да тзв. косовска полиција има пушке М70 произведене у Крагујевцу.

„Нико не пита одакле њима 20 пута више оружја, нисмо ми ти који цепамо део ваше територије, него ви цепате део наше територије, принципа нема,“ каже он.

Имамо довољно снага да увек бранимо своје виталне интересе

„Неке је забринуло то што смо први пут довели нека софистицирана наоружања у Копенену зону безбедности, али смо покушали да их разуверимо, зато што нам није потребна тензија, а имамо довољно снага да увек бранимо своје виталне интересе,“ рекао је Вучић.

Related posts

Вучић: Скидам капу Звезди у фудбалу

Новосадска ТВ

Леп суботњи дан – температура до 24 степена

Новосадска ТВ

Позив младима за добровољно служење војног рока

Новосадска ТВ