Друштво

Министарка Кисић отворила „Дечију недељу“

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић отворила је данас у Народном музеју манифестацију под називом Дечија недеља и том приликом деци честитала њихов празник, подсећајући на лепоту детињства.

„Детињство јесте најлепше, најбезбрижније, најрадосније доба. Детињство је повезано са највише осмеха, највише жеља, усхићења, енергије. Можда је штета што долази на самом почетку нашег живота па нисмо ни свесни у каквом раскошном периоду живота живимо“, рекла је Кисић.

Она је додала да, поред тога што се следеће седмице обележава дечја недеља, сваки дан треба да се бринемо о деци и да их чувамо.

Кисић је позвала све присутне да се сете свог детињства и да се сете какви су били као деца.

„Хајде да се потрудимо сви, да се вратимо на оно доба када смо на живот гледали срцем, када смо желели да се дружимо, да се радујемо, да помажемо једни другима“, рекла је Кисић.

Манифестација Дечја недеља се одржава под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, а традиционално је осмишљавају и реализују Пријатељи деце Србије (ПДС).

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије (НС РС) и чланица Одбора за права детета НС РС Сандра Божић изјавила је на отварању да Дечија недеља представља најзначајнији национални догађај посвећен деци.

„Она постоји од давне 1934. године и током своје дуге историје тежила је непрестаном прилагођавању актуелним проблемима деце и младих. Њена важност потврђена је и формално 1987. године када је постала део Закона о друштвеној бризи о деци, на предлог Пријатеља деце Србије. А онда још једном 2018. године, откад се ова манифестација налази у Закону о финансијској подршци породици са децом“, рекла је Божић.

Најавила је да ће Дечија недеља бити посвећена развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солдарности, кроз презентацију дечијег стваралаштва, креативних радионица, изложба као и кроз јавне дебате и дискусије.

Божић је подсетила да је држава урадила много на пољу безбедности деце, истичући рад на националној платформи за превенцију насиља „Чувам те“.

„Колико год да урадимо, увек морамо још, јер сигурност деце јесте највећи приоритет сваке државе, друштва и појединца“, рекла је Божић и закључила свој говор речима Иве Андрића „У деци се обнавља и чисти река човечанства“.

Заштитник грађана Зоран Пашалић подсетио је да је та институција још 2010. године донела одлуку да формира „Парламент младих“ као прву институцију у Србији која је дала деци право да директно учествује у њеном раду.

Он је додао да се данас обележава и Међународни дан старих и подвукао је да су стари и деца две групе којима је потребна највећа заштита.

„Величина свих држава, па и наше, је да пружи адекватну заштиту и да са пажњом чује њихове потребе и да тим потребама у складу са својим могућностима одговори“, рекао је Пашалић.

Он је подвукао да је едукација деце о њиховим обавезама такође начин да се она заштите и сматра да обавезе морају бити у складу са дечијим потребама и развојем, како би деца испуњавајући своје обавезе штитила своја права.

Заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији Јоси Ечевери Буркхарт изјавила је на отварању манифестације да је вршњачка солидарност камен темељац за саосећајност у друштву и да деца без обзира на порекло имају јединствену способност да разумеју и саосећају са борбама других људи.

„Управо зато деца имају способност да пред собом руше баријере и подстичу јединство на начин на који ми одрасли понекад не можемо. Негујући вршњачку солидарност, оснажујући децу и адолесценте да подржавају једни друге, да славе своју различитост и да заједнички раде на својој будућности“, рекла је Ечевери Буркхарт.

Она је додала да у земљи која се суочава са демографским изазовима као што је Србија треба подстаћи међугенерацијску солидарност и да се мора препознати непроцењив допринос старијих генерација.

„Неговањем међугенерацијксих веза ствара се мост између мудрости прошлости и потенцијала будућнсоти“, сматра је Ечевери Буркхарт.

Директорка Пријатеља деце Србије Ива Ераковић подсетила је у свом обраћању на значај емпатије, солидарности, бриге за друге и прихватању различитости за процес стварања друштва благонаклоног према деци.

„У том процесу ми одрасли смо огледало у коме деца виде себе“, нагласила је Ераковић.

У оквиру манифестације ученица седмог разреда Тамара Налбандиан рецитовала је песму коју је сама написала.

Говорима су се обратили и активисти ПДС, средњошколци Мина Ивковић из Горњег Милановца и Андрија Станковић из Власотинца.

Пријатељи деце Србије су у оквиру манфестације доделили награду „Маслачак“ активисти Ђорђу Томићу, у чије име је награду примила његова мајка Сандра Томић, којој је награду уручила министарка Кисић.

Вокална група Дечијег културног центра „Нађи своју звезду“ извела је песму „Деца су украс света“, као и песму „За милион година“ којом је завршено отварање Дечије недеље.

Овогодишња Дечја недеља обележава се од 1. до 8. октобра, под слоганом „Велико срце-деца Србије“.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић