ЗабаваКултура

Француски филм АФТЕР најбољи на Нови Сад филм фестивалу

Дебитантски филм Ентонија Лапије Афтер понео је награду за најбоље остварење на Нови Сад филм фестивалу, док је награду за најбољег редитеља понео хрватски синеаста Јурај Леротић, аутор потресне драме Сигурно мјесто. Доделом награда синоћ у биоскопу Arena Cineplex завршен је први Нови Сад филм фестивал.

Жири у саставу: директорка Пула филм фестивала и председница жирија, Тања Миличић, селектор независне филмске секције филмског фестивала у Венецији Андреи Танасеску, и руководилац смера за анимацију и визуелне ефекте на АУНС и сторyбоард директор Илбе Студиос Милета Поштић у образложењу наводе да филм Афтер „органски и искрено, непретенциозно и једноставно гледаоца увлачи у неочекивано складну и флуидну причу у свијету тецхно глазбе и наркотика. Из кадра у кадар публика ритмично ‘улијеће у платно’ и урања у временску капсулу у којој се испреплићу животи Фелисие и Саида”, док је Јурај Леротић „мајсторски режирао потресну особну причу, која без трунке мелодраме, сталожено и прецизно оставља снажан емотиван печат на гледатеља”.

Награду публике понео је аргентински El Santo Augustina Carbonerea, који је свечано отворио Нови Сад филм фестивал.

Како су се у такмичарској селекцији надметали студентски филмови, награду за најбољи понео је Guguto Memeto редитеља Бранислава Стошића који „екранизацијом прозе награђиваног писца Стефана Тићмија, филмским рукописом представља комбинацију играног и анимираног остварења које својом необичном стилизацијом увелико превазилази уобичајене стандарде квалитета које очекујемо када је реч о  студентском филму”, наводи се у образложењу жирија. Најбољи средњошколски филм је Испод моста Андреја Томина из Филолошке гимназије из Београда, који се, према речима жирија, истиче својом једноставношћу и јасноћом: „Екипа филма успела је да пренесе дубоке емоције и сложене односе кроз причу која је истовремено једноставна и разумљива”.

Раније, на прес-конференцији тога дана, у селекцији Best Pitch милион динара за завшретак филма добио је црногорски пројекат По мени се ништа неће звати у режији Ђорђа Војводића.

Завеса је спуштена концертом Урбан & 4 и гудачког састава Camerata Нови Сад, по уручењу награда,  али и журком Љубав која је окупила велики број званица.

Фестивалски дух у Новом Саду биће присутан и у наредним данима јер се наставља селекција посвећена новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима који су живот и рад везали за овај град. Реч је о селекцији А Сад Нови, у оквиру које ће публика од 25. до 27. септембра гледати филм Мања редитеља Николе Кончаревића, као и две биоскопске премијере филмова Пенал и сексуални живот Ане Ђ. редитељке Милице Стојанов и Залиубљена Ана, господин заборав и мама у режији Мануела Србина. Све пројекције ће бити одржане од 21 сат у Културном центру Новог Сада. Такође, за сам крај овогодишње филмске приче, публика ће још једном имати прилику да погледа филм „El Santo“ Augustna Carbonerea који је освојио награду публике, као и документарац о Мири Бањац, лауреату за допринос националној кинематографији.

Под слоганом Улети у платно, Новосађани и њихови гости су у оквиру Нови Сад филм фестивала имали прилику да погледају више од 20 филмова, у више од осам селекција, у Српском народном позоришту, Културном центру Новог Сада, Areni Cineplex, гимназији „Лаза Костић”, књижари Зенит и у Културној станици Свилара.

Нови Сад је током фестивалских дана показао да има све предуслове за развој филмског стваралаштва, младих и зрелих аутора и филмских радника уопште. Темеље новосадске богате филмске историје чине искусне филмаџије, што је био додатни мотив за покретање новог филмског догађаја и формирање новог простора за развој филмске уметности. Кроз укључивање институција, али и читаве филмске заједнице и публике, Нови Сад засигурно постаје филм-фриендлy средина.