Србија

Селаковић на Зејтинлику: Срби су јединственији него пре, жртве нећемо заборавити

Дошли смо овде из Србије, Републике Српске и Црне Горе, да својим прецима кажемо да је Србија боља и да је Српска боља, да су Срби јединственији но што су били раније, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на обележавању 105. годишњице пробоја Солунског фронта.

Он је након одавања почасти и полагања венаца на Српском војничком гробљу Зејтинлик истакао да је ово гробље расадник слободе и победничког духа српског народа и да би на том месту сваке године требало да подвучемо црту и сведемо биланс онога што смо чинили у претходних 12 месеци, саопштило је ресорно министарство.

Нагласио је да Срби не смеју да забораве да су 1918. године победили и да су народ победника, као и да су та победа и слобода плаћене скупом ценом.

Према његовим речима, Срби то нису заборавили као што нису заборавили оне који су својим животима платили ту цену нити ће икада заборавити њихову жртву, највећу коју је српски народ поднео на олтар отаџбине.

Додао је да се њихова жртва не заборавља и захваљујући председницима Србије и Републике Српске Александу Вучићу и Милораду Додику и да Србија и Српска заједно негују културу сећања, памтећи најславније, али и најтужније датуме наше прошлости.

„Република Србија и Република Српска су пре неколико дана у Нишу, прославиле Дан српског јединства, слободе и националне заставе, ако то Бог да, догодине ћемо то радити у Републици Српској“, рекао је Селаковић.

Министар је рекао да је то онај дан који славимо у спомен на почетак пробоја Солунског фронта, када су заједно у истим редовима, истим рововима, Срби из предратне Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, стајали заједно са својом браћом, од северне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Босанске Крајине, Херцеговине, Босне, Славоније, Баната, Барање, Бачке и Срема, из свих крајева где је живео српски народ, па чак и преко океана.

Истакао је да су за Србију гинули и они који је никада у животу нису видели, јер она за њих није била територија већ идеја и то идеја слободе и славе, а они су је преточили у идеју победе.

Министар Селаковић одао је почаст и положио венац на гроб дугогодишњег чувара гробља Ђорђа Михаиловића.

 

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања