Политика

Вучић: Нисам наредио подизање борбене готовости,то су редовне активности војске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није наредио подизање борбене готовости, али да су редовне активности војске нешто појачане.

„Нисам наредио подизање борбене готовости. То су наше редовне активности и ништа више од тога. Ми смо у једном тренутку подигли борбену готовост на највиши ниво. Тада је било много хиљада припадника наше војске. То се у овом тренутку не дешава, али су редовне активности нешто појачане“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о колони оклопних борбених возила Војске Србије која је примећена на путу ка Копненој зони безбедности.

Додао је да ће, уколико буде долазило до дизања борбене готовости, јавност о томе бити одмах обавештена.

„Наше је да нашу војску обучавамо, да наша војска буде снажна, да има много више вежби, много више гађања, покрета и активности“, навео је председник.

Говорећи о састанку са кинеским потпредседником Хан Џенгом, рекао је да је током разговора покренуо питање Косова и Метохије због потенцијалне седнице Савета безбедности Уједињених нација.

„Али и због свега онога што не могу у потпуности да разумем, а тиче се напада Приштине и свакодневних притисака на српски народ и исељавања. Верујем да ћу у октобру имати могуће до сада и најважнији састанак са председником Сијем, где ће на моју молбу, уверен сам, једна од изузетно важних тема бити и Косово и Метохија“, рекао је председник Србије.

Вучић:Ситуација са КиМ није лака, кад имате посла с неким ко није рационалан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ситуација у вези са Косовом и Метохијом није лака и да је зато врло забринут.

„Врло сам забринут, јер кад имате посла са неким ко је рационалан, ко је разуман, да не изговорим ту реч ко је нормалан, онда увек можете да постигнете компромис. Кад имате посла ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност на реалан и објективан начин и да знате шта вам следи.

Овако остаје страх, јер никад не знате шта ће некоме сутра да падне на памет ко није сасвим рационалан“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Одговарајући на питање како је протекао јучерашњи састанак са специјалним изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, Вучић је одговорио:

„Протекао је. Разговарали смо, и тако. Не знам тачно ни шта бих вам одговорио, не могу ја да критикујем Лајчака, ја бих тиме пребацивао кривицу на неког другог. Пошто знам да ни он није у лакој позицији, јер најлакше је свима да окриве њега, да окриве (Жозепа) Бореља или неког другог, нису ни они криви, нису они ти који доносе кључне одлуке, оне се доносе у Берлину, Паризу или Вашингтону. То је потпуно јасно“, рекао је Вучић.

Каже да је разговарао и са другим представницима САД, али као што је и јуче рекао није добро да све увек буде за јавност.

Вучић:Важан састанак предстоји о учешћу Србије у заједничкој политици са ЕК

Председник Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ће имати данас изузетно важан састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичом о учешћу Србије у заједничком приступу ЕУ у политици према сировинама и заштити животне средине.

„Сада имамо у нашој Мисији изузетно важан састанак са потпредседником ЕК Марошом Шефчовичем око нашег учесћа и придруживања ЕУ око сировина, минерала, метала и свега другог. Да имамо заједнички приступ“, рекао је Вучић.

Казао је да ће то бити веома важно за неке будуће владе – да се ради заједно са Европљанима, од заштите животне средине до искоришћавања свега онога што постоји у Србији.

Вучић је подсетио да је имао у Њујорку и веома важан састанак са председником Јужне Кореје Јун Сок-Јолом са којим је разговарао о сарадњи у области дигиталне технологије и пољопривреде, као и о потенцијалним инвестицијама корејских компанија у Србију.

„За мене је од огромног значаја то што је ово наш други сусрет, имали смо билатерални састанак у Давосу, Кореја је четврта азијска економија, десета економија света, дакле једна од највећих економских сила. Они су у ствари подигли централну Европу и Словачку и Мађарску и Пољску и Чешку, а посебно су Словачка и Мађарска добиле огроман део инвестиција из Кореје“, рекао је Вучић.

Пренео је да су разговарали о подршци Кореје Србији у дигиталној технологији и пољопривреди, али и око сарадње у аутомобилској индустрији.

„Причали смо и о Експу 2027. године у Београду и њиховој кандидатури за град Бусан за Експо и позвао сам председника Кореје да посети Србију. И када завршим са Шефчовичем, то ће бити последњи састанак у Њујорку и назад за Београд“, рекао је Вучић.

Вучић:Нико не може да оспори чињенице у мом говору,Србија неће трпети последице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујујорку да без обзира на реакције које је изазвао његов говор у Уједињеним нацијама нико није могао да оспори изнете чињенице и изразио уверење да Србија због изречене истине не може да има последице.

“Говорио сам из срца, из главе, истину што је за мене најважније зарад историје, а да ли ћу зато имати личну главобољу, готово извесно да, али верујем да Србија неће имати било каквих негативних последица. Не можете због изречене истине да трпите такве последице”, рекао је Вучић новинарима на мергинама заседања Генералне скупштине УН.

Додао је да су неки били ужаснути његовим говором, а други пресрећни.

“Видим да су многи ужаснути мојим говором, неки су пресрећни – из Африке, Азије, Латинске Америке, добијао сам чак похвале од оних од којих то нисам очекивао. Видео сам да су неки ужаснути, па су ми то пребацивали, па сам разговарао са њима. Али оно што нико није могао да оспори то су чињенице”, казао је председник.

На констатцију новинара да је његов говоримао итекакав одјек и на питање да прокоментарише изјаву бивишег амбасадора САД у Београду Вилијема Монтогомерија да је у праву када каже да су САД и њени савезници заобишли УН у вези са КИМ, Вучић је рекао: „То сви знамо“.

Вучић је рекао да је Монтгомери коректан човек и зна да су то о чему је говорио чињенице.

Сада се, како каже он, поставља друго питање, а то је оно што је Монтгомери за крај рекао, нешто о чему српски народ мора да размишља.

„Да, да све сте у праву, рекао је, али може ли да се врати време, немогуће је. Размислите шта је могуће да извучете највише, извуците, то је суштина”, цитирао је председник Монтгомерија и додао да ни ми Срби нисмо увек довољно рационални.

Вучић је, коментаришући изјаву министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље да он „инспирише кримналне групе да бацају бомбе“, навео да је Свечја „човек који жели да хапси и онога ко жели да оде на лутургију у Грачаницу“.

“Он јури људе да им скине мајце само зато што на њима пише ‘Предаја није опција’, хапси Србе јер мора Куртију да испоручи дневну дозу ухапшених или рањених Срба”, рекао је Вучић.

Вучић:Мој говор може да осуди ко хоће, али не може да оспори чињенице

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да његов говор пред Генералном скупштином УН може да осуди ко год хоће, али да нико не може да оспори да је говорио истину.

„Само ме интересује шта тачно није тачно у мом говору. Јел донета одлука о бомбардовању без одлуке УН. Јел донета одлука о признавању независности Косова директно у супротности са резолуцијом 1244 УН“, рекао је Вучић у Њујорку на питање новинара да прокоментарише критике у Приштини његовог говора пред УН и захтев да говор осуде САД и ЕУ.

Он је истакао да како год причали и тумачили те чињенице не могу да пренебегну.

„Ако желите да говорите о чињеницама морате онда да кажете и шта није тачно. Ја нисам говорио увредљивим језиком. Нисам никога ни поименце поменуо. Али сам говорио недвосмислено о томе шта се збивало, ко је кривац и како се сада ствари мењају и како се позиције и принципи мењају у складу са дневно политичким потребама. Ја стварно мислим да сам рекао од А до Ш апсолутну истину, али волео бих да ми било ко каже шта није истинито“, истакао је Вучић.

Додао је да је говорио од срца, али и из душе целог српског народа и грађана Србије.