Војводина

Посета првог потпредседника Свекинеског народног конгреса АП Војводини

Делегација Свекинеског народног конгреса НР Кине, предвођена првим потпредседником Сталног комитета Ли Хонгџонгом, састала се данас са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором, у оквиру своје званичне посете Републици Србији.

На састанку, коме су присуствовали и потпредседници Скупштине АПВ Дамир Зобеница, Александра Малетић, Немања Завишић и Александра Ђанковић, наглашени су изузетни пријатељски односи између наше земље и Народне републике Кине.

„Свеобухватно стратешко партнерство између Републике Србије и НР Кине изразито је важно за нашу земљу, а заједнички пројекти и програми снажан су подстицај за нашу економију и њен напредак. Захвални смо на отворености, подршци, разумевању, партнерству и помоћи која нам НР Кина пружа и веома почаствовани што је овако значајна делегација Свекинеског народног конгреса уврстила и АП Војводину у програм своје посете“, рекао је Пастор.

Он је оценио да је велико пријатељство између председника Републике Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга од пресудне важности за одличне односе две земље.

„У глобално изазовним временима у којима живимо, у временима преображаја, међусобан ослонац заснован на огромном поверењу и подршци је од изузетног значаја“, истакао је председник Пастор.

Први потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ли Хонгџонг указао је на висок степен политичког поверења између две земље, те чврсте и принципијелне односе. Он је као посебно важно оценио то што се кроз економску, привредну, научну и многе друге облике партнерства, челично пријатељство конкретизовало у значајне заједничке пројекте који побољшавају квалитет живота грађана и зближавају два народа.

Први потпредседник Хонгџонг и председник Пастор разговарали су и о обостраној жељи и могућностима да се блискост и добри односи две државе искористе за ближе повезивање и креирање заједничких пројеката на нижим, локалним нивоима власти, као и о јачању парламентарних веза и сарадње.

Састанку је присуствовала и народна посланица и председница Посланичке групе пријатељства са Кином Марина Рагуш.

 

Фото: Отош Андраш/Скупштина АПВ