КултураНови Сад

Први „Фестивал традиционалне ношње Хан народности“ на новосадском Тргу слободе

Први „Фестивал традиционалне ношње Хан народности“ на новосадском Тргу слободе

Поводом Дана Конфуцијевог института који обележава више од 500 Института у свету у другој половини септембра, Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду са седиштем на Филозофском факултету приредиће први Фестивал традиционалне ношње Хан народности са пратећим програмом, на новосадском Тргу слободе, 23. септембра 2023. године од 17 до 20 часова.
У Кини живи 1.43 милијарде људи и 56 народности, а припадника Хан народности је око 92% од укупног броја становника. Хан ношњу карактеришу светле, ведре и веселе боје, нарочито црвена, са дугим, широким рукавима, те специфичним преклопом десног дела преко левог горњих делова одеће тако да творе облик латиничног слова „Y“. Ношње ће носити лектори Института, као и полазници курса кинеског језика из Карловачке гимназије. Отварање ревије је у 17 часова.
Потом ће у наставку програма бити приказана церемонија припремања чаја у извођењу професора и студената Конфуцијевог института. Управо је култура чаја једна од специјалности Института у Новом Саду, а сви посетиоци ће имати прилику да дегустирају кинески чај који има посебно место у свакодневном животу Кинеза и кинеској култури.
Затим ће посетиоцима бити представљене три кинеске игре у којима ће након демонстрације, сви који желе моћи да се опробају и уколико буду успешни могу да освоје неки од традиционалних кинеских поклона. Тоуху је игра у којој учесници са одређене даљине треба да убаце штапиће/стреле у уску посуду цилиндричног облика. Друга игра је савладавање вештине коришћења кинеских штапића. Присутни ће учити како штапићима да хватају ситне предмете. Кроз комбиновање кинеских карактера које ће савладати у трећој игри, посетиоци ће учити кинеске речи.
Напоредо са друштвеним играма, сви заинтересовани ће имати прилику да испробају неке од традиционалних ношњи које ће бити приказане.
У сусрет великом и значајном кинеском празнику Фестивалу средине јесени или Фестивалу жетве, посетиоци ће имати прилику да виде и дегустирају традиционални кинески „месечев колач“ који се увек припрема и поклања за овај празник. Колаче ће за ову прилику обезбедити један од партнера Конфуцијевог института.
Подсетимо, Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду чије је седиште на Филозофском факултету постоји од 2014. године и окупља заљубљенике у кинески језик и културу од 5 до 95 година. Кроз програме са партнерским институцијама – вртићима, основним и средњим школама, факултетима и културним институцијама – али и часове који се организују у згради Филозофског факултета, курсеве кинеског језика и културе до сада је похађало више од 4.000 полазника. У зимском семестру ове године полазници ће моћи да похађају курсеве кинеског језика (од А1 до Ц1 нивоа), затим курсеве кинеске калиграфије, сликарства, музике, културе чаја, уметности везивања кинеских чворова и резања папира, те таи чија.