Друштво

Брнабић: Циљ манифестације „Дани Српске“ је јачање нераскидивих веза нашег народа

Премијерка Ана Брнабић вечерас је, на свечаном отварању 11. манифестације „Дани Српске у Србији“, изјавила да је циљ те манифестације да додатно ојача нераскидиве везе српског народа са обе стране Дрине, додајући да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, од 2014. године у пројекте у РС уложено више од 107 милиона евра.

„Дани Српске у Србији које обележавамо сваке године имају за циљ да нас додатно приближе, да додатно појачају нераскидиве везе нашег народа са обе стране Дрине, а ми смо у те везе уложили много“, рекла је Брнабић на отварању манифестације коју организује Представништво РС у Србији.

Истакла је да јој је посебна част што представља председника Вучића који је, према њеним речима, више од свих уложио у српски народ где год он живео како би осетио да је Србија ту као ослонац, да брине и да ће помоћи.

„Од 2014. године када је Александар Вучић постао председник Владе Србије, а затим и 2017. године када је постао председник Србије па све до данас, ми смо у пројекте у Републици Српској уложили више од 107 милиона евра“, рекла је премијерка и подсетила на неке од пројеката у које је Србија уложила.

„Прошлог месеца смо у Бањалуци одржали састанак две владе и Савет за сарадњу Републике Србије и Републике Српске када смо потписали Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и у Београду, а овај важан задатак, изградња меморијалних центара нам је у самом врху приоритета будуће сарадње“, истакла је Брнабић.

Додала је да је сарања Србије и РС нешто природно и логично, као и да је заснована на међународном праву и подсетила да Дејтонски споразум пружа правни основ за неговање специјалних паралелних веза са Републиком Српском уз неговање и развијање сарадње са Босном и Херцеговином.

„Наша жеља је да градимо инфраструктурно боље повезан регион премрежен ауто путевима, брзим саобраћајницама, модерним пругама и са успостављањем савремених граничних прелаза који ће омогућавати лакши и бржи транспорт робе“, рекла је премијерка.

Додала је да је визија Србије, визија Отвореног Балкана у којем нема граница за људе, робу, капитал, услуге, Балкана у оквиру кога се млади повезују, привреде сарађују и постају све конкуретније, Балкана од ког инвеститори неће зазирати, већ ће овде све више долазити.

„Ми смо много радили да бисмо променили живот у Србији, подигли плате, пензије, запослили људе, привукли инвеститоре, охрабрили домаће инвеститоре, изградили научно-технолошке паркове, повезали школе на интернет, подигли здравство на достојанственије гране, а да би наставили потребан нам је миран, стабилан и повезан регион“, истакла је Брнабић.

Премијерка је на крају обраћања позвала све грађане да у периоду до 26. септембра и свечаног затварања „Дана Српске у Србији“ посете неки од 15 програма које је Представништво Српске припремило за њих.

На свечаности су се поред Брнабић, обратили и шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић, српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић као и председник РС Милорад Додик, а догађају су присуствовали и бројни други званичници.

Фото: ТАНЈУГ/ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ ПЕЂА ВУЧКОВИЋ

 

Related posts

У Србији данас претежно сунчано, највише до 23 степена

Новосадска ТВ

Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета за ову годину

Новосадска ТВ

Две особе погинуле у саобраћајној несрећи на путу Буђановци-Пећинци

Новосадска ТВ