Друштво

Синиша Мали: За пензионерске картице се пријавило 870.000 пензионера, примена од 1. октобра

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас потписивању уговора између Републичког фонда ПИО и 16 привредних субјеката, који су се прикључили пројекту „Пензионерске картице нове генерације“.
Примена Пензионерских картица ће бити могућа од 1. октобра 2023. године, а њиховом употребом пензионери ће моћи да остваре бројне попусте и погодности, да купују јефтиније или да добију повољније услуге код привредних субјеката који покажу друштвену одговорност и прикључе се акцији.
Министар Мали је рекао да је до сада направљен договор са око 600 привредних субјеката, а да се за картице пријавило око 870.000 пензионера. Он се захвалио привредним субјектима који су се одазвали акцији, и позвао и друге друштвено-одговорне компаније да се прикључе пројекту. Истовремено, позвао је и пензионере који се нису пријавили, да се пријаве за добијање картице.
„Пензионери који се још нису пријавили то могу да ураде онлајн или у филијалама ПИО фонда, на шалтерима Поште Србије и Поштанске штедионице. Пријава је једноставна, а користи очигледне“, рекао је Мали након потписивања у Дирекцији ПИО Фонда у Београду.
Министар је навео неке примере попуста и погодности које ће пензионери имати коришћењем пензионерских картица.
„Рецимо, уговор са НИС-ом који је данас потписан подразумева попуст од једног до три динара по литри горива у зависности од врсте горива. Уговор са Путевима Србије подразумева за три одсто смањење путарине за наше најстарије“, прецизирао је Мали.
Према његовим речима, све што се радило до сада показатељ је одговорне политике Владе, када су наши грађани у питању. Подсетио је да за десетак дана следи повећање пензија од 5,5 одсто, а од 1. јануара за 14,8 одсто.
„Нама ће од 1. јануара, дакле за три и по месеца, просечна пензија бити 390 евра, а пре десет година била је 204 евра“, казао је Мали.
Напоменуо је да, уз све недаће кроз које смо прошли, почев од поплава, короне, фискалне консолидације, светске кризе, Влада има прилику да потврди своју политику која се заснива на подизању пензија из године у годину.
„Не само да пензије расту, већ су све стабилније и потпуно безбедне, с обзиром да ПИО Фонд никада није био стабилнији и никада мање субвенција из буџета није ишло у ПИО Фонд“, казао је Мали.