Србија

Централна манифестација Дан српског јединства у Нишу; Вучић: Ни по коју цену се не одричемо Косова и Метохије

Централна манифестација „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“ почела је вечерас у Нишу у присуству председника Србије Александра Вучића.

Празник заједно обележавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Догађају присуствују и патријарх Порфирије, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић…

Свечаности присуствује велики број грађана у хали „Чаир“ која је испуњена до последњег места. У целој сали вијоре се заставе Србије.

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини

Порфирије: Православна вера и црква чуварка јединства кроз историју и сада

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Нишу, на централној манифестацији обележавања Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да је кроз историју православна вера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и решење за опастанак нашег народа у будућности.

„Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опастанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај – вера вечна, вара славна и вера наша православна“, истакао је Порфирије у говору на свечаности у хали „Чаир“, у присуству председника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, као и чланова влада Србије и Српске.

Пожелео је свима срећан и благословен Дан српког јединства, слободе и националне заставе.

„Зар није православна вера и православна црква кроз сву историју обликовала наш народ и давала смернице и неговала управо јединство без обзира на прилике и неприлике које су народ сналазиле. И кад није било српске државе било је јединства српског народа, а хвала Богу данас има српске државе и Републике Српске, али и тада када тога није било постојала је православна црква у Срба“, навео је Порфирије.

Како је рекао, зар и данас није слична ситауција када нас има не само у вековним завичајима широм Балкана него када смо народ расејан широм света.

„Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђиваог јединства, подржана јединством нас у држави Србји и у Републици Српској“, поручио је Порфирије.

Он је подсетио да је Ниш царски град, Константинов град и град мученика који је стамени камен хришћанства и цркве у нашем народу.

„Овде је светлост Христовог учења засијала још у најранијим вековима цркве“, истакао је патријарх.

Казао је да славну историју тог града сведоче и Чегар и Ћеле кула и да српски народ тог краја непогрешиво јасно разуме шта је то јединство и слобода.

„Према речима песника – свуда где је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште“, рекао је Порфирије.

Ми данас дижемо нашу заставу у име бога и за спасење нашег народа, али и свих народа који са нама живе, што јемчи двоглави крстоносни орао са штитом, навео је патријарх.

Истакао је да данас овај празник прослављају Срби ма где да живе.

„То значи да јединство о којем говоримо јесте јединство Срба Републике Српске и Србије, али се не ограничава само на ове географске међе ни просторне границе, оно нема ни временске оквире јер није ограничено само савременим тренутком него је дијахроно и протеже се кроз историју“, навео је Порфирије.

Поручио је да наше јединство не сме никада бити ускогрудо, нити идеолошко које дели или је искључиво.

Казао је да смо увек као народ били отворени и гостољубиви и без приземних комплекса, због чега су се насељавали припадници других народа који су себе називали Србима и борили се за нашу и њихову једину ота џбину.

„Али није свако јединство од Бога благословено и није на корист, поготово ако се уједињујемо да бисмо били искључиви или били против неког другог, од Бога је благословено само јединство у добру, врлини и љубави“, рекао је Порфирије.

Нагласио је да су векови постојања српског народа показали да је тај стуб и вертикала – православна вера и црква и јеванђелске вредности.

„Сагледавајући прошлост у жељи да пронађемо решења за данашње генерације, као једину водиљу кроз харибде нашег времена, али и једини гарант трајног и истинског јединства у будућности видимо православну веру и нашу цкрву светосавску“, истакао је патријарх.

Ипак, како је рекао, то не значи да не треба читавим својим бићем да се старамо за оно што је на земљи, што обезбеђује привредни и економски напредак, бољи живот, сигурније путеве, боље болнице, бржу железницу, боље школе, све квалитетније, јер су то насушне потребе.

„Хвала Богу сведоци смо сви да постоји евидентни напредак и развој и биће га верујемо још више, али уколико се одрекенмо свог индентитета, себе и освештаног начина живота, онда смо као празна орахова љуска, тада једноставно неће бити могуће одолети деструктивним утицајима из увоза који систематски и програмски разарају и наше школе и наше породице. Зато је наша света обавеза да смело изобличавамо промоцију насиља и неморала, због чега духовно и физички страдамо и ми и наша деца. Ни по коју цену не смемо допустити програмско обесмишљавање традиционалне породице, као гнезда сигурности и духовног здравља“, навео је патријарх.

Порфирије је поручио да ако наставимо свој историјски ход утртим стазама наших предака – наше јединство има будућност и шансу да не буде заточеник празне фразеологије.

Него да живи живот који нас кроз Христа повезује у јединство са Богом и међусобно јединство, нагласио је Порфирије.

Додик: Неприхватамо ништа осим мира и не смемо да се одрекнемо нас

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Нишу да су Срби успели да овладају својом садашњошћу, да смо свесни своје прошлости и да само тако можемо да имамо своју будућност.

Додик је у обраћању на централној манифестацији поводом прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе у нишкој хали Чаир рекао да пре 15 година то није било тако.

Он је подсетио да се данас четврти пут обележава овај празник, те да је иницијативу покренуо председник Србије Александар Вучић.

„Пре четири године одлучили смо да овај дан обележавамо јер није начин обележаван датум пробијања Солунског фронта како то чинимо сада. Ово је била идеја председника Србије коју смо прихватили и Вучићу треба да захвалимо на једном државничком погледу на ствари“, рекао је Додик.

Он је поновио да припада српском народу, а не „босанским Србима“.

„И увек желе да разбију наше национално јединство, да признамо и дамо све оно што имамо да бисмо се некоме допали, а то тако не може“, казао је Додик.

Истакао је да Немци не дају да Срби на овим просторима остваре оно што данас обележавамо – српско јединство, слободу и националну заставу.

Када су нам, казао је, побили преко пола нације, поново видим да у БиХ желе да ускрате српски национални идентитет, а овде да отму Косово и Метохију.

„Ми не желимо никоме да узмемо слободу, Срби су наивно веровали да када смо ослобађали југословенске просторе да ће нам бити захвални, на крају тог века морали смо поново да се боримо за слободу“, рекао је Додик.

И успели смо, казао је, да овладамо својом садашњошћу, свесни смо своје прошлости и само тако можемо да имамо своју будућност.

„Данас једино успева наше јединство, успева зато што их нервира, зато Срби морају да буду јединствени окупљени око власти, око својих институција, око Вучића. Ја овде сведочим да он чини све да другачије позиционира Србију“, рекао је Додик, чије обраћање је пропраћено аплаузом.

Поручио је да Срби желе да живе са другима у миру и да је свако добродошао да, како је казао, живи у миру са нама.

„Не можемо да прихватимо ништа осим мира и не смемо да се одрекнемо нас“, рекао је Додик који је обраћање завршио са ускликом: „Нека живи Република Српска, нека живи Србија“.

Вучић: Поносни смо на своју слободу, неће туђин никада одлучивати у Србији

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на централној манифестацији „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“ која је одржана у Нишу да је Србија поносна на своју слободу и да неће туђин никада одлучивати у Србији.

Многима у свету ће, како је рекао, Србија бити реметилачки фактор и због једне ствари, а то је оно што Србија слави.

„То је слобода. Макар били и једино острво слободе у Европи, оне слободе која значи да сами доносимо своје одлуке, да сами чувамо своје небо, да сами штитимо свој народ, ми ћемо тиме да се поносимо. Неће туђин никада одлучивати у Србији, то је прошло време.

Прошло је време када сте имали послушнике на власти који су испуњавали ваше налоге. Ми данас испуњавамо налоге свог народа, наших грађана“, рекао је Вучић.

Вучић је на почетку обраћања рекао да је тешко говорити после патријарха Порфирија и председника Републике Српске Милорада Додика.

„Много тога бих вам испричао и што не смем да вам испричам. Боље за вас, боље за нас, боље за нашу земљу да многе ствари које знам и прећутим јер своју земљу морамо да чувамо и морамо да мислимо не само оно што је данас већ и на оно што долази у будућности“, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан на празник који се данас светкује, додајући да је одлука о обележавању донета заједно са РС.

„Донели смо ту одлуку јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе увреде и погрде прихватамо и није случајно о чему вам је говорио председник РС када му неко каже да је босански Србин. Замислите постоје хрватски Срби, постоје црногорски Срби. Ако је то већ тако, а ја не мислим да је могуће да тако нешто постоји, а што онда није постојао српски Хрват, српски Бошњак, српски Словенац, српски Црногорац, никада то нисте могли да чујете ни од кога ни на једном месту“, рекао је Вучић.

Само сте, како је рекао, могли да чујете да постоје неки други Срби.

„И не од јуче, не од ових који данас у Црној Гори не дозвољавају Србима да буду у власти зато што нису довољно уверљиви у заклињању да ће се борити против мрског Београда и још омраженије им Москве, нису довољно уверљиви у томе да и даље не воле КиМ и да даље не сматрају КиМ делом Србије, па пошто нису уверљиви, онда нема ни потребе да буду у влади, макар их било и више од 30 одсто“, навео је Вучић.

Тако вам је свуда, додао је Вучић.

„Па кажу, не, не, ми волимо Србе, али оне који не воле Београд. И кад говоримо о таквим Србима, то су нам радили још од Павелица и пре Павелића…“, рекао је Вучић.

Данас би, како је додао, да нам измишљају такве представнике свуда по региону, а само је важна једна ствар да тај Србин не буде Србин и да се јасно одриче свог Београда и свог српства и да вам говори да је прави Србин онај који мрзи Београд и Србију и српску уједињујућу политику.

„Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину заставу, црвено-плаву-белу да имамо своје српско име и презиме, свој род кога се не стидимо“, поручио је Вучић.

Вучић је позвао све грађане Србије који нису Срби да буду поносни припадници и бошњачког и мађарског и хрваског и ромског народа, али, како је додао, да нашем народу било где да је не одузимају право да се зову поносним Србима.

„А ви Срби и грађани Србије немојте да очекујете правду. Задуго је за нас Србе неће бити. И кад им поставите питање како је могуће да 23-24 одсто Албанаца има сва права у Северној Македонији, а ви Срби не смете ни да питате да имате слична права иако вас је процентуално много више у Црној Гори. Ћутите Срби, то је политика прошлости, гледајте у будућност, кога брига ком роду припадате“, рекао је председник.

Он је упитао и шта је то што Додик и РС могу да ураде, а да се не каже „криви су Додик и РС“ осим да, како је рекао, не кажу „РС више не постоји“.

„Увек ће они бити кривци шта год да се догоди. Када нас оптужују да правимо велику Србију, а лажу, ћуте сви као заливени. Годину и по дана од како је почео рат у Украјини објавили су хиљаду текстова како ће Срби да нападају по региону, како ће да праве велику Србију и зарате са свима. Са ким смо заратили? И за све то не постоји извини. За нас је никад извини“, рекао је Вучић.

Он је додао да на КиМ нема ниједног рањеног Албанца, али да има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

„И ко је крив? Или обе стране или Срби“, навео је Вучић и додао да се то неће ускоро променити.

Вучић: Ни по коју цену се не одричемо Косова и своје слободе

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија ни по коју цену неће одрећи Косова и Метохије, јер не може да се одрекне свог имена, презимена и будућности.

„Када нам кажу одреците се Косова и Метохије, када нам кажу одреците се ваших права, ми кажемо, а како да се одрекнемо свог имена и презимена, своје деце и будућности. Нећемо и нема те цене коју нећемо да платимо за своју слободу, своје име и презиме и своју тробојку сачувамо“, рекао је председник у обраћању на централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Чувати српску заставу у сваком рату, како је додао, била је највећа част и највећи понос.

„Могли су да нам заузму положаје и узму територију читаве земље, све су могли, али да отму црвено-плаво-белу тробојку нису могли никада. Она је наша дика, наша тробојна застава је наш понос, иза ње стојимо и радујемо се“, рекао је председник.

Председник је захвалио српском народу који данас носи српску тробојку и тамо где је, ккао је рекао, није лако носити.

„Велико хвала нашем народу који данас проноси српску тробојку, а где је није лако носити – на КиМ нашим људима који трпе терор Аљбина Куртија и његових помагача, нашем народу у Црној Гори где није много лакше носити српску тробојку, нашем народу у Републици Српској где данас лако и са поносом носе захваљујући онима који су створили, штитили и чували, и одбранили Републику Српску“, рекао је председник.

Он је рекао да данас није важно ко је одакле и да када га питају одакле је каже да је из сваког места где има српског рода.

„Отац ми је прекодрински Србин, мајка ми је староседелац из Војводине са севера Србије, а ја сам помало и из Ниша и из Пирота, Лесковца, Крагујевца, Чачка, Ваљева, Митровице, Зрењанина, Суботице и Бањалуке и Требиња, и Пљеваља и Берана и Херцег Новог, од свуда сам где има српског рода“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је добро што у Србији постоје различита мишљења и да је добро што у много чему нема разумевања, али да сви морају да буду једни уз друге и штите, чувају и бране отаџбину.

„Срамота ме је било када сам видео јуче неке да су били на страни Куртија, а против своје земље. Срамота ме је било да видим да има таквих у Србији, али сам истовремено знао да је 99 одсто народа, да су наши људи на страни своје земље, да знају у како тешком тренутку живимо и да желимо да сачувамо мир, али да нећемо дати да наш народ буде прогоњен и протеран са вековних огњишта“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је данас срећан, иако су сви нешто старији били уз Југославију и дали своје срце за ту земљу и тада била чувена песма „Игра рок енд рол цела Југославија“, јер данас сви заједно певају „Весели се српски роде“.

„Што знамо Лазарицу и славимо јунаке са Кошара. Хвала вам на томе што волите Србију и волите и љубите нашу српску тробојку и на томе што никада никоме више нећемо дозволити да сломи српски дух и српско јединство. Доста смо ми Срби давали свима другима и испаштали због тога. Време је да се ми повезујемо и није важно у колико држава и нису границе те које могу да нам одузму ни језик ни заставу ни писмо ни припадност истом роду“, рекао је Вучић.

„Нека живи српски народ и грађани Србије и наша тробојна застава“, поручио је Вучић.

Обраћањем председника, а након тога песмом „Ово је Србија“ манифестација у Нишу у оквиру које је био приређен музички и драмски програм је завршена.

На свечаности у пуној хали Чаир обратили су се и патријарх Порфирије и председник РС Милорад Додик.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Вучић за сутра сазвао седницу Савета за безбедност поводом напада у Москви

Новосадска ТВ

Сто пливача у Сремској Каменици у надметању за БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ

Новосадска ТВ

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ Посетио становнике Пејићевих салаша и Немановаца  

Новосадска ТВ