Нови Сад

Свечано пуштен у рад вертикални кеј у Луци Нови Сад

У Луци Нови Сад данас је пуштен у рад новоизграђени, вертикални кеј у дужини од 185 метара у који је власник, привредно друшво DP World, уложио приближно седам милиона евра.

Свечаном отварању кеја на лучкој обали присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, као и генерални директор DP World Нови Сад Клаудио Негреану и отправник послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата, Ибрахим Алдармаки.

Весић је на отварању рекао да овај догађај показује колико су важне инвестиције у Србији.

„Ми ћемо ову годину завршити са преко четири милијарде евра нових страних инвестиција. Прошле године смо имали 4,4 милијарде и то је више него све земље Западног Балкана заједно. Зато ћемо имати и раст БДП-а што није баш чест случај у Европи.

DP World је добар страни партнер, они су имали обавезу ада уложе 30 милиона евра и они ће поред ових инвестиција наставити са улагањима. У томе ће имати подршку нашег министарства и Града Новог Сада јер свака инвестиција значи нова радна места и развој за један град“, рекао је Весић.

У инфраструктуру и супраструктуру у Луци Нови Сад нови власник је инвестирао до сада 15 милиона евра. Осим изградње новог и реконструкције постојећег кеја, урађено је и међународно путничко пристаниште, реконструкцију железничких колосека, опрему и модернизацију претоварне механизације и складишта, у нове кранове и реконструкцију дизалица.

„Захваљујући овом пројекту многуће је опет увођење железнице у Луку. Веома сам поносан што данас сведочим о реализацији њихових планова јер је ово велика, капитална инвестиција у нашем граду и земљи која ће омогућити развој наших привредних капацитета и транспорт роба из Новог Сада ка свим дестибнацијама. Овај коридор постао је значајан за економију и туризам, а и избалансиран је однос увоза и извоза нарочито ове наше пољопривредне регије“, истакао је Ђурић.

Ибрахим Алдармаки, захвалио се представницима државе и Града Новог Сада на подршци коју је компанија из њихове земље имала на реализацији овог пројекта, а нарочито је истакао заслугу бившег градоначелника Милоша Вучевића.

Привредно друштво DP World потписало је уговор са Министарством привреде о куповини капитала Луке Нови Сад августа 2019. године и добило одобрење за обављање лучке делатности на рок од 25 година са могућношћу продужетка за још толико. Највећи остварени обим претовара до сада је био 1.200.000 тона робе, углавном житарица и ђубрива.

 

Related posts

Вучић: Појас и пут прераста у глобални пројекат импресивних размера

Новосадска ТВ

Вучић: Војска неће ући на КиМ, повући ћемо снаге из тог подручја

Новосадска ТВ

Митровске задушнице – ЈГСП „Нови Сад“ повећава број аутобуса у правцу Градског гробља

Новосадска ТВ