Хроника

КиМ: У Грачаници полиција претукла српске младиће

Припадници такозване косовске полиције синоћ су, на очиглед мештана, у центру Грачанице претукли двојицу српских младића.

Један младић је теже повређен и пребачен у КБЦ Приштина у Грачаници, док се други налази у полицијској станици.

Како Танјуг сазнаје, полицајци су претукли српске младиће јер је један од њих затражио да се казна за саобраћајни прекршај, у овом случају невезивања појаса, напише на српском језику.

„Знаш ли ти где живиш“, упитао је полицајац пре него што је почео да их удара.

Грачаница: Срби узнемирени после полицијског пребијања два младића

Двојицу браће, 24-годишњег А.М. и 19-годишњег М.М, претукли су синоћ у центру Грачанице тројица припадника такозване Косовске полиције.

Како Танјуг сазнаје, један од претучених се и даље налази у болници у Грачаници.

Александар Васић, један од очевидаца, рекао је новинарима да младићи нису ништа урадили, осим што је један од њих питао зашто је казна за саобраћајни прекршај написана на албанском језику.

„Онда су га оборили доле, три албанска полицајца. Они су га бацили доле, на асфалт, дечко је покушао да се одбрани и викао ‘Нисам ништа крив’. Стварно ништа није рекао, само је његов брат рекао зашто сте писали казну на албанском, ништа друго“, испричао је Васић.

Током ноћи, испред зграде полицијске станице, окупио се велики број мештана, у знак протеста, захтевајући објашњење од стране руководилица полицијске станице.

На протесту, који је трајао до пред зору, била је и градоначелница Грачанице, проф. др Љиљана Шубарић, која је обавестила мештане да је један од младића пребачен у болницу.

„Приликом привођења и прекомерне употребе силе од стране полиције, један од младића је повређен и затражио је лекарску помоћ. Младић се и даље налази у болници и под обсервацијом је лекара и све док не добијемо извештај лекара не можемо да знамо у каквом је стању“, рекла је она.

Према њеним речима, народ је узнемирен, а од полиције није стигао никакав одговор.

„Што се тиче извештаја полиције нисмо добили никакав извештај, јер локална полиција није дала никакво саопштење, чека се одговор регионалне истражне полиције која је преузела случај. Због овог догађаја, народ је видно узнемирен“, рекла је Шубарић и обећала да ће остати са грађанима докле год то буде било потребно.

Током ноћи у полицијску станицу је стигла тужитељка из Приштине, која је од младића који се налазио у полицијској станици узела изјаву, те је он због проблема са крвним притиском одведен на лекарски преглед у болницу.

Потом ће, како је адвокат потврдио породици и окупљенима, бити пуштен кући.

Младићи су пребијени у самом центру Грачанице, на очиглед случаних пролазника, само зато што су затражили да се полицијска казна за саобраћајни прекршај напише на српском језику.

На то је један од полицајаца узвратио: „Знаш ли ти где живиш?“ и почео да их удара, након чега су му се у пребијању придружила још двојица колега.