Политика

Вучић: Разговори завршени неуспешно, ми смо прихватили компромисни предлог ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после састанка на високом нивоу, у оквиру дијалога Београда и Приштине, да су разговори завршени неуспешно, у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа.

„Сви ми имамо своје предлоге, Албанци своје, ми своје – на крају, ми смо као Србија прихватили компромисни предлог ЕУ, Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан“, рекао је Вучић.

Истакао је да је, што се тиче самог тока преговора, било не много пријатних, већ углавном непријатних ствари, пошто се сви боре за своје.

„Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО и то је суштина свега, Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли, не само ми, већ ЕУ – какав је ходограм и како ствари морају да се одвијају и такав њихов предлог, упркос томе што није ни мало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све“, рекао је Вучић.

Мислим да ћете ускоро добити потврду и од европских званичника о томе, додао је председник Србије.

„Ми смо изнели да од нашег последњег сусрета и од последње изјаве 27 представника ЕУ од 3. јуна, имамо 22 еклатантна потеза Приштине, и данас смо имали у Кориљу у општини Звечан, где су провоцирали и покушавали да застраше људе. И када су видели да сам ја то изнео током самог дијалога, људе су повукли, али то се свакодневно дешава, у последња два месеца имамо 55 одсто више инцидената под Кутијем него у најгорој години у време било кога другог на власти на КиМ. На те чињенице смо указали овде“, навео је Вучић.

Како је рекао, очигледно да није лако време пред нама.

„Србија се трудила и била веома конструктиван, озбиљан и одговоран партнер међународној заједници. Видећемо како ће ствари тећи убудуће“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић: Предлог подразумевао да се најпре разговара о ЗСО

Председник Србије Александар Вучић је, коментаришући компромисни предлог ЕУ на данашњем дијалогу у Бриселу, рекао да је он подразумевао да се најпре разговара о Заједници српских општина.

„То значи да најпре разговарамо о ЗСО, да видимо има ли тог кредибилног процеса или нема, уколико бисмо установили да је тај процес кредибилан и да идемо ка формирању ЗСО, паралалено са тим бисмо ми кренули да радимо на ономе што су наше обавезе, међутим, друга страна то није прихватила“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је додао да су на састанку разговарали и о ситуацији на северу КиМ, те да је указао на то колико у сваком процесу успостављања рационалних односа смета и омета свакодневно шиканирање и хапшење и држање у притвору Срба.

„Покренуо сам и питање експропријације, илегалне експропријације, покренули смо питање исељавања Срба из њихових институција и са места где раде. Не верујем да је ту постигнут било какав напредак осим што верујем да ће на тзв. бели папир који је добијен од ЕУ Аљбин Курти морати да одговори везано за експропријацију што, а што се избацивања Срба тиче, не верујем“, рекао је Вучић и додао: „Разговарали смо и о једној и другој ствари, ово је резултат“.

Вучић: Курти и даље не жели да прихвати формирање ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и даље не жели да прихвати формирање Заједнице српских општина (ЗСО) већ поставља неке услове.

„Европски предлог у ствари јесте да идемо у паралелном смислу и они знају да прво мора да иде Асоцијација српских општина или Српска заједница како је ми називамо. Када питате Куртија хоћеш ли, само ми потврди, хоћеш ли да формираш, да прихватиш формирање Заједнице српских општина, ви никада не добијете позитиван одговор“, рекао је председник након данашње рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу.

Вучић је рекао да Курти каже „хоћу, ако не важи 21 од 22 тачке, 21 од 22 принципа које је тзв. Косовски уставни суд одбацио, затим „хоћу ако нема извршних овлашћења као што је написала бивша висока представница ЕУ Федерика Могерини“.

„И хоћу, трећа тачка, је ако то буде у складу са уводним текстом који су писали специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Замислите, нама извор права постаје нешто што чак није интервју него нешто што су писали у неким новинама Ескобар и Шолеј“, рекао је Вучић.

Председник је додао да је то све у реду, али да све што они говоре постоји у документима потписано 2013. и 2015. године.

„То мора да буде ЗСО, онда није шта ви волите или не волите, већ оно што сте прихватили и оно што сте потписали. ЕУ је чак рекла ок, али хајде да направимо компромис, ја сам рекао није проблем можемо да разговарамо можемо да видимо све и кад смо дошли до тога Курти је то одбио. Ја знам да ово нас само води у веће проблеме, неко би рекао да би требало да будем радостан, ја нисам радостан“, рекао је председник.

Вучић је рекао да ће и ЕУ изаћи са још јаснијим ставом него што је он то учинио, али и да се увек труди да буде коректан и да то не злоупотребљава, како чине неки медији.

„Тако да ја рачунам да је мир у најбољем и највећем интересу и Срба и Албанаца и верујем да је то нешто са чиме не треба нико од нас да се игра. Надам се да ћемо у будућности моћи да пронађемо нека решења, јер овако идемо не само у ћорсокак, већ и у нешто што је непознато, а када идете у нешто непознато, онда нажалост никада нисте сигурни где ће да заврши“, рекао је Вучић.

Председник је поновио да највећи интерес једног и другог народа треба да буде очување мира.

Вучић:Српске општине на КиМ ће бити део ЗСО, а не асоцијације албанских општина

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Лепосавић припада Заједници српских општина, као и Косовска Митровица и Звечан, у складу са Бриселским споразумом, а да је формирање асоцијације албанских општина циркуска представа.

„Две од четири општине на северу као што сте видели данас су се прикључиле албанским општинама и ја сам се на то насмејао и рекао да је то циркуска представа и то пред албанским новинарима. Те ће општине као и друге две као и осталих шест бити део Заједнице српских општина“, рекао је Вучић новинарима после данашње рунде дијалога у Бриселу.

Он је рекао да су данас у Лепосавићу и Косовској Митровици по наређењу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија лажни одборници донели одлуку да приступе албанској асоцијацији општина.

На питање да ли је на састанку било речи о повлачењу косовских специјалних снага са севера КиМ, председник је рекао да је он говорио о томе и додао да за пет сати разговора није било времена да се разговара о свему.

„Ја сам представио све што се дешавало од 3. јуна. Нисам овде зато што ми је то потребно за изборну кампању. Пре свега сам збринут и помало сам задовољан што је Србија показала конструктивност и жељу да приступа компромисним решењима“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је после данашњег састанка још забринутији за позицију Срба на КиМ као и да очекује реакцију ЕУ.

Вучић: Најбоље решење за изборе градоначелника на КиМ су оставке

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Бриселу да је најбоље решење, када је реч о изборима за градоначелнике на северу КиМ, да се иде на оставке.

„Добио је одговор и (Габријел) Ескобар са којим сам ја разговарао касно синоћ, да је најбоље решење да се иде на оставке, зато што цео програм, петиције и свега другог – да ли ви знате колико би то било да се само иде кроз то. Знате ли каква је процедура? Намерно измишљена и сви то знају и овде, да је то намерно направљено да би се избегао суштински изборни процес „, рекао је председник у обраћању новинарима након још једне рунде преговора Београда и Приштине.

Вучић је објаснио да је у случају петиција потребно 118 дана да би се дошло до тренутка расписивања избора и да је неко намерно то све направио.

„Курти каже да му не пада на памет да се одрекне не знам чега него своје двојице градоначелника. Као што знате у Зубином Потоку и Звечану су претпостављам Тачијева партија градоначелници, а овамо су у Лепосавићу и Митровици лажни градоначелници из Куртијеве партије. То је један приступ који не разумем, али сам ја рекао да сам спреман да разговарам са Србима у сваком тренутку и да видим како ми можемо да допринесемо и по том питању деескалације ситуације“, рекао је председник.

Вучић је додао да ипак то није било на дневном реду, већ друге ствари.

„Да ли смо дискутовали о овоме, јесмо дискутовали, о свему смо дискутовали, али био је Европски предлог на дневном реду и ово је резултат који сам вам већ рекао“, рекао је Вучић.

Вучић: Увек ћемо морати да разговарамо, не верујем да је ово „крај света“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после неуспешних разговора у дијалогу Београда и Приштине, да ће увек морати да се разговара и да не верује у то да је ово „крај света“.

Вучић је тако одговорио на питање шта је сада наредни корак после неуспешних разговора.

„Не знам шта бих вам рекао. Свакако да ћемо увек морати да разговарамо, ја не верујем у то да је ово ‘крај света’. Сигуран сам да ће се чути одговор ко је заслужан, ко је одговоран, то је једноставно нешто што мора да се догоди. Оно што је за нас важно, то је да сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо“, рекао је Вучић новинарима у Брислеу.

На питање да ли је Европска унија помињала неке мере, Вучић је одговорио да он није Аљбин Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да „употребите бич против Србије“.

„Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом, ја то не радим, то није мој принцип деловања, то није мој животни принцип. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани. Што бих ја то радио, питајте ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић: Следеће недеље у акцији Боља цена још 10 до 15 нових производа

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће следеће недеље, у оквиру акције „Боља цена“, појефтинији још 10 до 15 производа.

На питање новинара како коментарише то што је његов јавни доручак када је јео паризер чија је цена снижена изазвао несташицу паризера у земљи, Вучић је рекао да је то изазвало несташицу паризера само у 200 објеката, али да је се то одмах попуњава.

„Паризер им је постао главни политички противник, прво су говорили једно, а онда кажу – бизарне сцене, а на њих нас позвали они и рекли да не смемо то да урадимо. Када то урадите, онда кажу бизарне сцене, али није то суштина. Важно је да учинимо нешто за људе“, рекао је Вучић.

И наредне недеље биће нових 10 до 15 производа са ознаком „Боље цене“, рекао је Вучић.

Навео је да све то иде уз повећање плата, пензија, једнократном помоћи за мајке и самохране очеве.

„Важно је да гледамо да спустимо цене да би људи заиста осетили бољи животни стандард“, истакао је Вучић.

Каже да је хтео да покаже како код опозиције функционише модус операнди и модус лагања у Србији.

„Они вам кажу једну ствар, када урадите, они сви скоче на вас као да нисте то урадили зато што су они од вас то тражили. То су радили и свим другим случајевима, од Јовањице до наводног покушаја убиства Воштинића и свега другог. Када се докаже да су лагали, иду на следећу лаж“, рекао је Вучић.

 

 

Related posts

Поводом 80. рођендана агенције Танјуг, председник Вучић биће гост Танјуг телевизије

Новосадска ТВ

Сутра почиње ВАСКРШЊИ ПОСТ

Новосадска ТВ

Састанак министра Вучевића са министром Бабајевим

Новосадска ТВ