Политика

Вучевић: Надам се да ће преговори у Бриселу довести до смиривања тензија на КиМ

Министар одбране Милош Вучевић рекао је данас, поводом наредне рунде дијалога између Београда и Приштине која ће се одржати у Бриселу, да се нада да ће преговори довести до смиривања ситуације на терену.

Истакао је да и даље не може да прихвати да земље квинте притискају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, а да он неће да их слуша.

„Земље које су ангажоване у процесу преговора виде Косово као независну државу, а то доста отежава позицију Србије. Ми не смемо да се повучемо из тог дијалога. Тренутна безбедносна ситуација је изазовна. Делује да се смирила ако се ништа не догоди за неколико дана али то није тачно“, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Како је истакао, суштина је да Курти жели етнички да очисти територију.

„Забрана увоза хране и лекова је у сврси немогућности опстанка народа. Међународна заједница му гледа кроз прсте“, нагласио је он.

Нагласио је да тзв. Косово има тенденцију за стварање војске у класичном смислу, која ће бити наследница тзв. ОВК, као и да су добили озбиље системе наоружања.

„Надам се да КФОР неће дозволити авантуризам Аљбина Куртија“, рекао је Вучевић.

Истакао је да је положај Србије у најмању руку изазован, а да је питање набавке нове војне опреме проблематично.

-Сви се за нешто спремају, а надамо се миру, барем у име Републиек Србије. Положај Србије је изазован, ми имамо војну неутралност. С једне стране не можете да купујете од Русије због светских санкција и рата, с друге стране ако желите оружје из Кине све добре комшије се не сагласе да се транспорт изврши преко њиховог ваздушног простора. Под број три, када желите са Запада, они питају за шта се наоружавамо, шта ће нам. Не одустајемо, мислим да ће наша војска и следеће године имати скок на ранг листама. Да не заборавимо да се добар део наоружања производи у Србији у наменској индустрији. Да смо одоберими 60 милиона евра додатних за нову опрему Војске Србије, да су плате за припаднике специјалних јединица оне које смо најавили.

Вучевић је поводом одржавања избора рекао да је СНС спреман да разговара са председником републике Александром Вучићем и другим странкама.

-Спремни смо да легитимитет проверимо на биралиштима и да идемо до краја године или почетком следеће године на изборе. Можемо да причамо о изборима, али политика и држава нису играчке. Спремни смо о свим изборима да причамо. Техничко питање је да ли је децембар или јануар. Зависи и када ћемо разговарати о тим темама. Водим се интересима наше државе, а не међународне заједнице. Њима ништа не би било добро док не признамо Косово. Али нема ништа од тог посла. Као неко ко је активан у политици више од 15 година, увек је добро време за изборе.

Такође, додао је да није пристојно разговарати о раздвајању избора.

„Техничко питање је када ће бити избори. Одржавање избора је ствар наше унутрашње политике, а не међународне заједнице“, нагласио је он.

 

Фото: Инстаграм milosvucevic

 

 

Related posts

Министарство: Прелиминарни резултати мале матуре већ доступни на порталу

Новосадска ТВ

Вучић: По питању КиМ и Сребренице Србија и САД имају различите ставове

Новосадска ТВ

СНС и СПС почели прикупљање потписа за Београдске изборе у Земуну

Новосадска ТВ