Политика

Почела нова рунда преговора Београда и Приштине у Бриселу

У Бриселу је данас почела нова рунда преговора Београда и Приштине, одвојеним састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са шефом дипоматије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је у 9 часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака прво са делегацијом Београда коју предводи Александар Вучић.

Како јавља репортер Танјуга, шеф дипоматије ЕУ Жозеп Борељ сишао је до улаза у зграду да лично сачека председника Вучића, што се раније никада није догодило.

После састанка са делегацијом Београда, следи састанак са представницима приштинске делегације, након чега ће уследити заједнички, трилатерални разговор, како је раније најавила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

У фокусу састанка биће примена Споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС.

На крају састанака, медијима ће се у згради Европске службе за спољне послове обратити високи представник Жозеп Борељ.

На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто.

Вучић је рекао да је представио извештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.

Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Косову и Метохији.

Уочи наставка дијалога, Вучић је рекао да је о новим нападима на Србе на КиМ већ разговарао са Лајчаком.

„Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим“, истакао је председник.

Председник Вучић је у више наврата истакао да очекује тежак састанак, не толико због Куртија, колико због представника ЕУ, који шта год да кажу, увек подржавају независност Косова.

Са друге стране, како преносе медији, Курти је рекао да је телефоном разговарао са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром о, како је навео, потреби да се осигура несметана и брза имплементација Основног споразума и његовог Анекса.

Најављујући наставак дијалога за 14. септембар, након неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у Толеду, Борељ је рекао да ће то бити још један покушај да се реши ситуација на КиМ.

Данашњи сусрет биће четврти по реду који се одржава највишем нивоу од почетка ове године.

Први је одржан у Бриселу 27. фебруара ове године. Главна тема тада је била француско-немачки план за Косово.

Други је одржан у Охриду 18. марта, а разговори су трајали чак 12 сати. Тада је усаглашен и такозвани Охридски споразум, односно Анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине.

Последњи је био у Бриселу 2. маја, девет дана после ванредних локалних избора на северу Косова које су Срби бојкотовали.

Током те рунде бриселског дијалога усвојена је Декларација о несталим особама и представљен је први нацрт Статута Заједнице општина са српском већином.

Вучић: Тешки разговори у Бриселу управо почели

Председник Србије Александар Вучић објавио на свом Инстаграм профилу да су тешки разговори у Бриселу управо почели.

Он је то објавио на свом инстаграм профилу уз фотографије са почетка састанка са представницима ЕУ у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине.

Завршен састанак Бореља и Лајчака са Вучићем, почео са Куртијем

У Бриселу је данас нешто после 10.00 часова завршен билатерални састанак шефа дипоматије ЕУ Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са делегацијом Београда коју предводи председник Србије Александар Вучић.

Затим је уследио одвојени састанак Бореља и Лајчака са делегацијом Приштине на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

После састанка са делегацијом Приштине очекује се заједнички, трилатерални разговор, како је раније најавила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

У фокусу данашње рунде дијалога Београда и Приштине биће примена споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС.

На крају састанака, планирано је да се Борељ обрати медијима у згради Европске службе за спољне послове.

 

 

Фото: Танјуг / AP Photo/Virginia Mayo

 

Related posts

Вучић са Хилом о унапређењу односа, Косову и Метохији и међународној позицији Србије

Новосадска ТВ

Милан Ђурић годину дана на челу Новог Сада- поручио да нема стајања

Новосадска ТВ

У Србији данас облачно и нешто хладније, местимично киша, на планинама снег

Новосадска ТВ